Son dakika! BDDK'dan swap kararı: Yabancıların TL'ye erişimi esnetildi

Son dakika! BDDK'dan swap kararı: Yabancıların TL'ye erişimi esnetildi

Son dakika haberi... Merkez Bankası'nın politika faizini 200 baz puan yükseltmesinin ardından BDDK, swap işlemlerinde esnekliğe gitti. Yurt dışı swap işlemlerinde aranan yasal özkaynak sınırı gevşetildi, bankaların TL alımı yönünde gerçekleştirecekleri swap ve diğer türev işlemlerin yasal özkaynaklara oranı yüzde 1'den yüzde 10'a çıkarıldı. BDDK, 'yabancı yatırımcıların TL'ye operasyon' yaptığı gerekçesiyle daha önce TL'ye erişimi kısmıştı.

Finansal piyasalarda normalleşme adımları kapsamında swap işlemlerinde düzenlemeye gidildi. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BBDK) yurt dışı swap işlemlerinde aranan yasal özkaynak sınırını gevşetti.

Bu sınırlama TL alım işlemleri için yüzde 10'a yükseltilirken, TL satım için yüzde 2 ile yüzde 20 arasına çekildi.

Buna göre, yurtdışından TL satım yönünde gerçekleştirilen işlemlerde vadesine 7 gün kalanlar için yüzde 2, vadesine 30 gün kalanlar için yüzde 5 ve vadesine 1 yıl kalan işlemler için yüzde 20 özkaynak sınırı uygulanacak.

NE OLMUŞTU?

BDDK, daha önce de TL'deki değer kaybının önüne geçme gerekçesiyle yabancıların TL'ye erişimini engellemek için swap limitlerini kısmıştı.

TL alım yönündeki işlemler yasal özkaynağın yüzde 1'i, TL satım yönündekiler ise vadesine göre yüzde 1 ile yüzde 10 arasında sınırlandırılmıştı.

Bu kararın alınmasında, 'dış güçler'in TL'ye operasyon yaptığı iddiaları etkili olmuştu. Yabancı yatırımcıların TL'le alarak dolara geçmesinin önüne geçmek için düzenlemeye gidilmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN