hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    Liderler pandemi dönemini nasıl yönetmeli?

    10.05.2021 Pazartesi | 15:30Son Güncelleme:

    Pandemide liderlerin rolü her zamankinden daha önemli bir hale geldi. Yöneticilerin hızla değişmesi ve uyum sağlaması gerekiyor. Liderlik konusunda ülkemizin en değerli isimlerinden Ümran Beba’ya yeni dünya düzeninde hangi özelliklere ihtiyaç olacağını sordum. ABD’de yaşayan Bakkavor Group plc Yönetim Kurulu Üyesi ve August Leadership Partner Ümran Beba yöneticiler için çok değerli içgörüler paylaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni Dünya Liderlik Özellikleri Neler Olacak?

    Dijital dönüşüm, e-ticaret derken pandemi ile iş dünyasının geleceği ve başarının sırrı tekrar şekillendi ve şekilleniyor. 2020 yılı ve sonrasında iş dünyasının geleceğine baktığımızda yeni iş yapış şekilleri, yeni iş kanalları, yeni ofis düzeni, basitleştirme ve harmonizasyon ve dijital dönüşümün hızlanmış gündemi ile karşı karşıyayız. Bu süreçte nasıl bir liderlik şirketleri başarıya götürecek diye baktığımızda karşımıza şu özellikler çıkıyor:

    1. Değișime ayak uydurmak ve açık olmak
    2. Veri odaklı atrateji olușturmak
    3. Global bir vizyona ve ilișki ağına sahip olmak
    4. Amaç odaklı ve merak ile sürekli öğrenmek
    5. Empati sahibi olmak
    6. Çoğunluğun gücüne inanmak ve bunu göstermek.
    Değişimin hızla gelip düzenleri değiştirdiği bu süreçte değişime ayak uydurmak ve açık olmaktan ne anlıyoruz?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya dördüncü teknoloji devrimini yaşarken ve beşinci devrime geçiş yaparken, farklı teknoloji uygulamaları yükselirken bu trende global bir pandemi ve arkasından gelen ekonomik kriz ve eșitsizliğin yarattığı Amerika çıkıșlı kriz eklendi. Global üretim merkezlerinin yer değiștirmesi, ülkeler arası politik ve ticari çalkalanmalar, ülkesine bağlı olarak enflasyon, devalüasyon ve alım gücünün olumsuz etkilenmesi geleceğe dönük kaygıları artırdı. İklim değișiminin yarattığı doğal afetler ile belirsizlikler iyice artıp işverenleri, çalışanları ve toplumları kökten sarstı. Bu ortamda senaryo planlaması ve hazırlıklı olabilmenin önemi ve gücü görüldü ve böyle olmaya devam edecek. Çalışanların değişimlere ayak uydurması, adapte olması önemli bir özellik olarak gündemde yerini aldı ve uzun süre listede kalacak.

    Veri odaklı strateji olușturmak belki hep önemliydi ama artık olmazsa olmaz listesinde bir numara

    Verinin çokluğu ile başı dönen şirketler veri yönetim birimleri kurarken gereken sistemlerin de hızla kurulmasına öncelik verip kaynak ayırmaya başladılar. Veriyi kullanabilme becerisi çalışanlar ve yöneticiler için çok önemli bir konu ve eğitim alanı olmaya başladı ve devam edecek bir trend. Tüketiciye veri bazlı ulașabilmek ve müșteriler ile veri odaklı ișbirliklerine girmek büyüme ve inovasyon için zorunlu hâle geldi. Bu süreçte verinin korunması, kișisel verinin doğru kullanılması ve ülke bazındaki kurallara dikkat ederek veri sistemlerinin inşa edilmesi tüm birimleri meşgul etti ve etmeye devam edecek. Bu ortamda veri çokluğundan hızlı ve basit stratejik sonuç üretebilen ve aksiyon alabilenler kazanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Global bir vizyona ve ilișki ağına sahip olmanın önemi arttı ve artmaya devam edecek.

