İsrail'in saldırısı sonucu Gazze'de basın kuruluşlarının ofisleri olan bir bina yıkıldı

Gazze'ye hava saldırısı

Kaynak, Reuters

Gazze'de ABD merkezli Associated Press ve Katar merkezli Al Jazeera haber kuruluşlarının olduğu bir bina, İsrail'in hava saldırısı sonucu yıkıldı.

Reuters haber ajansına göre bina, sahibinin İsrail'den saldırı öncesi uyarı alması üzerine boşaltılmıştı.

Binada apartmanlar ve başka ofisler de vardı.

İsrail ordusu da binaya saldırı düzenlediğini doğruladı.

İsrail yaptığı açıklamada "Hamas'ın askeri malzemelerinin olduğu binada yaşayanları kalkan olarak kullandığını" öne sürdü.

Saldırıyla ilgili AP haber ajansının başkanı ve CEO'su Gary Pruitt, "İsrail ordusunun AP'nin ve diğer haber organizasyonlarının bulunduğu binayı bombalamasından ötürü şoke olmuş ve dehşete düşmüş durumdayız" ifadesini kullandığı bir açıklama yayımladı.

İsrail'in, AP'nin bürosunun ve gazetecilerin o binada olduğunu uzun zamandır bildiğini söyleyen Pruitt, bina vurulmadan önce uyarı yapıldığını aktardı.

Konuyla ilgili İsrail hükümeti ve ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bilgi beklediklerini aktaran Pruitt, "bu gelişmenin son rahatsız edici olduğunu, can kaybının ucu ucuna engellenebildiğini" ifade etti.

Pruitt açıklamasını, "Bugün olanlar yüzünden dünya Gazze'de yaşananlarla ilgili daha az şey bilecek" cümlesiyle bitirdi.

Al Jazeera de saldırıyı kınadığını açıkladı.

Twitter paylaşımını geçin, 1
Twitter içeriğine izin veriyor musunuz?

Bu makalede Twitter içeriği bulunmaktadır. Çerez ve diğer teknolojileri kullanıyor olabilirler, bilgisayarınıza herhangi bir şey yüklenmeden önce sizin rızanızı alırız. İzin vermeden önce çerez politikasını okumak ve gizlilik politikasına göz atmak isteyebilirsiniz. Bu içeriğe ulaşmak için lütfen "kabul et ve devam et" seçeneğine tıklayın.

Twitter paylaşımının sonu, 1

İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları Cumartesi günü de devam etti. Pazartesi gününden beri süren saldırılarda Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı 145'e yükseldi.

Öte yandan Gazze'den İsrail'e yönelik roket saldırılar da sürüyor. İsrail'de roketler nedeniyle 10 kişi hayatını kaybetti.

Biden, liderlerle konuştu

ABD Başkanı Joe Biden, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü.

Netanyahu, Biden ile görüşmesinde, İsrail'in 'masum sivilleri öldürmemek için elinden geleni yaptığını' aktardı.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Biden'ın Abbas'a, "Hamas'ın İsrail'e füze atmasına son vermesi gerektiğini" söylediği belirtildi.

BM'den savaş suçu uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, hem İsrail ordusunun hem de Filistin'in silahlı gruplarının, nüfusun yoğun olduğu yerlere hava saldırısı düzenleyerek savaş suçu işliyor olabileceği uyarısında bulundu.

Bachelet yaptığı açıklamada, İsrail'in güvenlik güçlerinin protestoculara atış mühimmatı ile karşılık vermesinin de savaş suçu olabileceğini aktardı.

BM'li yetkili, uluslararası hukukun çiğnenip çiğnenmediğine dair bağımsız bir komisyonun kurulması gerektiğini belirterek gerilimin ve şiddetin sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

10 kişilik bir aile hayatını kaybetti

ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşleri Bürosu İsrail ve Filistin Meseleleri Sekreter Yardımcısı Vekili Hadi Amr, bölgedeki gerilimi artırmak üzere İsrail'in Tel Aviv kentine gitti.

Bir haftadır yaşananlar, bölgede son yılların en ölümcül saldırılarına yol açtı.

Filistinli sağlık yetkilileri Cumartesi gününün ilk saatlerinde gerçekleştirilen bir hava saldırısı sonucu Gazze'deki bir sığınmacı kampında 10 kişilik bir ailenin hayatını kaybettiğini, ölenler arasında kadınlar ve çocuklar da olduğunu duyurdu.

Mülteci kampında neredeyse bütün ailesini kaybeden Muhammad Hadidi, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, "Adaleti olmayan dünyanın bu suçları görmesini istiyorum" dedi.

Kaynak, Getty Images

Fotoğraf altı yazısı,

Hadidi'nin saldırıdan sadece enkazın altında annesinin yanında bulunan beş aylık bebeği kurtuldu

Mülteci kampında neredeyse bütün ailesini kaybeden Muhammad Hadidi, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, "Adaleti olmayan dünyanın bu suçları görmesini istiyorum" dedi.

Kardeşinin yaşadığı evde dört çocuğu ve eşini kaybeden Hadidi, vuruldukları sırada ailesinin bayramlık kıyafetlerinin üzerinde olduğunu aktardı.

Saldırıdan sadece enkazın altında annesinin yanında bulunan beş aylık bebeği kurtulan Hadidi, "Evlerinde güvendeydiler. Silah taşımıyorlardı, füze fırlatmamışlardı" dedi.

Doğu Kudüs'te başlayan ve ardından Gazze'ye sıçrayan gerilim Cuma günü Batı Şeria'ya da yayılmış, orada da en az 10 Filistinli hayatını kaybetmiş ve yüzlerce kişi de yaralanmıştı.

"Sürdürülebilir huzur ortamı yaratmaya çalışacak"

İsrail'deki ABD Büyükelçiliği, Hadi Amr'ın taraflarla görüşerek "sürdürülebilir huzur ortamı yaratmaya çalışacağını" duyurdu.

BBC ABD Dışişleri Bakanlığı Muhabiri Barbara Plett Usher, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bu konuyla ilgili en kıdemli çalışanı olan Amr'ı bölgeye gönderdiğini fakat Amr'ın önceki dönemlerde bölgeye giden üst düzey diplomatlara kıyasla orta seviyede bir diplomat olduğunu belirtiyor.

Usher'a konuşan Eski ABD İsrail Büyükelçisi Daniel Kurtzer "Bölgeye daha kıdemli bir diplomat gönderilmesi, ABD'nin diplomatik çözüm konusunda daha kararlı olduğunu gösterir" diyor.

Taraflar arasında ateşkes girişimleri bugüne kadar sonuç vermedi.

Arap basını Mısır'ın bu yönde çaba sarf ettiği fakat İsrail'in ilgi göstermediğini yazmıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Pazar günü bölgede yaşananları görüşecek.

İsrail Perşembe günü 7 bin yedek askerini göreve çağırmış, Gazze'nin etrafına tanklarla yığınak yapmıştı.

İsrail ordusu Gazze'ye yönelik kara operasyonu seçeneğini değerlendirdiklerini fakat henüz karar verilmediğini duyurmuştu.

Birleşmiş Milletler'e göre Pazartesi gününden beri Gazze'de 10 binden fazla kişi evini terk etmek zorunda kaldı.

line

Analiz: İki tarafın da kazandığını söyleyebilmeye ihtiyacı var

Jeremy Bowen, BBC Orta Doğu Editörü

Hamas 2007'de Gazze'nin kontrolünü ele geçirdiğinden beri İsrail ile aralarındaki çatışmalar hep benzer bir şekilde sonlanıyor.

Yabancı aktörler tarafları ateşkese ikna ediyor.

Şu anda da Mısır, ABD, BM ve diğer aktörlerin yapmaya çalıştığı şey bu.

Bunun işe yaraması için ise iki tarafın da kendi kitlesine bu çatışmayı kazandıklarını söyleyebilmesi gerekiyor.

Hamas yalnızca Gazze'de değil, işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de Filistinlilerin tek temsilcisinin kendileri olduğu mesajını vermek istiyor.

İsrail ise Hamas altyapısına ciddi hasar verdiğini göstermek istiyor. İsrail'in önemsediği bir diğer şey de caydırıcılık sağlamak. İsrail'e yapılacak bir saldırının karşı tarafa yalnızca daha fazla hasar getireceğini kabul ettirmeyi hedefliyorlar.

Öte yandan iki taraf da yakınlarını kaybeden ailelere ve travma geçiren çocuklara verecek mesaj bulmakta zorlanacak.