İsrail´de sivil kaos gecesi

İsrail, çarşamba gecesini, birçok şehrinde çıkan isyanlarla geçirdi. Ülke çapında 374 kişi tutuklandı. Bir İsrailli Arap´ın linç edilmesi büyük tepkilere neden olurken tüm siyasiler yaşananları kınadı.

Dünya
13 Mayıs 2021 Perşembe

Çarşamba gecesi Gazze’den İsrail’e yönelik roket saldırıları devam ederken, birçok şehirde Araplarla Yahudiler arasında şiddet olayları ve sokak isyanları yaşandı. 

30 yaşlarındaki bir Yahudi’nin ciddi şekilde yaralı olduğu açıklandı. Acre şehrinde, arabasıyla meydandan geçtiği sırada Arap göstericilerin sopalı ve taşlı saldırısına uğradığı belirtilen yaralının, bilincini kaybetmiş bir şekilde bulunduğu, sağlık görevlileri tarafından kafasından ağır yaralı olarak hastane kaldırıldığı belirtildi.

Batyam’da ise, aşırı sağcı Yahudi gruplar caddelerde yürüyerek Arapların sahip olduğu dükkan ve işletmelere ait vitrinleri kırdılar, sokaktan geçen Arap vatandaşlara saldırdılar. Motorsikletli bir Arap’ın yakalanıp dövülmesi ise İsrail televizyonlarında canlı görüntülendi. “Araplara ölüm” diye bağıran saldırganlardan dördü tutuklandı.

Olayların Tiberya, Lod, Hayfa gibi birçok şehre yayılması üzerine, tüm liderler ‘birlik’ mesajı verdi. İsrail siyasetinde ender görülen bir tablo olarak, sağcı partilerin liderlerinden Arap partilerin başkanlarına kadar tüm politikacılar olaylar karşısında şok olduklarını belirterek yaşananları kınadı.

Olaylarda yaralı sayısının da artması üzerine Başbakan Binyamin Netanyahu, şehirlerdeki düzeni sağlamak için orduyu göreve çağırma opsiyonunu değerlendirdiğini açıkladı.

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün