Hakan Çelik Türkiye’ye haksızlık
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye’ye haksızlık

Almanya 15 Haziran’dan itibaren 31 ülkeye seyahat uyarısını kaldırıyor. Gidilebilecek ülkeler arasında Avrupa’da ölüm rekoru kırılan İngiltere de var. Avrupa’da ölüm ve vaka sayısının en düşük olduğu ülkelerden Türkiye’ye yönelik kısıtlama ise devam ediyor. İngiltere’de hayatını kaybedenlerin sayısı 40 bine dayandı, İsveç’te, 4 bin 500 kişi öldü. Belçika en kötü bilançoya sahip ülkelerden.

Tablo bu kadar sorunluyken Avrupa Birliği’nde hiçbir şey olmuyor gibi kararlar almanın mantığı yok. AB ülkeleri arasında öteden beri böyle kör bir dayanışma tutumu söz konusu. AB’nin siyasi ve bürokratik gereklerini yerine getirmek adına vatandaşlarının sağlığı ve güvenliğini tehlikeye attığını düşünüyorum. AB’nin koronavirüsle mücadelede başarısızlığı ortada.

Haberin Devamı

İtalya ve İspanya, tarihin en ağır krizini yaşarken komşu ülkeler bile bu iki ülkeye sırtını dönmüştü. Bu büyük bir küresel kriz ve bundan çıkmanın yolu ancak dünya çapında alınacak çözümlerle mümkün olacak. Hiçbir ülkenin içine kapanma, sınır kapılarında ayrımcılık yapması fayda getirmeyecek.

Yakında Almanya ve diğer AB ülkelerinin Türkiye’ye yönelik seyahat sınırlamasını da kaldıracağını umuyorum. Son anda bir plan değişikliği yaşanmazsa Türk Hava Yolları haziran ayının ortalarından itibaren Avrupa’ya uçuşları yeniden başlatacak. Birçok bölgede ekonomik faaliyetlerin devamı için THY’nin seferleri önemli.

Turizmde ücret iadeleri

Türkiye’ye haksızlık

Hızla yayılan koronavirüsün en kötü etkilediği sektörlerin başında turizm geliyor. O nedenle normalleşme adımlarını yakından takip ediyorum. Sektörün ayakta kalabilmesi için önemli olduğu kadara sınırlı bütçeleriyle tatil yapmak isteyenlerin mağdur olmaması açısından da bu konu kritik.

Aralarında Türkiye’nin en köklü seyahat acentalarının da bulunduğu birçok şirket erken rezervasyonla satış yaptıkları tur müşterilerine ödeme iadesi yapamıyor veya yapmıyor. Hatta birçoğunun ofisi kapalı. Bu konuda çok fazla okurdan mail alıyorum. Tur satışı sırasında yapılan sözleşme ve kanuna göre misafirlerin 30 gün önce tatillerini cezasız iptal etme hakkı bulunuyor.

Haberin Devamı

İptal kararını paylaştıktan itibaren 14 iş günü içinde para iadesi gerekli. Bu konuda Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) kuralları da çok net. Zorunlu vergi, resim ve harçlardan doğan yükümlülüklerden doğan masraflar mahsup edilerek ödenen paraların iade edilmesi gerekiyor. Medyada, “Rezervasyon iptalinden kaynaklanan ödemelerimizi geciktirmeden yapıyoruz” açıklamasını gördüğüm Kappa Tur’dan Orhan İşçil ile konuştum.

Bugüne kadar müşterilerine 5 milyon Euro civarında ödeme yaptıklarını anlattı. İnsanlar büyük fedakarlıkla tatil için para biriktiriyor. Yapılamayan tatillerin parasını herhangi bir nedenle tutup ödemelerini geciktiren kuruluşlar da umarım Kappa Tur’un yolunu izler. Rezervasyon konularını ve koronavirüs günlerinde tatil planlamalarını yakında TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ile televizyon programımda da ele alacağım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder