Otomotiv sektöründe son bir haftada ana sanayide 46 bin 744, yan sanayide 100 bin, yetkili satıcılarda ise 35 bin olmak üzere 181 bin 744 çalışan eve gönderildi


Koronavirüs salgını nedeniyle yaşanılan bu zor süreçte, tüm sektörlerde olduğu gibi otomotiv sektöründe de çalışanların en büyük korkusu işsiz kalmak. Bu noktada en büyük desteği ise hem devletten hem bağlı oldukları markalardan bekliyorlar. Bazı markalar bu süreçte çalışanlarını çıkarmayacaklarını beyan ederken, bazıları ise bayi sahiplerine de işçi çıkartmaması için telkinde bulunup, destek oluyor. Bu süreçte hiçbir çalışanını işten çıkartmayacağını açıklayan markalardan biri Yüce Auto Skoda, diğeri de Toyota’nın Türkiye distribütörü ALJ Grubu oldu. ALJ Türkiye ve Toyota Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ali Haydar Bozkurt, 100 yılda bir gerçekleşecek bir durum yaşandığını belirterek,  bunu dünyanın kurtuluş savaşı olarak gördüklerini söyledi. İyi, kötü ve en kötü senaryolara göre planlamalar yaptıklarını kaydeden Bozkurt şunları söyledi:

“En kötü senaryomuza göre, bugünden itibaren sene sonuna kadar satışlarımızın tamamen durduğu ve hiç bir gelir elde etmediğimiz bir ortam söz konusu olsa dahi, çalışanlarımızın ve ailelerinin mağdur olmaması için her ay ücretlerini ödeyecek şekilde planlamamızı yaptık. ALJ Türkiye olarak yaklaşık 900-1.000 kişilik bir ekibin sorumluluğunu taşıyoruz. Bu süreçte kimseyi işten çıkartmayacağımız gibi, kimseyi zorunlu izne göndermeyeceğiz veya ücretsiz izin kullanmaya da zorlamayacağız.”

KÂR VE ZARAR KARDEŞTİR

Geçirilmekte olan bu zorlu süreçte bayi sahiplerine de çalışanlarına sonuna kadar sahip çıkmaları konusunda çağrıda bulunan Bozkurt, en büyük fedakarlığı şu anda bayi çalışanlarının yaptıklarını ve bu fedakarlığı unutmayacaklarını söyledi. Bozkurt bayilere seslenerek, “Dayanabileceğiniz en uzun süre çalışanlarınızın ücretlerini ödeyebilecek şekilde planlamanızı yapınız. Ticarette kâr ve zarar kardeştir. Önemli olan çalışanlarımız ile birlikte bu süreci sağ salim geçirmek olmalıdır. Yarın bu durum düzeldiğinde; kayıpları telafi edebileceğiz” dedi. Bozkurt, daha küçük firmaların yararlanması için kısa çalışma ödeneğine de başvurmayacaklarını söyledi.

Ali Haydar Bozkurt

TEK ÖNCELİĞİMİZ ÇALIŞANLARIMIZ


Yüce Auto Skoda Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yüce de, bu zor dönemde hem çalışanlarına hem bayilerine benzer güvenceyi vererek, hiçbir çalışanı işten çıkarmayacaklarını söyledi. Yüce, “Biz iyi ve kötü günde çalışanlarımızın yanında olmamız gerekiyor. Tüm bayilerimiz için de aynı çaba içindeyiz. Şu an tek önceliğimiz kimsenin işten çıkartılmaması. Unutmayalım ki bu günleri aşarak yine aynı ekiple yolumuza büyüyerek devam edeceğiz” yorumunu yapıyor. Yüce, her şeyi devletten beklememek gerektiğini de söyleyerek, herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini aktardı.

Ahmet Yüce

Hiçbir teşvik duran üretimi tolere etmez


Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı ve Ford Otosan Genel Müdür Haydar Yenigün, dünya olarak önemli bir sınav verdiğimizi belirterek, “Dünya üzerindeki her bireyi etkileyen bu süreç haliyle ticaretin durma noktasına gelmesine, tüm önceliklerin değişmesine ve tek önceliğin can güvenliği olduğunu hatırlatan bir dönüşüm yaşamamıza neden oldu” dedi. “Saniyelerin önemli olduğu otomotiv fabrikalarının haftalarca kapalı kalmasının hiçbir teşvik mekanizması ile %100 tolere edilmesinin mümkün olamayacağı aşikardır” diye konuşan Yenigün şunları söyledi: “Burada önemli olan husus bu dönemi en az hasarla atlatmak ve bu zorlu süreç geçtiğinde küresel rekabetçilik ortamında yeniden varlığımızı sürdürecek önlemleri hızla devreye alarak kayıplarımızı yerine koymaya ülke olarak gayret etmek olacaktır.”

Haydar Yenigün

SALGININ ETKİLERİ UZUN SÜRELİ OLACAK


Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) ve Doğuş Otomotiv Başkanı Ali Bilaloğlu, uzmanların öngördüğü gibi salgın durumunun nisan sonu kalkması halinde haziran-temmuz aylarında ekonomik toparlanma olabileceğini belirterek, “Bu gerçekleşirse Türkiye, yılın ilk çeyreğinde gösterdiği performansı yakalar. Bu durumda markaların üretim programlarına dönebilme kabiliyeti Pazar paylarını önemli ölçüde belirleyecektir” dedi. Salgın durumunun sonbahara kadar uzaması durumunda ise dünyanın 6 ila 12 ay arasında daralma yaşayabileceğini kaydeden Bilaloğlu şunları söyledi: “Bu sürecin sonrasında ciddi bir büyüme dönemine girilir. Ama şahsen dünya düzeninin kısa ve orta vadede değişeceğine inanmıyorum. Uzun vadede ne olacağını ancak krizin tahribat etkisini gördükten sonra yapılmasının mümkün olduğunu düşünüyorum.”

Ali Bilaloğlu

Tüm bayi çalışanları 10 gün evde kalmalı


Türkiye’de 70 binden fazla kişinin çalıştığı 1000’in üzerinde yetkili satıcıyı temsil eden Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, şu anda birçok bayi ve serviste çalışan sayısı ikiye bölünse de faaliyetlerin devam ettiğini belirterek, “Hem Avrupa’da hem Türkiye’de üretimler durduğu için 1 Nisan'dan itibaren pek araç gelmeyecek. Bu yüzden ne araç satılacak, ne vergi ödenecek, ne başka bir şey yapılabilecek. İşte bu dönemde tüm bayiler kapatılıp, büyük fedakarlıkla çalışan bayi çalışanları eve gönderilebilir. En azından 10 gün riske girmeden evlerinde aileleriyle olurlar. Bu tabi benim gönlümden geçen” diye konuştu.

Murat. Şahsuvaroğlu