Bu çalışma türünün ilk örneği! Bilim dünyası Kovid-19'un korkutucu yüzünü keşfetti
01 .
ABD'li bilim insanları, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yol açtığı zatürrenin, sıradan zatürreden farklı olarak uzun süre belirti göstermeden ilerlediğini ve bu yüzden fark edildiğinde genellikle çok geç kalınmış olduğu uyarısında bulundu. Türünün ilk örneği olan çalışmada araştırmacılar, virüsün akciğerlerin geniş bir bölgesini enfekte etmek yerine küçük noktalar halinde kümelendiğini görüntüledi. Bu durum ise Kovid-19 kaynaklı zatürrenin diğer göğüs hastalıklarından çok daha uzun sürmesine ve diğer organların hasar almasına yol açıyor.
02 .

ABD'li bilim insanları tarafından yapılan yeni bir çalışmada, yeni tip koronavirüsün akciğerlerde yavaş hareket ettiği için diğer virüs ve bakterilerin neden olduğu zatürreden daha uzun süreli zarar verdiği ortaya konuldu. Araştırmacılar, ayrıca bu durum nedeniyle Kovid-19 hastalarında sürekli olarak ateş ve düşük tansiyon ile beyin, kalp ve diğer organlarda hasar görülebileceğini söyledi.

 

03 .
Bu çalışma türünün ilk örneği! Bilim dünyası Kovid-19'un korkutucu yüzünü keşfetti

KOVİD-19 İLE ZATÜRRE HASTALARI KARŞILAŞTIRILDI

Northwestern Üniversitesi'nden bilim insanları türünün ilk örneği olan çalışmada, şiddetli Kovid-19 hastalarının akciğerlerindeki bağışıklık hücrelerini sistematik bir şekilde analiz etti. Ardından bulgular, diğer virüs ve bakterilerden kaynaklanan zatürre hastalarının bağışıklık tepkileriyle karşılaştırıldı.

04 .

Nature dergisinde yayımlanan çalışma kapsamında araştırmacılar, ventilatöre bağlı olan 86 Kovid-19 hastasının akciğer sıvısını ve farklı pnömoni türleri olan entübe edilmiş 256 hastanın akciğer sıvısını analiz etti. Ardından araştırmacılar, hastaların akciğer sıvısından bağışıklık hücrelerini alarak, bu hücrelerinin iltihabı nasıl tetiklediğini inceledi.

 

Bu çalışma türünün ilk örneği! Bilim dünyası Kovid-19'un korkutucu yüzünü keşfetti
05 .

GENİŞ BİR ALANDA YAYILMAK YERİNE, KÜÇÜK ALANLAR HALİNDE KÜMELENİYOR

Bilim insanları, şiddetli Kovid-19 hastalığını tedavi etmek ve hasarını azaltmak için bağışıklık hücrelerinin (makrofajlar ve T hücreleri) kritik rol oynağını aktardı. Ancak, sonuçlar, tipik olarak akciğeri korumakla görevli hücreler olan makrofajların virüs tarafından enfekte edilebileceğini ve enfeksiyonun akciğerde yayılmasına katkıda bulunabileceğini ortaya koydu. Bununla birlikte, sonuçlarda zatürreninin aksine, yeni tip koronavirüsün akciğerleri geniş bir alanda hızla enfekte etmek yerine çok sayıda küçük bölgede kümelendiği görüldü.

06 .
Bu çalışma türünün ilk örneği! Bilim dünyası Kovid-19'un korkutucu yüzünü keşfetti

HASTALIĞIN UZUN SÜRMESİNE NEDEN OLUYOR

Çalışmanın yazarları, bu durum nedeniyle Kovid-19'un diğer enfeksiyon türlerinden kaynaklanan zatürre ile karşılaştırıldığında daha şiddetli hastalıktan ziyade uzun hastalık seyri ile ilişkili olabileceğini belirtti.

07 .

Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nden çalışmanın eş-kıdemli yazarı Scott Budinger, "Amacımız şiddetli hastalığı önleyip Kovid-19'u orta seviyede tutmak. Çalışmamıza konu olan hastalar çok kötü durumda ve iyileşmeleri gerçekten uzun zaman alıyor. Bulgularımız yoğun bakıma ihtiyaç duyan kritik koşullardaki hastalara ilişkin yeni bilgiler sunuyor. Ancak yeterli yatağınız ve sağlık personeliniz varsa, ölüm oranını yüzde 20'de tutabilirsiniz. Sağlık sistemleri bunaldığında ölüm oranları ikiye katlanıyor" ifadelerini kullandı.

Bu çalışma türünün ilk örneği! Bilim dünyası Kovid-19'un korkutucu yüzünü keşfetti