Dengeyi Fed sağladı

ABD’de beklentileri aşan enflasyonun ardından Fed devreye girdi. Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, enflasyonu kontrol etmek için adım atmaktan çekinmeyeceklerini ifade etti. Bu açıklama sonrası ABD 10 yıllık bono faiz oranları geri çekilirken, altın yükseldi. Dış borsalarda tepki yükselişleri yaşandı.

Haberin Devamı

Fed, beklentileri aşan enflasyon konusunda ilk tepkiyi verdi. Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, enflasyonu kontrol etmek için adım atmaktan çekinmeyeceklerini ifade etti. Bu açıklamalar piyasaları biraz sakinleştirdi ve dengeledi. ABD 10 yıllık bono faiz oranı geri çekildi, altın tekrar yükselmeye başladı, ABD doları değer kaybederken Euro değer kazandı. Ayrıca ABD ve Almanya başta olmak üzere dış borsalarda tepki yükselişleri görüldü. Şimdi piyasalar Fed Başkan Yardımcısı’nın kastettiği adımların ne olabileceğini tartışmaya başladı.

GÖZLEM YAPMALARI OLASI

Birkaç hafta önce ABD Hazine Bakanı Yellen, sonradan düzelttiği konuşmasında, “hükümet harcamaları nedeniyle ekonominin aşırı ısınmasını önlemek için faiz oranlarının biraz artması gerekebileceğini” söylemişti. Faiz arttırımı mı, tahvil alımlarının azaltılıp parasal genişlemeyi yavaşlatarak beklenenden daha erken bir parasal sıkılaştırma mı yapılır? Şimdiden bir şey söylemek zor. Hatırlanacağı üzere ABD’nin yeni başkanı Biden seçimi kazandıktan sonra ardı ardına teşvik ve destek paketleri açıklamıştı. Bu açıdan bir hamle yapmadan biraz daha beklemeleri ve gözlem yapmaları daha olası görülüyor. Zira geçtiğimiz günlerde Fed, enflasyonda yükselişin geçici vurgusu yapmıştı. Ancak enflasyonun da hemen düşmesini beklemek fazlaca iyimserlik olacak.

Haberin Devamı

PARASAL SIKILAŞTIRMA

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, pandemi sürecinden sonra ABD ekonomisinin yeniden açılmasıyla bazı dengesizliklerin söz konusu olabileceğini, bu dengesizliklerin fiyatlar üzerinde baskı oluşturabileceğini, ekonomide bastırılmış bir talep olduğunu ve arzın bu talep seviyesini karşılayacak seviyeye gelmesinin zaman alacağını söyledi. Bu açıklamalar durumu özetliyor aslında. Üzerine çok fazla bir şey söylemek gerekmiyor. Enflasyon biraz daha yüksek kalacak gibi görünüyor. Bu durum faiz artışı, parasal sıkılaştırma veya ekonominin soğutulması noktasında “Demokles’in kılıcı” gibi piyasalar üzerinde baskı yapar mı? Bunu zaman gösterecek. Ancak yarın işleme başlayacak iç piyasaları temkinli ve dalgalı bir seyrin beklediğini söylemek yerinde olacak.

Haberin Devamı

GÜNDEM ENFLASYON

İç piyasalar bayram tatili nedeniyle kapalıyken beklentilerin oldukça üzerinde gelen ABD enflasyon verileri dış piyasaları dalgalandırdı. ABD’de nisan ayında tüketici fiyatları (TÜFE) aylık yüzde 0.8, yıllık yüzde 4.2 artarak son 13 yılın zirvesine çıktı. Beklentiler yüzde 3.6 idi. Benzer görünüm ABD’de üretici fiyat endeksi (ÜFE) için de geçerli. ÜFE’de son 10 yılın zirvesine ulaşıldı ve yıllıkta yüzde 6.2 olarak açıklandı. ABD’de enflasyon zaten yüksek bekleniyordu. Ancak gerçekleşmeler beklentilerin de oldukça üzerinde oldu. Hatırlanırsa geçtiğimiz günlerde ABD Merkez Bankası(Fed) kaynaklı açıklamalarda, enflasyonun yüzde 3 seviyesini aşabileceği, bunun geçici olacağı, enflasyon ile mücadele edecek araçlarının bulunduğu ve endişeye mahal olmayacağı gibi söylemleri sıkça duymuştuk.

