Türkiye, PESCO'ya katılmak için başvurdu

Türkiye, PESCO'ya katılmak için başvurdu

Türkiye, Avrupa Birliği’ne üye 25 ülkenin aktif olarak bulunduğu PESCO'ya katılmak için başvuruda bulundu. İddiaya göre Ankara, bir haftadan daha uzun bir süre önce PESCO’ya katılmak için Hollanda’ya yazılı bir talep gönderdi.

KARAR | DIŞ HABERLER

Türkiye, Avrupa Birliği’ne üye 25 ülkenin aktif olarak bulunduğu Yapılandırılmış Daimi İş Birliği’ne (PESCO) katılmak için başvuruda bulundu. AB’nin güvenlik ve savunma politikasının bir parçası olan PESCO’ya Türkiye’nin katılmak için hazırlandığı iddiası, Alman gazete Welt am Sonntag tarafından duyuruldu.

Almanya merkezli gazetede yer alan haber göre Türkiye, PESCO projesinin koordinasyonundan sorumlu olan AB ülkesi Hollanda’ya resmen başvuruda bulundu. İddiaya göre Ankara, bir haftadan daha uzun bir süre önce PESCO’ya katılmak için Hollanda’ya yazılı bir talep gönderdi.

Türkiye’nin PESCO’ya katılmasını AB ve NATO arasındaki işbirliğini geliştireceği yorumunu yapan diplomatlar, bu ortaklığın Türkiye’yle Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki ilişkileri de normalleştirebileceğini umuyor. Welt am Sonntag gazetesi, ‘diplomatik çevrelere’ dayandırdığı görüşü isim belirtmeden bildirdi.

AB ÜYESİ OLMAYAN ÜLKELER DE KATILABİLİYOR

AB Konseyi Kasım 2020’de, üye olmayan ülkelerin de PESCO’ya katılabilme şartlarını belirlemişti. Bu şartların bazılarında, PESCO’ya katılmayı talep eden ülkelerin AB’nin değerlerini ve ilkelerini paylaşması, AB ve üye ülkelerle iyi komşuluk ilişkilerinde bulunması, güvenlik ve savunma çıkarlarıyla çatışmaması maddeleri yer alıyor.

PESCO’ya katılacak ülkenin katma değer yaratabilmesi, operasyonel ve mali destek de dahil teknik uzmanlık veya ilave kabiliyetler sağlayabilmesi gibi şartları barındıran maddi kriterlerin yanında, gizli bilgilerin ülkeler arasında paylaşılmasına imkan tanıyan bilgi güvenliği anlaşmasının imzalanması şartı gibi yasal kriterler de bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN