Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Tiyatrolar seyircisini dijital dünyaya bekliyor

Koronavirüs sebebiyle sahnelerini kapatıp seyircisinden uzak kalan tiyatro dünyası, yeni normale adapte olmaya çalışıyor. Oyunlarını sahnelemek için büyük bir heyecanla eski günlerin özlemini kuran tiyatrocular da çareyi dijitalde buldu. Gösterilerini çevrimiçi olarak seyircisiyle buluşturan tiyatro sayısı da her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz hafta yazmıştım; Tiyatronet. com adlı portal üzerinden usta isimlerin oyunlarını izlemek mümkün. Onun haricinde tiyatro severlerin online olarak ulaşabilecekleri oyun sayısı da her geçen gün artıyor.

Örneğin; ilk gösterimini 24. İstanbul Tiyatro Festivali'nde yapan ve eleştirmenlerden büyük övgüler alan 'Terk Edilmiş Kıyılar / Negatif Fotoğraflar', 22 Ocak'ta dijital bir gala ile YeniPerform'da seyirciyle buluşuyor. Ferdi Çetin'in kaleme aldığı, Yeşim Özsoy'un yönettiği ve Kübra Balcan, Yaman Ceri, Meral Çetinkaya, Banu Fotocan, Ahmet Ayaz Yılmaz'ın rol aldığı oyun, bir kadının daha önce hiç gerçekleşmemiş bir aile yemeğini hayal etmesi üzerine odaklanıyor. Pandemi sırasında yaratılan 'Terk Edilmiş Kıyılar / Negatif Fotoğraflar'; oyuncularla seyirciyi bir araya getirmeden video, ses, performans ve yerleştirmenin birleşiminden oluşan farklı bir oyun ortaya çıkarıyor.
Bir prömiyer haberi de Moda Sahnesi'nden... Yakın zaman önce hayata geçirdiği Sahneden Naklen platformuyla oyunlarını seyirciyle online olarak buluşturmaya devem eden Moda Sahnesi, Tiyatroadam'ın 'Einstein'in İhaneti' adlı yeni oyununa ev sahipliği yapacak. Deniz Özmen'in yönettiği ve Berk Yaygın'la sahneyi paylaştığı oyun, 29 Ocak'ta prömiyer yapacak.

23 OCAK'TA YENİDEN
Bu oyunların yanı sıra Kedi Sahne Sanatları'nın daha önce online seyirciyle buluşturduğu, Haldun Dormen'in başrolünde yer aldığı 'Kibarlık Budalası' adlı oyun, 23 Ocak'ta yeniden sahnelenecek. Oyunun biletleri 40 liraya satışa çıktı. Yine aynı şekilde Tiyatro Kare'nin bol ödüllü unutulmaz oyunu 'Leyla'nın Evi'; 22 ve 24 Ocak'ta, Jest Tiyatro'nun 'Sevmekten Öldü Desinler' adlı oyunu 22 Ocak'ta, 'Karanlıkta Komedi' adlı oyun da 23 Ocak'ta Seyretix üzerinden seyirciyle buluşacak.

FESTİVAL İÇİN BAŞVURULAR BAŞLADI
İKSV tarafından 2004'ten düzenlenen ve bu yıl Kasım ayında 25'inci kez seyirciyle buluşmaya hazırlanan İstanbul Tiyatro Festivali, Türkiye'den profesyonel topluluk ve sanatçıların festivalde prömiyer yapacak projelerini bekliyor. 15 Mart'a kadar sadece internet üzerinden yapılabilecek başvurularla ilgili ayrıntılı bilgi ve başvuru formu, festivalin resmi internet sayfası Tiyatro. iksv.org'da yer alıyor. Festival başvurularında herhangi bir tema sınırlaması bulunmuyor. Ancak festival son yıllarda tüm dünyanın gündeminde olan 'iklim krizi', 'kadın ve kadına şiddet' konularına da dikkat çekmeyi hedefliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA