• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ucu kime dokunursa dokunsun Başbağlar’ın hesabı sorulsun

Yeniakit Publisher
2020-08-14 09:34:00 - 2020-08-14 16:48:56
Ucu kime dokunursa dokunsun Başbağlar’ın hesabı sorulsun

33 masumun hunharca şehit edildiği Başbağlar katliamına ilişkin dosyasının 27 yıl aradan sonra yeniden açılacak olması hukuk camiasında yankı buldu. Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı’nın dosyayı raftan indirecek olmasını ‘kara bir lekenin temizlenmesi’ olarak yorumlayan hukukçular, “Ucu kime dokunursa dokunsun, canilerden hesap sorulsun” dedi.

Sivas hadisesinin 3 gün sonrasında Erzincan’ın Kemaliye ilçesindeki Başbağlar Köyü’nde 33 masumu katleden teröristlerin cezasız kaldığı olayda dosyanın tekrar ele alınacak olması hukuk camiasında geniş yankı buldu. Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca karanlıkta kalan noktaların üzerine gidileceğine dair “Katillerin hesabı mahşere kalmayacak” başlıklı haberimiz üzerine açıklama yapan duayen hukukçular, dosyanın tekrar aralanmasının son yıllardaki en ciddi adalet hamlelerinden olacağını söylediler.

Suçlular tek tek hesap vermeli

Akit’e konuşan Tüm Hukukçular Birliği Genel Başkanı Av. Mustafa Kuran, “Cumhuriyet Başsavcılığının dava dosyasını yeniden açacak olması çok mühim bir gelişmedir. Burada ilk ortaya çıkarılması gereken, Başbağlar ile Sivas Madımak olayları arasındaki irtibattır. İkinci önemli nokta ise Başbağlar’da bilerek yapılan ihmallerin ortaya çıkarılmasıdır. Dava dosyasında şüpheli noktaların bulunduğu barizdir. Aramıza dolaşan suçluların yargıya hesap vermesi çok önemlidir.”dedi. “Dava ile ilgili bazı insanların kasten korunduğuna dair ifadeler ve belgeler bulunduğuna eminim.” sözlerini sarf eden Avukat Kuran, Başbağlar dosyasının yeniden açılmasının zaruri olduğunu, dönemin bazı üst düzey devlet görevlilerinin ağır ihmallerinin bulunduğunun da dosyaya girmesi gerektiğini söyledi.

En müspet adalet adımlarından biri

Hukukçu Kuran, “Asıl suçluların üzerine gitme zamanıdır. Başbağlar dosyasının yeniden açılması ve Sivas olaylarıyla irtibatlandırılması, gerçeklerin 27 yıl sonra ortaya çıkmasına vesile teşkil edeceği için Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığının girişimi Doğu bölgemizin insanının rahat nefes almasına vesile olacaktır inşallah.” şeklinde konuştu.

Türkiye geçmişte nereden darbe aldıysa, o darbelerin açtığı hasarı kapatarak geleceğe yürüyor.” diyen kuran, şöyle devam etti: “İyi bilinmelidir ki bu tür acı hadiseler cezasız kalırsa, tekrarlanır. İlahi adalet elbette ahirette yerini bulacaktır. Ancak Başbağlar katliamı sinsi planlar, ihmaller ve yargı problemleriyle bu haliyle bırakılırsa yargı sistemimizin kara lekesi olurdu. Başsavcılığın Başbağlar girişimi en müspet adalet adımlarından birisi olacaktır. “

Üst aklın en karanlık operasyonu

Başbağlar dosyasının yeniden açılmasına destek veren Hukukçular Birliği Vakfı BaşkanıAv. Alaaddin Varol, Sonuna kadar gidilmeli” görüşünü paylaştı. Alaaddin Varol, “Karanlık yapılanmalar, ülkenin daima en stratejik bölgelerini seçer. Erzincan da ülkemizin coğrafi olarak en kritik şehirlerinden birisidir. Erzincan, Son olarak FETÖ’nün de ciddi yapılanma içerisine girmeye çalıştığı illerimizdendi. Sivas-Erzincan hattı 27 yıl önce üst aklın operasyonuna maruz almıştır. Elbet bu tür karanlık operasyonları açığa çıkarmak kolay değildir. Ama asla pes etmemek lazım. Bu dosyayı yeniden açacak yargı mekanizmasını tebrik ediyorum.” sözlerini sarf etti. Varol, “Başbağlar’da namazdan çıkan suçsuz günahsız insanlar katledildi. O dönemki asker, emniyet, hakim ve savcılar ‘terör örgütü yaptı, bitti’ deyip dosyanın üzerini örttü. Ama bu vaka sıradan vaka-i adiyeden değildi. Sünni alevi, laik antilaik olası çatışmasının tohumlarının atıldığı dönemlerdir bunlar.” dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

O zaman yapılmadı, şimdi tam zamanı

Dosyanın geçmişte örtbas edildiğine değinen Varol, “Artık alenileşen bir şey var ki, FETÖ’nün de, PKK’nın da tüm karanlık örgütlerin arkasında ABD vardır. Başbağlar katliamını PKK yapmış gibi lanse edildi ama o PKK’ya ‘Sivas katliamının intikamını al’ talimatını kim verdi? Bu örgüt Madımak’ın sonrasında neden harekete geçti? Madımak ile PKK’nın ne alakası vardı? Bu sorular 27 sene öncesinin atmosferinde cevabını bulamadı. Devlet mekanizması içerisinde örgütlenmiş yapılar bunları örtbas ettiler. Soruşturmayı yapacak olan hakim-savcılar, Emniyet, askeri unsurlar sağlıklı yapıya sahip değildi.” diye konuştu.

27 yıl devlet için uzun değil

Olayda suçu bulunan herkesin üzerine kararlılıkla üzerine gidilmesi gerektiğini ifade eden Av. Varol, şöyle devam etti: “Bugün net olarak gördük ki üst akıl kimi zaman FETÖ, kimi zaman PKK kimi zaman, asker veya yargı mensubu kılığında karşımıza çıkabiliyor. Başbağlar dosyasında da birçok kılıkta belireceklerdir. Başsavcılık kararlılıkla bu dosyada ileri gitmeli ve asla dokunulmaz unsur tanımamalıdır. Aradan 27 yıl geçmiştir ama tüm delillerin ortaya çıkarılıp karanlık noktaların aydınlatılması adına devlet için bu uzun bir süre değildir. Bu vesileyle Başbağlar katliamında şehit olan 33 masum vatandaşımızı rahmetle anıyorum.”

 

FARUK ARSLAN
Yeni Akit Gazetesi

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Herkese acik, bakin Teroristbasi'nin yargilama tutanaklarina. Ne diyor: Basbaglar'i biz tek basimiza yaptik, cok buyuk hataydi, pismaniz. DAGILIN!!!

YORUM BASLIKTA:-)

TÜRKOĞLU

UCU KIÇI BELLİ.İÇİMİZDEKİ ESATLAR,ASALACILAR.MİLLET DÜŞMANLARI.ELLERİNDEN GELSE SURİYEDEKİLER GİBİ YAPACAKLAR.MAALESEF ONLARA DESTEK VERENLERİMİZ VAR.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23