Haberin Devamı

DEĞER KAYBETTİ

Düşük faiz, ardı ardına teşvik paketleri bol likidite ve parasal genişleme politikaları, ekonomilerdeki toparlanmaya bağlı güçlü ekonomik veriler ve yükselişini sürdüren emtia fiyatlarını üst üste koyarsak enflasyonda gelinen nokta hiç de sürpriz değil elbette. Enflasyonu azdıracak bir çok faktör bir araya gelmişti. Enflasyon verileri sonrası, ABD 10 yıllık bono faiz oranı yüzde 1.70 seviyesinin üzerini test ederken para çıkış kaygılarına bağlı olarak Türkiye’nin de dahil olduğu gelişen ülke para birimleri değer kaybetti, (dolar/TL kuru 8.50 seviyesini test etti), altın fiyatı sert düşüş gösterdi (onsu 1.845 seviyesini gördü) , ABD doları değer kazanırken dış borsalarda düşüşler ivme kazandı. Enflasyon verileri piyasaları oldukça gerdi.

Haberin Devamı

ALTINDA FAİZ HAREKETLİLİĞİ

Altın fiyatında yükseliş eğilimi sürüyor. ABD’de yükselen enflasyon ve faize bağlı olarak altın fiyatı (ons dolar) bir geri çekilme yaşadı. Ancak piyasalardaki risk iştahındaki düşüş ve faizin gevşemesiyle tekrar yükselişini sürdürdü. Ortadoğu’daki jeopolitik gelişmelerle ilgili (Filistin, İsrail) altın fiyatında çok ciddi fiyatlamalar henüz telaffuz edilmiyor. Daha çok ABD faiz ve enflasyon bağlamında bir fiyatlama görülüyor. Bilindiği üzere enflasyon, faiz, jeopolitik gelişmeler, ABD dolarındaki dalgalanmalar altın fiyatı üzerinde etkili olan parametreler.

ABD VERİLERİ ÖNEMLİ

ABD kaynaklı son gelişmelerin diğer piyasalara etkilerine bakılınca “Amerika hapşırsa dünya nezle olur” sözünü hatırlattı. ABD’de tahvil bono faiz oranlarının yükselmesi ABD sermayesinin anavatanına geri döneceği, gelişen ülke piyasaları başta olmak üzere diğer ülkelerden para çıkışı gibi endişeleri tetikliyor. ABD’deki enflasyon ve faizdeki yükselişe ilk tepki olarak bir piyasa refleksi görülse de bu değerlendirmelerin gerçeklik kazanması için erken. Fiyatlamalar bu aşamada daha çok beklentiler üzerinden gerçekleşiyor. ABD faiz oranları, dış finansman ihtiyacındaki Türkiye için özellikle kur geçişkenliği açısından enflasyon ve TCMB faiz kararları başta olmak üzere makro ekonomik veriler açısından önemli.

Haberin Devamı

BORSADA KÂR SATIŞLARI

Dengeyi Fed sağladı

Borsada tepki yükselişi direnç seviyelerini geçemedi ve satışla karşılaştı. İlk destekler 1.425-1.420 seviyelerinde görülürken sonraki destekler 1.410-1.400 seviyelerinde bulunuyor. İlk dirençler ise 1.445 ve 1.462 seviyelerinde. Çıkışın devamı için önem kazanan 1.462 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 1.490-1.510 seviyelerinde bulunuyor. Endekste tepki çıkışında güç kaybı görülüyor.

DOLAR/TL TEKRAR DİRENÇ BÖLGESİNDE

Dengeyi Fed sağladı

Dolar/TL kurunda yükseliş hareketi sürmekle birlikte direnç seviyelerinde kâr satışları görüldü. İlk destekler 8.40 ve 8.30 seviyelerinde görülüyor. Bu seviyeler çıkış hareketinin korunması açısından önemli. Sonraki destekler ise 8.22-8.23 seviyelerinde. Dirençler ise 8.48-8.51 ve 8.58 zirvesinde. Çıkışın devamı için 8.58 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Önemli direnç bölgesinde bulunulması nedeniyle kâr satış olasılığını dikkate tutmakta yarar var.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları