Anneler müjdeler bekliyor

Bir anneler günü daha geliyor… Annelerimize sarılmaya endişe ettiğimiz, hasret gidermeyi özlediğimiz pandemi etkisinde bu anneler günüde yine buruk geçecek gibi gözüküyor.

Anneler müjdeler bekliyorEkranlarda annenize layık, annenizin tam beklediği, onu bu özel günde şöyle mutlu edebilirsiniz diye ürünlerini pazarlamaya çalışan markaların reklamları dönmeye başladı. Ama milyonlarca annemizin Sosyal Güvenlik Kurumundan yıllardır beklediği çok özel hediyeler var.Peki neler bekliyor anneler? Ne zaman gerçekleşecek bu beklentiler? Umut var mı işin sonunda gelin beraber bakalım.

DOĞUM BORÇLANMASI

Bilindiği üzere,5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunuyla yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformu kapsamında, erkek sigortalıların sahip olduğu askerlik borçlanması hakkı gibi annelere de doğum borçlanması hakkı verildi. Ancak 5510 Sayılı Kanun’un 41. Maddesi’ndeki yazım hatasının da etkisiyle, bu haktan sadece SSK’lı çalışmaya başlayıp sonrasında doğum yapmış anneler yararlanabiliyor. Buna göre;

· Çalışmaya başlamadan önce doğum yapmış anneler;

· Doğumdan önce SSK’lı değil de Bağ-Kur’lu olarak çalışmış anneler;

· Şuana kadar sigorta başlangıcı bulunmayan yani hiç çalışmamış anneler, doğum borçlanması hakkından yararlanamıyor.

Haberin Devamı

Bu mağduriyetin düzeltilmesini umutla bekleyen anne sayısı 500 binden fazla. Oysa ki, Sosyal Güvenlik eşit haklar hukukuna dayalıdır. Erkek sigortalıya verilen askerlik borçlanma hakkı uygulamasında, annelerden istenen şartlar onlardan istenmemektedir. Bu kanun kapsamında, çalışmaya başlamadan önce askerlik yapmış bir erkek askerlik borçlanması yapabilirken, çalışmaya başlamadan önce doğum yapmış kadın borçlanma yapamamaktadır. Bu anlamda, Kanun kapsamından yararlanmak için bekleyen 500 binden fazla anneye en güzel hediye hala beklenmekte.

DOĞUM YARDIMINA ZAM

Doğum Yardımı Nedir?

Doğum yardımını bilmeyen kimse kalmamıştır ancak yine kısaca özetleyelim. Doğum yardımı uygulaması 15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren canlı doğum gerçekleştiren ailelere devlet tarafından sağlanan bir para yardımıdır. İlk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, 3 ve sonrasında doğan her çocuk için 600 TL tek seferlik nakit para yardımı sağlanır.

2015 Yılında ‘İlk Altın Devletten’ Sloganıyla Duyuruldu!

Haberin Devamı

Doğum yardımı uygulaması 2015 yılında hükümet tarafından ‘İlk Altın Devletten’ sloganıyla duyurulmuş ve büyük takdir kazanmıştı. Ancak zamanla bu miktarda hiçbir artış yaşanmadı. 2015 Yılında bir çeyrek altın 180 TL iken hayata geçirilen bu uygulama şüphesiz ki doğum yapmış bir ailenin tek seferlik de olsa ihtiyaçlarını karşılar düzeydeydi. Günümüzde 780 TL’yi gören çeyrek altın fiyatı yanında ödenen bu tutarında artırılması beklenti arasında.

EVDE ÇOCUK BAKIM PROJESİNİN DEVAMI

Evde Çocuk Bakımı Projesi Nedir?

2 yaşından küçük çocuğu olan, çalışmak isteyen veya daha önce çalıştıkları işe geri dönmek isteyen annelere bu proje kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu aylık 320 euro destek sağlamıştı. 2017 yılının üçüncü çeyreğinde tamamlanan olan proje ile Ankara ve İstanbul illerinde yaşayan ve ilk başvuran 5000 anne bu mali destekten yararlandı. Ancak o tarihten sonra ne bu projenin ne de büyükannelere verilen bakıcı desteğini bir kez daha uygulamada göremedik.

Haberin Devamı

KREŞ DESTEKLERİ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’yla Avrupa Birliği Delegasyonu’nun birlikte yürüttüğü proje çerçevesinde, belirlenen illerde çalışan annelerden çocuğunu kreşe gönderenlere aylık 100 euro destek sağlandı. Proje çerçevesindeki destekten, 0-60 ay arasında çocuğu bulunan annelerden, 4/a’lı sigortalı olarak çalışanlar yararlanabilecek.2019 yılında başlatılan bu projeden 10.250 anne yararlanabildi.Bu desteğin şehir ve gelir farkı gözetmeden bir de başvuru şartı gerekmeden tüm annelere verilmesi de beklentiler arasında.

Belki bu seneye de kısmet olmayacak ama kalemimin gücünü aldıysam anamdan bu müjdeleri yazmakta elbet bir gün nasip olacak. Başta kendi annem olmak üzere tüm annelerimizin bu özel günü kutlu olsun…

DİĞER YENİ YAZILAR