İran'da cumhurbaşkanlığı aday adaylığı için başvurular sona erdi: Yarışta kim ön planda?

Eski Meclis Başkanı Ali Laricani, cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylık başvurusunda bulundu
Eski Meclis Başkanı Ali Laricani, cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylık başvurusunda bulundu © Ebrahim Noroozi/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.
By Gizem Sade
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

İran'da 18 Haziran'da düzenlenecek 13. Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için aday başvuruları sona erdi. 600 adayın başvuru yaptığı yarışın Yargı Erki Başkanı Reisi ile Eski Meclis Başkanı Ali Laricani arasında yaşanacağı tahmin ediliyor

REKLAM

İran'da 18 Haziran'da düzenlenecek 13. Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için aday adaylığı başvuruları sona erdi.

Adaylık başvurularının alındığı salı ile cumartesi günleri arası yaklaşık 600 isim cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmak için kaydını yaptırdı.

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi ve Eski Meclis Başkanı Ali Laricani son gün adaylık başvurusunda bulundu.

İran Çalışma Bakanı Muhammed Şeriatmedari, Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmet, Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Üyesi Said Celili ile eski Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı ve Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Sekreteri Muhsin Rızai adaylık başvurusu yapan üst düzey siyasi figürler arasında yer aldı.

Mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani iki cumhurbaşkanlığı döneminin ardından tekrar aday olamazken, hükümet cephesinden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cihangiri, adaylık talebini İçişleri Bakanlığı'na bildirdi.

'Asıl mesele ekonomi'

Ülkenin dini lideri Ali Hamaney'e yakınlığıyla bilinen Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi ve Eski Meclis Başkanı Ali Laricani'nin adaylığının onaylanması bekleniyor.

Öte yandan cumhurbaşkanlığı adaylığı için yeniden başvuru yapan Eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından veto edilebileceği düşünülüyor.

Cumhurbaşkanlığı yarışının ağırlıklı olarak muhalefet kanadından aşırı muhafazakar Reisi ve ılımlı muhafazakar olarak konumlanan Laricani arasında yaşanması bekleniyor.

Adaylık başvurusu yaptığı cumartesi günü konuşan Laricani, en önemli sorunun ülkenin ekonomisiyle ilgili olduğunu söyleyerek "Ülkenin dış politikası, ekonominin kalkınması için dış ilişkileri kolaylaştırmayı amaçlamalı" dedi.

Reisi ise kendisini "aristokrasinin ve yolsuzluğun düşmanı" olarak nitelendirerek "yoksulluğa karşı amansızca savaşacağını" ifade etti.

Ebrahim Noroozi/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.
İran Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi cumhurbaşkanlığı adaylığı için başvuru yaptıEbrahim Noroozi/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Nihai listenin, Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin (AKK) adaylıkları incelemesi ve onaylamasının ardından 26 ve 27 Mayıs tarihlerinde açıklanması bekleniyor. Seçim kampanyalarının, seçimlerden 3 hafta önce, 28 Mayıs'ta resmi olarak başlaması planlanıyor.

Ek kaynaklar • AFP, AP, AA

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Hasan Ruhani, cumhurbaşkanlığına adaylığını koyan Merkez Bankası Başkanı Hemmati'yi görevden aldı

AB Dışişleri Bakanları Filistin-İsrail meselesini görüşmek üzere olağanüstü toplantı düzenleyecek

G-7'den İran'a uyarı: Rusya'ya füze verirsen yeni yaptırımlar yolda