'Ona benzer bir kadın görmedim'

Geçen hafta dinlediğim CD’lerden biri bakın neydi? ‘Pavarotti in Hyde Park’. Tenora, The Philharmonia Chorus eşlik etmişti.

Haberin Devamı

CD’nin kapağında Luciano Pavarotti’nin hoş bir fotoğrafı, arkasında yüzlerle şemsiye. Çünkü o konserde yağmur yağıyordu ve hiç kimse yerinden kalkmamıştı. Peki dinleyiciler arasında kim/kimler vardı? Saray mensupları ve Prenses Diana.

Pavarotti, Dünya Kupası’nda Puccini’den ‘Nessun Dorma’yı söylemişti. Arya popülerlik kazanmıştı. Hyde Park’taki konserin tarihi 30 Temmuz 1991.

Pavarotti İngiltere’de ilk olarak Mozart’ın ‘Idomeneo’sunda sahneye çıkmıştı. Albüm kitapçığında bilgi dört dilde (İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca) basıldı.

Ona benzer bir kadın görmedim

Manon Lescaut’tan bir aryayı Prenses Diana için söylemişti: “Donna non vidi mai” (Ona benzer ‘böyle güzel’ bir kadın görmedim).

Haberin Devamı

Hangi bestecilerin yapıtlarını seslendirmişti:

* Verdi

* Meyerbeer

* Massenet

* Puccini

* Leoncavallo

* Puccini

PAZAR KONSERİ’NDE NELER DİNLEYECEĞİZ

13 Haziran 13.30’da TRT 2’de bu hafta St.Petersburg Filarmoni Orkestrası’nı Yuri Temirkanov yönetecek. İstanbul’a gelen Temirkanov’un repertuvarında hangi besteciler var:

m Rus besteci Nikolay Rimsky Korsakov/ 1888 yılında bestelediği Şehrazat

m İngiliz besteci Edward Elgar / Salut d’amour

Konser öncesinde şef Antonio Pirolli ile müzik yazarı Vefa Çiftçioğlu orkestra ve eserler üzerine bir söyleşi yapacaklar. Korsakov bestesini şöyle tanıtıyor: “Tek istediğim benim parçamı senfonik olarak beğenmesi durumunda bunun şüphe götürmez bir şekilde sayısız ve çeşitli peri masalı harikalarının bir oryantal olduğu izlenimini taşıması ve dört bölümün peş peşe çalınmasından ziyade bölümlerin tümünde ortak olan temalar temelinde oluşturulmuş olduğunu hissetmesiydi.”

CSO’DAN ‘AKDENİZ ESİNTİLERİ...’

CUMHURBAŞKANLIĞI Senfoni Orkestrası ‘Akdeniz Esintileri’ başlığı altında şef Cemi’i Can Deliorman yönetiminde, Fransız besteci Debussy, İtalyan besteci Mascagni ve Portekiz’in Fado müziğine odaklanan bir repertuvarla konser salonunda kayıt serilerine devam ediyor.

Fado müziğinin tanınmış isimlerinden Sara Correia, aynı alanda dünyada en hızlı yükselen yıldızlarından Ana Lains ile Portekiz gitarında Luis Guerreio, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile bir araya geliyor.

Haberin Devamı

Portekiz’in Avrupa Birliği dönem başkanlığı kapsamında Ankara Portekiz Büyükelçiliği işbirliği ile gerçekleşecek olan konser kaydı 25 Haziran saat 22.30’da TRT 2 ekranlarından izlenebilecek. Konserin çekimleri 14-16 Haziran tarihlerinde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın yeni konser salonunda gerçekleşecek.

Fado müziği üzerine bilgi:

Fado müziği, 19’uncu yüzyıldan günümüze kadar uzanmış bir Portekiz halk müziği türüdür. Fado’nun tam bir çevirisi olmamakla beraber, kelime anlamı kadere veya alın yazısına yakındır. Fado balıkçı, kâşif ya da denizci olan sevgililerini, eşlerini denize uğurlayan ve onların geri dönmesini umutla bekleyen 19’uncu yüzyıl Portekiz kadınlarının, artık beklenen yakınlarının geri gelmemesi üzerine denize karşı yaktıkları ağıtlardan türemiştir. Bu nedenle Fado derin acıların, hüzünlerin, özlemin, nostaljinin, mutluluğun ve aşkın ifade edildiği bir müzik türüdür.

Haberin Devamı

Klasik Fado bir Portekiz gitar ve bir klasik gitar eşliğinde tek bir şarkıcının performansıyla icra edilmektedir. Modern Fado’nun ise yaylı çalgılar dörtlüsünden tüm bir orkestraya kadar çeşitli uygulamaları mevcuttur. Portekiz’e gittiğimde tek sanatçının icra ettiği Fado’yu dinlemiştim.

Yazarın Tüm Yazıları