Murat Karaman: Ekim-Kasım dalgasından korkuyoruz

Gündemin öne çıkan başlıkların konuşulduğu Semra Alkan'la 40 Dakika'ya, İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Karaman konuk oldu. Karaman, yazın gelmesi ile birlikte salgın sürecinde bizleri daha zor günlerin beklediğini şu sözlerle belirtti: Bir yaz rehaveti gelecek. Normalleşme Haziran ile birlikte biraz daha da gevşetilecek. Ciddi bir Ekim-Kasım dalgasından korkuyoruz. Bu konuda temkinli olalım.

DEMET İLCE | KARAR

Semra Alkan'la 40 Dakika'da, İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Karaman ile birlikte kontrollü normalleşme tartışıldı. Karaman, normalleşmeye geçiş sürecini değerlendirdi ve çok önemli tespitlerde bulundu.

"BİR YAZ REHAVETİ GELECEK"

Karaman, yaz aylarına yaklaştığımız şu dönemlerde, salgın yönünden Türkiye'yi ciddi bir tehdidin beklediğini şöyle açıkladı:

"Bir yaz rehaveti gelecek. Normalleşme Haziran ile birlikte biraz daha gevşetilecek. Ciddi bir Ekim-Kasım dalgasından korkuyoruz. Bu konuda temkinli olalım."

Karaman acil önlem alınması gerektiğini, "Aşı en önemli silahınız. Bir an önce üretime geçeceksiniz. Öyle bir hastane modeli üretmelisiniz ki, yeni yoğun bakım hastane modelleri çıkmalı. Böyle yaparsanız diğer hastaneler Kovid-19 dışı hastalara bakabilir" sözleriyle belirtti.

"28 GÜNLÜK BİR KAPANMA OLMALIYDI"

Karaman, 17 günlük tam kapanma kararının gecikmiş bir karar olmasını ve normalleşmeye erken başlanmasını eleştirdi:

"İçinde bulunduğumuz haftada normalleşmeye geçme konusu erken bir karar. 28 günlük bir kapanma olmalıydı, kademeli normalleşme erken başladı. Son 6 ayda vefat eden vatandaşların oranı, pandeminin başladığı Mart 2020'den bu yana olan tüm vefat sayılarının yüzde 74'ünü oluşturuyor. Tam kapanma kararı gecikmiş bir karardı. İnsanlara mevcut hazineden belli yardımlar yapmadan 'Tek başınıza kalarak bu kapanmayı yaşayın' dediğiniz zaman siz aslında insanları evlerinde yoksulluğa, açlığa mahkum etmiş oluyorsunuz. Bu doğru bir uygulama değil. Süreci Bilim Kurulu düzeyinde de çok iyi yönetebilmeniz gerekiyordu. İki kere iki dört denecek kadar mutlak bir gerçek olan bu 14 günden daha uzun bir kapanma, aylardır haykırılıyor, neden bu kadar geciktirirsiniz?"

"ALINAN KARARLAR GÜNÜ KURTARMA AMAÇLIYDI"

"Ciddi bir test azalması var. Az test az vaka, bir soru işareti bırakıyor. Mevcut pandemide yanlış bir strateji güdüldü ama en büyük sıkıntı şeffaf olmayan bir yönetim oldu" sözleriyle iktidarın pandemi yönetimini eleştiren Karaman, bundan sonraki sürecin nasıl olması gerektiğini şöyle anlattı:

"Günü kurtarma kararları alındı. Biz hep şunu söyledik; bu siyaset üstü bir konu. Kimse bunu siyasete malzeme etmemeli. Aldığınız kararların tamamı şeffaf olmalı. Biz ne zamanki aşıların geldiğini görürüz, o zaman bu aşılama ile beyanların ne kadar gerçekçi olduğunu pratiğe döküldüğü zaman fark ederiz. Bir an önce üretilen aşılar fazlasıyla tedarik edilmeli. Belli meslek grupları uzun süredir aşılanmadı. Bu bizim için büyük bir sıkıntı. Jenerasyon kaybediyoruz. Bir an önce 18 yaş üstü tüm vatandaşı aşılayabileceğimiz bir sisteme ihtiyacımız var. Bu hızla gidersek ideal olan toplumun yüzde 75'inin, ikinci doz aşısını tamamlandığı süre şu an 2022'nin Temmuz'u gibi gözüküyor.

Karaman Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın aşı reklamına da sert sözlerle karşılık verdi:

"Tek kelime üzüntüyle karşılıyorum. Diyecek hiçbir şeyim yok. Çok üzüldüm. Benim aşılanmamış bu kadar çok vatandaşım varken, elimizdeki aşıları başka bir ülkeye yardım için göndermemizin sırası mı?"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN