Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Değişim için Scientix…
HABERİ PAYLAŞ

Değişim için Scientix…

Okuldan sıkılan, sevmeyen öğrencilerin neden böyle hissettiklerini hiç düşündünüz mü? Günümüz öğrencilerini cep telefonu, tablet gibi aletlerin bağımlıları olarak suçlamak kolay, ama böyle bir teknoloji çağında doğmuş insanları televizyonun bile yaygınlaşmamış olduğu dönemdekine eşdeğer bir sınıf ortamına mahkum etmek, nasıl bir eziyettir hiç aklınıza geldi mi?

Arama motorlarına ‘sınıf’ yazıp görseller aratılsa önümüze çıkacak resim, tahtaya dönük bir şekilde arka arkaya dizilmiş sıralarda oturan öğrenciler ve onların önünde ayakta anlatımda bulunan öğretmen olur. Bu tablo aslında yıllardır değişmeyen eğitim yöntemlerinin bir yansımasıdır.

Haberin Devamı

Hâlâ sınıf dizilimi kırk yıl öncesi ile aynıysa ve yaygın bir şekilde, “iyi ders işlenen sınıf, öğrencilerin ‘çıt çıkarmadan’ dinlediği sınıftır” algısı devam ediyorsa, ortada bir problem yok mudur?

Değişim için Scientix…

Artık ne dünya kırk yıl önceki dünya, ne de öğrenciler o devrin öğrencileri. Bildiğiniz üzere, yeni bir endüstriyel çağa başlama eşiğindeyiz. ‘4. Sanayi Devrimi’ olarak da nitelendirilen bu yeni çağı yakalamak için eğitim sistemimizi buna göre düzenleyip öğrencilerimize çağın gereken becerilerini kazandırmamız gerekiyor.

Aksi takdirde geçmişteki endüstriyel devrimleri kaçırma hatamızın yinelenmesi olasıdır. Değişimi başlatmak için bize yardım edebilecek bir oluşum bulunuyor: Scientix.

Değişim için Scientix…

Scientix, Avrupa’da STEM eğitiminde sorgulamaya, araştırmaya, üretim ve buluş yapmaya dayalı eğitimi yaygınlaştırmayı amaçlayan, 34 Avrupa ülkesinin katılım sağladığı bir topluluk. 2014 yılından itibaren Türkiye ‘ulusal destek noktası’ olarak, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde projeye dahil oldu.

Proje, öğrencilerini bilim insanlığına, mühendisliğe yönlendirmek amacıyla öğrencileri için STEM projeleri geliştiren öğretmenler ve eğitimciler topluluğu oluşturmaya çalışıyor. Ücretsiz olarak kaydolabileceğiniz Scientix portalı ile Avrupa’daki fen eğitimi projelerinden haberdar olabilir, fen, matematik, mesleki ve teknik alan öğretmenleri için derslerde kullanılabilecek ders materyallerine ulaşabilir, çevirimiçi eğitimlere katılabilir ve webinar olarak adlandırılan web seminerlerinden ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Ayrıca hemen hemen her ilde ‘Scientix Elçisi’ olarak adlandırılan Scientix temsilcileri bulunuyor. İlinizde bulunan Scientix elçileriyle iletişime geçerek Scientix ve STEM çalışmalarıyla ilgili yardım alabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi:

http://scientix.meb.gov.tr

Sıradaki haber yükleniyor...
holder