Erkek olarak bilinen ünlü doktor James Barry kadın çıktı. Beni elbiselerimle gömün demişti. Vasiyete uyulmayınca odadakilerin gözleri faltaşı gibi açıldı

Erkek olarak bilinen ünlü doktor James Barry kadın çıktı. Beni elbiselerimle gömün demişti. Vasiyete uyulmayınca odadakilerin gözleri faltaşı gibi açıldı
Erkek olarak bilinen ünlü doktor James Barry'in elbiseleriyle gömülme vasiyetine uyulmayınca kadın olduğu ortaya çıkmıştı. İşte Margaret Ann Bulkley yani bilinen adıyla Dr. James Barry’nin inanılmaz hayat hikayesi...

1800’lü yıllar tıp alanında büyük ilerlemelerin kaydedildiği yıllardı ve bu ilerlemede büyük payı olanlardan biri de efsanevi Dr. James Barry idi.

James Barry 1809'da Edinburg Üniversitesi Tıp Fakültesine kabul edilir. Okul yaşamı boyunca kısa boyu, ergenliğe ulaşmamış bir erkek çocuğu görünümü ve ince sesi ile ilgi odağı olur. Bu yüzden de zar zor mezun olur ama sonrasında cerrah yeterlilik diplomasını da alır ve kısa bir süre sonra da Güney Afrika'ya gönderilir.

Bölge valisi Charles Somerset ile tanıştıktan bir süre sonra bölgenin en önemli sağlık personeli haline gelir. Çalışkanlığı ile kısa sürede müfettiş olur. Halkın temiz suya ulaşmasındaki olağanüstü çabaları çok takdir toplar. Bu sırada valinin kişisel hekimliğini de üstlenir, artık neredeyse aileden biri gibidir. Ancak 1826 yılında vali ile arasında homoseksüel ilişki iddiası oldukça sansasyonel bir şekilde patlak verir.  O dönemde cezası ölüm olan bu suçlamadan her ikisi de beraat etse de valinin siyasi yaşamı bir daha düzelmez.

james-barry2.jpg

İlk sağlıklı sezaryen
Aynı zamanlarda ünlü işadamı Thomas Munnik'in eşinin doğumu sırasında önemli bir problem yaşanır. O döneme kadar Avrupa’da altı adet sezaryen doğum denenmiş, fakat anne ve bebeğin her ikisinin de sağ kaldığı sezaryen olmamıştır. James, cerrah içgüdüsüyle hemen karar verir ve sezaryeni yapar. Bu doğum Güney Afrika’nın ilk sezaryen doğumu ve anne ile bebeğin sağ kaldığı dünyadaki ilk birkaç sezaryenden biri olur. Sağlıklı bir erkek çocuğu dünyaya gelir ve adını James Barry Munnik koyarlar. Doktorun şerefine aile bir yüzyıl kadar çocuklarına ön isim olarak James Barry adını kullanır. Hatta bu aileden gelen  James Barry Munnik Hertzog, 1924 yılında güney Afrika başbakanı olur.

DR. Barry 1828 yılında başka bir ordu görevi ile güney Afrika’dan ayrılır. Ardından sırasıyla Mauritius, Jamaika, St. Helena, Leeward ve Windward adaları görevlerine gider. Bu sırada sarı hummaya yakalanır, iyileşince de Malta’ya gönderilir. Malta’da özellikle 1850 yılında çıkan kolera salgınında çok önemli çalışmaları bulunur.

Florence Nightingale ile Selimiye Kışlası’nda

Ardından Kırım Savaşı patlak verir.. Bu savaş sırasında istanbul'da ingiliz askerlerine tahsis edilip hastane olarak kullanılan Selimiye Kışlası’nda (Scutari Hospital) Florence Nightingale ile tanışır.. hemşire kendisi için "tanıştığım en sert doktordu" demiş.. Selimiye kışlasında kurulan geçici hastanede hijyene önem vererek kayıpları azaltmaya çalışmışlar.. 

Doktor James, 1858 yılında İngiliz ordusunda doktor olarak gelinebilecek en üst seviye olan tüm askeri hastanelerin yöneticisi unvanını alır ve Kanada’ya gönderilir. Fakat kanada soğuğu sağlığına iyi gelmez, sarı humma atakları yeniden başlar, sık sık bronşit olur. 1 yıl sonra Londra’ya geri döner ve tıbbi komite tarafından emekliye sevk edilir. 6 yıl sonra 1865 yılında da dizanteri sonucu evinde ölür..

james-barry3.jpg
VASİYETİNE UYULMAYINCA BÜYÜK SIRRI ORTAYA ÇIKTI
Ölmeden önce üzerindeki giysileri ile olduğu gibi defnedilmesi, kesinlikle soyulmamasını vasiyet eder.. ancak hizmetçisinin bu isteğe uymaması müthiş bir sırrı açığa çıkaracaktır. Dr. James Barry bir kadındır.

James Barry aslında 1789 yılında İrlanda’da doğmuş ve Margaret Ann Bulkley adıyla kayıtlıdır.. Margaret'in tek amacı doktor olmaktır ama o yıllarda kadınların tıp fakültesine girmesi mümkün değildir. Margaret, birkaç aile dostundan aldığı yardımla yaşamının macerasına atılacaktır.. gerekli evrakları hazırlar, isim olarak da yakın zamanda ölen ressam dayısının adı olan James Barry'i almıştır.. 1809'da evinden bir daha Margaret olmamak üzere ayrılır.

Ama hala tam olarak bilinemeyen gizemler vardır. Örneğin karın derisinde olan ve gebelik geçirdiğinin belirtisi deri çatlaklarının akıbeti halen net değildir. Güney Afrika’da çalıştığı dönem ilişkiye girdiği o dönemin valisi Somerset'ten hamile kaldığına dair söylentiler de olmuştur.

James Barry'nin kadın olduğunu öğrenen İngiliz hükümeti bundan 'utanç' duyarak, Barry ile alakalı bütün kayıtları mühürlemiş ve bu bilgiler 100 yıl boyunca saklanmış. 1950'li yıllarda tarihçi İsobel Rae bu kayıtlara erişince, gerçek gün yüzüne çıkmış ve tıp fakültesini bitiren ilk kadın olarak kayda geçmemiş. Bir gün hak ettiği saygıyı görmesi umuduyla…." (Kaynak: biacaip.com)