hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Vedat Karabulut Vedat Karabulut

    Korona günlerinde fırsat buldukça kitap okuyun, araştırmalar yapın!

    07.05.2021 Cuma | 13:34Son Güncelleme:

    Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi ve ardından gelen sokağa çıkma kısıtlamaları... Tüm bunlar herkesi olduğu gibi beni de olumsuz etkiledi, zaten bunun aksini iddia etmek hayalcilik olur. Ben Vedat Karabulut olarak bu olumsuz gelişmelerden ve duygulardan kurtulmak için kitap okumanın çok etkili olacağını düşündüm ve gerçekten şu dönemde bol bol kitap okudum. Size önerim şu günlerde kendinize iyi gelecek kitapları seçin ve her gün belli bir vaktinizi okumaya ayırın. Göreceksiniz, kitap okumak terapi gibi gelecek ve kendinizi daha pozitif duygular içinde bulacaksınız.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ruh Halinize ve İlgi Alanınıza Göre Kitap Seçimi Yapın

    Kitap okumak için edebiyatçı veya bilim insanı olmanıza gerek yok. Kitap okuyan insanların dağınık, salaş giyinen kişiler olduğu ile ilgili kanıları bir kenara bırakın. Böyle bir şey yok! "Herkes kitap okuyabilir. Her kitabın bir okuyucusu bulunur." sözündeki gibi size hitap eden bir kitap mutlaka yazılmıştır. Gezi yazılarını mı seviyorsunuz ya da yemek kültürlerini anlatan bir kitap mı okumak istiyorsunuz?

    Sinema veya tiyatro ile ilgili bir kitap mı arıyorsunuz? Sadece kafa dağıtmak için ilginç hayatları anlatan bir kitap okumak mı size iyi gelir? Öykü, roman, biyografi mi? Bunlara karar verdikten sonra ilgi alanınıza uygun kitap seçimi yapın ve okumaya başlayın. Kendimden örnek vereyim; ben Tarih okumayı severim. Mesleğim gereği dijital pazarlama, iletişim gibi konularda çok okurum ama hobi alanım tarih.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçen yaz balkonda günlerce oturup bitirdiğim kalın bir kitap vardı. Merak ettiğim bir tarihsel mesele ile ilgili araştırmak, öğrenmek isterken bu kitabı almıştım ama fırsat bulup okuyamamıştım. Evde kaldığımız günleri fırsata çevirip o kitabı okudum ve gerçekten merak ettiklerime yanıt buldum.

    Oradan buradan duyduklarımla değil, böyle belgelere dayanan kitaplardan tarih öğrenmek bana çok iyi geldi. Tabii her zaman böyle ciddi kitaplar okuyamayabilirsiniz. Bazen ara verip daha kolay ilerleyen macera kitapları veya aile hikayeleri okuyabilirsiniz. Kitap okumak enerji verir ama doğru kitap seçtiğinizden emin olun. Enerjinizi emecek konuları, karamsar ve kötümser yazarları, kısıtlama sürecinde okumanızı hiç tavsiye etmem.

    Kitap Okumanın Rahatlatıcı Etkilerinden Faydalanın

    Size terapi gibi gelecek, olumlu etkileri olacak kitaplar seçebilirsiniz veya benim gibi çok merak edip bir türlü zaman ayırıp okuyamadığınız konularda bilgi edinmek için kitap okuyabilirsiniz. Kitap okumak bilinçli kitle yaratır. Bu bilinçli insanlardan oluşan toplum da sağduyulu ve serinkanlı olur.

    Gerek toplumsal olaylar karşısında gerekse pandemi gibi zorlu dönemlerde sakin kalarak kendini sürece adapte edebilir ve toplum olarak yeni dersler çıkararak ilerlemeye devam edebilirsiniz. Kitap okuyan kişilerin ve toplumların, salgın günleri sonrası da bir adım önde olacaklarına inanıyorum. Eğitim kurumlarının online derse geçtikleri şu dönemde kitap okumak her yaştan öğrencinin eğitimine de büyük bir katkı sağlayacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kitap okumanın faydalarını hep duyarız ama şunların gerçekten önemli olduğunu düşünüyorum:

    l Okumak, zihni keskinleştirir.

    l Empati duygusunu güçlendirir.

    l Kelime haznesini geliştirir.

    l Bilişsel gerilemeyi önler.

    l Hafızayı güçlendirir.

    l Stresi ve kaygı duygusunu azaltır.

    l Uykuyu düzenler.

    l Depresyonu önlemede etkili olur.

    l Yaşama sevincini artırır, ömrü uzatır.

    Sağlıkla ve Sevgiyle kalın, 

    Vedat Karabulut

    3 KURALI LÜTFEN UNUTMAYIN! MASKE – MESAFE – TEMİZLİK