Korkutan analiz: “Korona virüs en hızlı Türkiye’de yayılıyor”

Korkutan analiz: “Korona virüs en hızlı Türkiye’de yayılıyor”
Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre korona virüsten 9 bin 217 kişinin hastalandığı Türkiye ile ilgili korkutan bir analiz yayınlandı. Söz konusu analizde virüsten etkilenenlerin sayısının en hızlı Türkiye’de arttığı belirtildi.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ – ÖZEL HABER

Avustralya’da yayın yapan ABC News’ın korona virüs salgınıyla ilgili yaptığı analizde Türkiye ile ilgili çarpıcı ifadeler yer aldı. Söz konusu analizde 10 günlük süreçte virüsün en hızlı Türkiye’de yayıldığının altı çizildi.

John Hopkins Üniversitesi’nin hazırladığı grafiğin paylaşıldığı analizde Türkiye’nin batı ülkeleri içinde İtalya, İspanya ve ABD gibi salgının en şiddetli görüldüğü ülkeleri geride bırakarak 100 hastaya virüsün en hızlı bulaştığı ülke olduğu belirtildi.

Haber sunucusu, durumun Türkiye için çok büyük bir endişe oluşturduğunu belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

EN ÇOK ÖLÜM İTALYA'DA

"Dünya çapında 772 binden fazla doğrulanmış vaka var. Unutmayın, bir ülkedeki vaka sayısı kaç test yaptıklarına bağlı. Bu yüzden farklı ülkelerdeki vakaları kıyaslamak zor oluyor. ABD'de doğrulanmış 142 binden fazla vaka var. Bu neredeyse dünyadaki vakaların 5'te birini oluşturuyor. İtalya'da vaka sayıları ise 100 binin biraz altında. Dünya çapında ölü sayısı neredeyse 34 bine ulaştı. İtalya maalesef bu kategoride 10 bin 779 ölümle lider durumda.

'BU GİDİŞAT TÜRKİYE İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR ENDİŞE YARATIYOR'

"Size listenin biraz daha aşağısında yer alan bir ülkeyi göstermek istiyorum. Bu ülke Türkiye; 9 bin 217 vaka var. Yani bu salgından en çok etkilenen ülkelere kıyasla çok az vakaları var. ilginç olan şey şu: Olduğu noktaya geldiği hız. Seçtiğimiz bazı ülkeleri ekrana yansıtalım. Bu ABD, 142 bin vaka, çok hızlı artış gösteriyor. Türkiye burada, aşağıda. Endişe verici olan şeyse buraya ne kadar hızlı geldikleri. Gidişata baktığımızda buna görebiliriz.

Bu grafiğin ölçeğini değiştirdik ve salgını her ülkede aynı gün başlayacak bir noktaya getirdik. ABD gibi hızlı artış gösteren bir ülke olmaktansa, Singapur gibi vakaların yavaş arttığı bir ülke olmayı tercih edersiniz. Türkiye, 9 bin 217 vakaya dünyanın herhangi bir ülkesinden daha hızlı şekilde vardı. Şu anda  en dik gidişata sahip. Bu, o ülke için çok büyük bir endişe."