Bir yılı aşkın süredir hayatımızın merkezinde olan Kovid-19 salgını ile alınan tedbirler hayatın maddi ve manevi bütünlüğü korumayı amaçlamaktadır. Uygulamaların birbirini tamamlayan, bütünleyici bir yapıda olması ise alınan tedbirlerin uygulanabilirliğini artırmaktadır.

Çalışma hayatının devam ettirmesi adına bir dizi destekler ilk günden itibaren hayata geçirilerek, iş dünyası paydaşlarına can simidi olundur. Bunların en başında Kısa Çalışma Ödeneği ve Nakdi Ücret Desteği gibi uygulamalar gelmektedir.

Emek dünyasını yarınlara ulaştırmak maksadıyla işyerlerinin devamlılığı amaçlanırken, sosyal devlet ilkesi gereğince çalışanlarında zor durumda kalmalarının önüne geçildi. Sağlık hizmetlerinden hiçbir vatandaşın mahrum kalmaması amaçlandı. Nitekim ister kısa çalışma yapan çalışan olsun ister işini kaybetmiş veya ücretsiz izne çıkarılan çalışan olsun ister nakdi ücret alan emekçi olsun otel konforundaki hastanelerden bir kuruş ödemeden, sağlık hizmetlerinden yararlandırıldı.

Emekçilerin sağlık hizmetinden faydalanması için gerekli olan primler İŞKUR tarafından karşılandı. Primlerinin İŞKUR tarafından ödeniyor olması, işverenler açısından da kolaylık oldu.

Kesintisiz sağlık hizmetinin arzı noktasında büyük çaba sarf eden tüm sağlık çalışanlarına milletçe bir teşekkür borcumuz olduğunu unutmamamız gereklidir.

KISA ÇALIŞMADA EMEKLİLİK

Pandemi süresince kısa çalışma uygulanan işyerlerinde çalışan, filli olarak kısmi çalışma gerçekleştirmektedir. Doğal olarak prim gün sayısı fiili çalışma günü baz alınarak ödenmektedir. Çalışanın emeklilik için prim gün sayısı sorunu yoksa yani emeklilik için yaşı bekliyorsa, Kısa Çalışma Ödeneği’nde eksik prim yatması herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Çalışanın prim gün sayısı dolmamışsa emekli olma süresinde bir miktar uzamaya sebep olduğu gerçeği ortadadır. Lakin işinizi kaybetmenin veya her şeyden daha önemlisi sağlığımıza bir zeval gelmesi, bir miktar daha çalışmaktan sonra emekli olmamızın yanında kıymeti olmadığını düşünüyorum.

Teknik anlamda bakıldığında emeklilik için hesabı yapılan prim gün sayısı; emekçinin çalışma ile geçirdiği fiili gün sayısıdır. Yani bir işyerinde aylık 15 gün çalışma gerçekleştiriliyorsa sigorta priminin 30 gün ödenmesi beklenemez.

NAKDİ ÜCRETTE EMEKLİLİK

Nakdi ücret açısından emeklilik durumunu etkiler bir durumundan bahsedilmesi mümkün değildir. Nakdi ücret desteği çalışanın ücretsiz izne çıkarıldığı veya işsiz kaldığı dönem için yapılan ödemedir. Fiili bir çalışmanın olmamasına rağmen, salgının izlerini en aza indirmek amacıyla nakdi ücret desteği sağlanmaktadır. Emekçinin çalışması olmadığından emeklilik hesabında bu süreler hesaba katılmaması doğaldır.

Sonsöz: Tüm dünyayı etkisi altına alan salgından, mikro düzeyde tüm çalışanlarda etkilendi. Kimi işyeri faaliyetlerini durdurma kararı alırken kimi işyerleri kısmi çalışmaya uygulamaktadır. Alınan tedbirler ile salgın elbet sona erecek ve çalışma hayatı eski düzenine kavuşacak. Hayat normale döndüğünde, çalışabilecek sağlığımız ve gidebilecek işimizin olması en önemlisidir.