Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Açıklanan mayıs ayı istihdam verilerine göre son bir yılda 3.8 milyon kişi işgücü piyasasından çekildi. İlk kez bu büyüklükte işgücü azalması oluyor.

        3.8 milyon kişi, yıllık nüfus artışının üç katından fazla. Doğal olarak istihdam tablosunun görünümünü tamamen değiştiriyor.

        -Bunun bir sonucudur ki yaşanan küresel salgında işsizlik diğer ülkelerde rekor düzeylere çıkarken, Türkiye’de yatay seyrediyor. Geçen yılın mayıs ayında yüzde 12.8 olan işsizlik oranı bu yıl yüzde 12.9 düzeyinde. Halbuki mayıs ayı korona virüsün en şiddetli ikinci ayı.

        -Gerçi işsizliğin düşük çıkmasında işten çıkartmaların yasaklanmasının, kısa çalışma ödeneğinin de etkisi var.

        -Son bir yılda 3 milyon 822 bin kişinin daha katılımıyla işgücü piyasasına dahil olmayanların sayısı 32 milyon 738 bin kişiye ulaştı. 15 ve daha yukarı yaştaki 62.421 bin kişinin yüzde 52.4’ü çalışma hayatına şu veya bu nedenle katılmıyor.

        -32.7 milyon kişi şimdiye kadarki en yüksek ikinci iş gücüne katılmayan kişi sayısı. Rekor ise hemen bir ay önceye nisana ait ve 32.9 milyon kişi. Yani pandemi dönemi işgücüne katılımı en düşük düzeyine indirdi.

        -İşgücüne dahil olmayanların oranı 2019 yılına yüzde 47’ye kadar inmişken, 2020 yılında yüzde 52.4’e yükseldi. 15 yaş ve üzerindeki nüfusta artık çalışmayanlar çalışanlardan daha fazla.

        REKLAM

        -Zaten mayıs ayı ile birlikte işgücüne katılanların sayısı 29.684 bine inerken, istihdam edilenlerin sayısı 25.858’e düştü. İstihdam edilenlerde son bir yıldaki azalma 2.4 milyon kişi ve yüzde 8.5 azalma meydana geldi.

        -Bu açıdan bakılırsa 25.8 milyon toplam çalışana karşı 32.7 milyon çalışmayan insan var. Çalışmayanlar çalışanlardan 7 milyon daha fazla.

        -Halbuki çok değil 2018 yılında istihdam edilenlerin sayısı 28.7 milyon iken, işgücüne katılmayanlar 28.4 milyondu.

        -İki yılda çok şey değişti. Kur oynaklıkları, faiz niş ve çıkışları, büyüme ve daralmalar, dış borç ödemeleri, seçimler, siyasi ve jeopolitik gerginlikler sonunda istihdam üzerinde etkisini gösterdi.

        Diğer Yazılar