    Global düșünebilmek ve global ilișkiler kurabilmek artık bir lüks değil bir gereklilik. Buna göre dil becerilerini geliștirmek, kültürel farkları anlayıp ilișkileri yönetebilmek, global ortaklar ile güven ilișkilerini pekiștirmek ve bir yerde bașlayan bir krizin boyutlarını global olarak anlayıp çözümler üretebilmek başarı için şart. Buna göre farklı senaryoların planlamasını yapabilmek, kriz ve riskleri yönetmek için gerekli. Global kariyer tecrübesine açık olmak ve sürekli okuyup araștırıp global bir vizyon edinmek. Kendimizi geliştirme yolculuğunda bu bakış açısı önem kazanıyor, hangi fonksiyonda ve görevde olursak olalım.
    Amaç odaklı ve merak ile sürekli öğrenmek geliştirilmesi gereken bir alan.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bazıları için bu doğal ve ekstra bir gayret harcamadan oluyor ama çoğunluk için bunu söyleyemeyiz. Değișim, teknoloji, dijital, transformasyon, global değişimlerden bahsederken merak ile öğrenmek ve güncel kalmanın altını birkaç kez çizmek istiyorum, istersek iş sahibi, genel müdür, CEO olalım. Pozisyon ve fonksiyonun herhangi bir önemi yok. Güncel kalmak, yeni bilgi ve beceriler kazanmak, sertifikasyonlar edinmek her yaş ve seviye için önemli. İşi yaparken öğrenmek mümkün ama yeterince hızlı değil. Bu çağın hızına yetişmek isteyenler için iş ile paralel öğrenme şart. Değer katan bir çalıșan olmak ve bunu yeni bilgi ve beceriler ile beslemek zorundayız. Kendi alanının dıșında muhakkak farklı konularda okumak ve vizyonu genișletmek durumundayız. Odaklı ama geniș vizyonlu öğrenmeyi baş ucumuza koyalım şimdiden ve çok geç kalmadan.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Empati sahibi olmak hep önemliydi ancak teknoloji, robotlar, dijital döneminde muhakkak, şimdi ve hemen.

    Önce insan olmak, geliștiren ve kullanan insan olduğu için, insanı anlamak, empati ile yaklaşmak. Tüketici ve müșteri için empati odaklı ürün ve hizmet geliștirmek. Çalıșanlarımızla empati odaklı otantik dialog kurmak. Dıș dünya ile empati odaklı iletișim kurmak. Etki alanımızdaki toplumlar için, çevre için empati odaklı destek planlamak ve sunmak. Sürdürülebilirlik odaklı stratejiler geliştirmek. İletișimin gücü ve her liderin iyi bir iletișimci olması gerektiğini bilmek ve gayret göstermek, öğrenmek ve başarmak.
    Çoğunluğun gücüne inanmak ve bunu göstermek hiç yeni değil hatta taş devri diyebilirsiniz.
    Ekip çalıșması ve ekibin gücüne inanmak zaten hep konuştuğumuz bir konu idi, nasıl yeni dünya liderlik özelliği bu diyebilirsiniz. Ancak alçak gönüllü liderlik ile buna yaklaşmak çok eski olmasa gerek, yoksa epey alçak gönüllü lider olurdu dünyada. Belirsizlikleri yönetmek ve ekibin gücü, ortaklıkların gücü ile başarmak. Çeșitlilik içeren ekipler kurmak ve dâhil etme odağı ile sağlıklı bir organizasyon ve kültür yaratmak. İşte bu konuda yapacak çok iş var. Önyargılarımızın farkında olup bunların olumsuz etki yaratmasını önlemek, kendimizi eğitmek. Dinlemek, anlamak, kazan-kazan yaklașımı ile bașarmak, birlikte bașarmak.

    Birlikte bașarmanın önemini çok iyi biliyoruz ancak krizlere rağmen, sürekli değișime ayak uydurarak, ekip olarak, sürekli öğrenerek, global bir vizyon kazanarak, fark yaratmak isteyerek ve amaç odaklı bir șekilde birlikte başarmayı tekrar düşünüp kurgulamamız lazım.

    Global bir liderden birkaç küçük not….