Haberler

Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul depreminde riskli bölgeleri açıkladı: Haliç'ten başlayıp Silivri'ye giden 10 km içindeki kuşak çürük

Güncelleme:

İstanbul depremine ilişkin önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, 7 üzerinde deprem beklediğini söyleyerek, "Depremi iki fay hattında bekliyoruz. İstanbul'da 500 bin insanın hayatı tehlikede. En tehlikeli olan Avrupa Yakası Haliç'ten başlayıp Silivri'ye giden ve 10 km içindeki kuşak. Halk terimiyle buralar çürük" dedi.

İsbetli deprem tahminleriyle tanınan Prof. Dr. Naci Görür, Haber Global ekranlarında yayınlanan Candaş Tolga Işık'ın sunduğu Az Önce Konuştum programına konuk oldu. Depremde riskli bölgeleri sıralayan Görür, "En tehlikeli olan Avrupa Yakası Haliç'ten başlayıp Silivri'ye giden ve 10 km içindeki kuşak. Jeolojik özellikler ve buradaki kayalar sert değil, yumuşak, kaygan, şiddetli bir sarsıntıda heyelan yapma özelliğine sahip. Bunlar depremin riskini artırıyorlar. Halk terimiyle buralar "çürük." ifadelerini kullandı.

Görür, beklenen İstanbul depreminde 500 bin can kaybı olacağını belirterek , "Şu an yapılan çalışmalar can kaybını azaltmaz. Ne kadar bina, o kadar can kaybı. İstanbul'da 500 bin insanın hayatı tehlikede." dedi.

Prof. Dr. Naci Görür'ün açıklamalarından satır başları şöyle:

DEPREMİ TAHMİN ETMEK MÜMKÜN MÜ?

Depremde bir fay kırılınca enerjisinin bir kısmını boşaltır. Enerjisini başka bir bölgeye gönderir. Biz burada dikkatli olun diyoruz. Özellikle halk ölçeğinde değil, yerel yönetimlerin risk altına girmiş bu alandaki hazırlık çalışması yapacaklarsa bir an önce yapsınlar. Zarar azaltıcı önlemler alınsın diye söylüyoruz.

"İSTANBUL DEPREMİNİN BÜYÜKLÜĞÜ 800 TONU AŞAN PATLAYICININ ENERJİSİNE DENK"

İstanbul büyük deprem bekliyor dedik. 99'dan sonra Marmara'nın altındaki kabuğa enerji yükledi. Bu kabuk bu enerjiyi kaldıramaz. 21 senedir 44 santimlik bir ciddi sorun var. 7 büyüklüğünde bir deprem beklesek buna karşılık gelen bir enerji bir milyon 800 tonu aşkın patlayıcının aynı anda çıkan enerjisine denk.

"İSTANBUL'DA 7'NİN ÜZERİNDE DEPREM OLMA İHTİMALİ YÜZDE 64"

2000'de bir yayın var bütün tarihi bir depremler incelenmiş. Ve saygın bir yayın kuruluşu. Bu çalışmalar sonucu 99'dan sonra İstanbul'da 7'nin üzerinde depremin olma olasılığı yüzde 64'dür.

"İstanbul'da iki fay hattında deprem bekliyoruz"

"İSTANBUL'DA İKİ FAYDA DEPREM BEKLİYORUZ"

Depremi iki fay hattında bekliyoruz. Benim kanaatime göre Silivri açıklarından başlayıp Yeşilköy açıklarına uzanan 65 km bir fayın kırılmasını bekliyoruz. Adaları'ından güneyinden geçen bir fay var yaklaşık 45 km uzunluğunda bu da kilitli bir faydır. Bu faylar stres biriktiriyor.

17 AĞUSTOS'TAN BU YANA NE DEĞİŞTİ?

Anadolu yakasından İstanbul yakasına kadar sahil kısımlarında zemin çalışmaları, tehlike ve deprem haritaları üretildi. Nerelerde can ve mal kaybı, yangın gibi riskler ölçüldü. Bunlar olmasaydı biz bugün İstanbul'un hasarını çok doğru dillendiremezdik. Devlet ve belediyelerde bağımsız olarak İstanbul Teknik Üniversitesi olarak çalışmalar yaptık. Marmara denizi hiç bilinmeyen bir deniz iken biz çeşitli ülkelerin uzmanları ve NATO'nun desteği ile biz İstanbul depreminin tehlikelerini araştırdık. Devlet bize tek kuruş yardım etmedi. Deprem hakkında ne biliniyorsa bizim yaptığımız araştırmalar sayesinde ortaya çıktı.

"500 BİN İNSANIN HAYATU TEHLİKEDE"

Şu an yapılan çalışmalar can kaybını azaltmaz. Ne kadar bina, o kadar can kaybı. İstanbul'da 500 bin insanın hayatı tehlikede

HANGİ BÖLGELER RİSK ALTINDA?

En tehlikeli olan Avrupa Yakası Haliç'ten başlayıp Silivri'ye giden ve 10 km içindeki kuşak. Jeolojik özellikler ve buradaki kayalar sert değil, yumuşak, kaygan, şiddetli bir sarsıntıda heyelan yapma özelliğine sahip. Bunlar depremin riskini artırıyorlar. Halk terimiyle buralar "çürük".

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Naci Görür İstanbul Silivri Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500

Yorumlar (28)

Rant peşinde olanlar çoğaldı:

Başka işi yok galiba . . .

22
9
yanıtYanıtla
sivaslı:

hocam olacak molacak edebiyatıyla olmuyor bu işler. zaman tarih verebiliyon mu yok. belkide bu gece olacak bilen var mı yok . şimdi ne yapalım yani sonra ben demiştim le olmuyor

10
14
yanıtYanıtla
Ciko:

Velevki tarih verdi şu gün şu saatte surda şu siddetinde olacak dedi ne yapacaksın dışarda korona var diyorlar bas bas bağırıyorlar kimin umrunda

yanıt0
yanıt2
ref:

Suriyeli kardeşlerimize birşey olmasın aman dikkat yoksa her ssene 800 bin cocuğu kim ypacakta Türkiyeye bela olacaklar.

14
5
yanıtYanıtla
Yunus:

Edebiyat yapma

yanıt2
yanıt1
Turgut:

Sana tek cümleyle cevap veriyorum.Allah belânı versin

yanıt2
yanıt2
FER:

Senden başka bela olan yok gibi.

yanıt0
yanıt2
Demir:

Turgut bide bu suriyeyi abd ile bir olup yıkan iktidarda olan kim söyleyebilsem. Suriye de bizim ülkenin yönetimin günahı çok. Bir ülke büyük israil için yıkıldı ve bizde işin içindeyiz. Allah suriyeyi yılanlarında cezasını versin. AMINN..

yanıt0
yanıt0
ali:

zaten pandemi var mi)eti ürkütme ne yani yerin altındandı geldin nerden biliyon madem öyle tarih ver ay ver yıl ver. bende derim kuzey anadolu fayi çok hareketi 700 bin kişi tehlikede doğrumu sizce

8
10
yanıtYanıtla
Fb:

Burda adamım anlatmak istediği durumun çok ama çok ciddi olduğudur. 500000 ölüm olabilir denmesi. Durumun CIDDIYETINE VURGU YAPMAK IÇIN. YANI DIYORKI DEVEYI SAGLAM KAZIGA BAGLA VE TEVEKKÜL ET.

yanıt0
yanıt0
Tüm 28 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title