Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Britney Spears’in “Circus” adlı şarkısı haftalardır Tik Tok’ta trending. Halen 400 binden fazla video var TikTok’ta bu şarkı kullanarak çekilen. Şarkı 2008’de yayınlanan aynı adlı albümde yer alıyor. 2008 tarihli de olsa, Britney Spears, hepimiz biliyoruz ki 90’ların sembolü.

Bir süre önce İbrahim Tatlıses televizyon şovuna başladı. En son ne zaman televizyonda bir şov yapmıştı hatırlayamıyorum bile. Kim var kim yok sırada bekliyor çıkmak için bu şova çünkü bu şovdan elde edilen her tür görüntü ve video klip YouTube’da anında trend oluyor. İbrahim Tatlıses bile bu kadarını beklemiyordu herhalde. Öyle ki “Gelmesin” adlı yeni bir şarkı yaptı ve o da şu anda YouTube’da ve muhtelif stream dünyasında zirvede yer alan şarkılardan. Emrah Karaduman’ın Dom Dom kurşunu adlı Tatlıses remiksi de şu an sanırım bir numara olmuştur.

Haberin Devamı

Trendler listesine şöyle bir göz gezdirmeye devam ediyorum. Ragga Oktay var. TikTok’ta pek seviliyor. Zamanında reklamlarda oynayan ve ardından muhtelif şarkılarla kendine çıkış aramış Ragga Oktay’ın müzik kariyeri anlaşılan o ki şu an daha yeni başlıyor. “Yeniden” adlı 2015 tarihli şarkısı şu anda en fazla stream edilen şarkılardan. Neden, nasıl, cidden kafam karışık. Ülkenin gündemine bakıyorum, sonra trend olan Ragga Oktay’a bakıyorum, işin içinden çıkamıyorum. Herhangi bir bağlantı da kuramıyorum. Ragga Oktay eski şarkısının başarısından cesaret alarak yeni şarkısı “Turbo Gaz”ı da haftaya yayına verecek. TikTok’çılara müjde, tam “komikli” videoluk şarkı.

Sibel Can geçenlerde albüm yapmıştı. O da var listede. Sibel Can’ın sırf adı bile bazılarımızı gençlik yıllarının Türkiye’sine götürmeye yeter herhalde.

Serdar Ortaç’ın “Ben Adam Olmam” adlı şarkısı da trend listelerinde. 90’lar popu geri dönüyor diyeceğim ama durum karışık. Serdar Ortaç zaten 90’lardan bu yana her yaz aynı şarkıyı yapmaya devam ediyor. Yani hiç gitmeden geri dönüş yaşıyor. 90’ların pop sanatçılar durmadan aynı şeyi yaparak 30 yılda bir popüler olunabileceğini kavramış sanırım. Tek dikkat edilmesi gereken, kendine iyi bakıp, fazla yaşlanmamak. Aile büyüğümüz Mimi teyzenin sözlerinin (“Ben hep yeni şeyleri giyiyorum, 20 yılda bir trend oluyorum”) Türk popu için de geçerli olduğunu anlamış bulunuyorum.

Haberin Devamı

Dünya trendlerinden Boney M var. Dün yazmıştım bunu, Boney M’in 1978 tarihli “Rasputin”i şu anda listelerde zirvede. Şarkının yeni versiyonları bir bir internete düşüyor. Yaklaşık 44 yıldır remikslenmeyen yanı kalmayan şarkının halen yeni remiksleri ilgiyle takip edilmekte.

Haberleri okuyorum. Geçenlerde pandeminin başından bu yana İngiltere’de, Liverpool’da yapılan ilk büyük rave’de sahnede Fat Boy Slim vardı. 90’ların dans müziğinin beyinlerinden biri. 

Şu an Türkiye’de haberlerde adı geçen isimlere, olaylara bakıyorum. Konulara bakıyorum. 90’lar sadece müzikte değil her alanda dörtnala geri dönmüş. Tamam, 90’lar nostaljisi yaşayalım, yaşamayalım demiyorum ama ben bu iş yüksek belli açık mavi kot, bel çantası, beyaz spor çorap Reebok’la sınırlı kalacak sanıyordum. Olay dallanıp budaklandı, kontrolden çıktı. 

Haberin Devamı

90’ların her şeyini değil bazı şeylerini özledik. Mesela rock müziği (yani ben özledim). Şu 90’lar furyasında rock’ın geri dönmesi için neler yapılabilir ona bakalım bence. Şimdi iş TikTok’ta bir grup gencimizin rock dinleyerek komik video çekmesine bakar. Haydi gençlik, top sizde...