Libya'dan son dakika: 'Hafter-T-122 Sakarya' iddiası yalanlandı!

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerin, T-122 Sakarya Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA) Sistemi'nin modifiye edilen versiyonunu Tarhuna kentinde kullandığı iddiası yalanlandı. Petrol Tesisleri Muhafızları ise petrol kuyularını ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter milislerinden temizlemek için emir beklediklerini duyurdu.

GİRİŞ 06.06.2020 22:08 GÜNCELLEME 06.06.2020 22:27
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Libya'dan son dakika gelişmeleri;

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerin, T-122 Sakarya Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA) Sistemi'nin modifiye edilen versiyonunu Tarhuna kentinde kullandığı iddiası yalanlandı.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, söz konusu lançerin, yerli üretim olmadığı, Birleşik Arap Emirlikleri'nin elindeki Güney Kore üretimi lançerlerinden olduğu öğrenildi.
Üzerindeki roket podunun, Roketsan tarafından Birleşik Arap Emirlikleri'ne satılan kompozit tüplü, tek kullanımlı olduğu ifade edildi.

 

Sistemin, dost unsurlarca ele geçirilmiş olabileceğinin değerlendirildiği belirtildi.

'EMİR BEKLİYORUZ'

Libya Savunma Bakanlığına bağlı Petrol Tesisleri Muhafızları, petrol kuyularını ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter milislerinden temizlemek için emir beklediklerini duyurdu.

Petrol Tesisleri Muhafız Kurumu Yetkilisi Ali ez-Zib, Libya Panorama kanalına verdiği mülakatta, muhafızların Ubari'deki eş-Şerara petrol kuyusu ile Millite petrol kompleksi arasındaki petrol bağlantı vanasını açmayı başardığını belirtti.

"Petrol kuyularını Hafter milislerinden temizlemek için emir bekliyoruz." diyen Zib, yakında Şerara ve el-Fil petrol kuyularının tekrar açılarak çalışmaya başlayacağını söyledi.

KESİN TARİH HAKKINDA BİLGİ YOK

Zib, uzun süredir kapalı tutulan petrol sahalarının açılacağı tarih hakkında bilgi vermedi.

Petrol tesisleri muhafızları bugün, Zaviye'deki rafinerisine Şerara'dan gelen petrolün ulaştıran el-Himade vanasını Zintan sakinleri ve vanayı kapatan silahlı grupla irtibata geçerek açtıklarını duyurmuştu.

Libya'nın güneyinde, General Halife Hafter'e bağlı birliklerin kontrolünde bulunan en büyük petrol sahası Şerare'ye silahlı saldırı düzenlenmişti

Bu yılın başından beri üretimin durdurulduğu Şerara petrol sahasında günlük 300 bin varil ham petrol üretimi yapılıyordu.

Şerara ve Fil petrol sahaları hala ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerin kontrolünde bulunuyor.

Petrol gelirlerinden istifade edilmediğini ileri süren Hafter tarafı, bu yılın başında güneydeki petrol sahaları ve Akdeniz'deki bazı petrol ihraç limanlarını işgal ederek üretimi durdurmuştu.

SİRTE'DE BULUNAN HAFTER MİLİSLERİ KAÇTI

 Libya’nın Sirte kentine Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) yeni bir operasyon başlatmasının ardından Darbeci General Hafter’e bağlı milislerin kaçtıkları görüldü.
Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümetine bağlı (UMH) güçler, başkent Trablus’un 450 kilometre doğusunda yer alan Sirte kentini Darbeci General Hafter’e bağlı milislerden geri almak için operasyon başlattı. UMH’nin operasyonu başlatmasının ardından Hafter milislerinin konvoylar halinde şehirden kaçtıkları görüldü.


Öte yandan UMH, bugün Elvaşka ve Cufra arasındaki bölgeleri Hafter milislerinden kurtarmak için "Zafer Yolları" adlı bir operasyon başlattı.

LİBYA ORDUSU BAE'YE AİT SİHA DÜŞÜRDÜ

Libya Ordusu, Sirte'de, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter milislerine destek veren Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ait bir SİHA düşürdü.

Libya Ordusunun yürüttüğü Öfke Volkanı Operasyonu sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Sirte'nin "30. Kapı" bölgesinde Hafter milislerine destek veren BAE'ye ait CAIG Wing Loong tipi bir SİHA'nın düşürüldüğü belirtildi.

Libya Ordusu bugün, Sirte, Cufra Askeri Hava Üssü ve çevresindeki bölgeleri, Halife Hafter'e bağlı milislerden kurtarmak için "Zafer Yolları" isimli yeni bir harekat başlattığını duyurmuştu.

Başkent Trablus'un yaklaşık 450 kilometre doğusundaki sahil kenti Sirte'ye ilerleyen Libya Ordusu, bugün Sirte'nin batısındaki Vişke beldesini Hafter milislerinden kurtarmıştı.

YORUMLAR 21
  • Abdülhamit 3 yıl önce Şikayet Et
    O Soysuzların planı varsa Yüce Rabbimizin de bir şüphesiz ki bir planı var.
    Cevapla
  • Adil 3 yıl önce Şikayet Et
    Bende diyorum leş kargaları neden üşüşmedi. Meğersek hedeflerine zaten ulaşmışlar. petrol kuyularına çökerek. Bu kuyuları ne zaman Libya yada biz alırsak Rusyası Amerikası bizim tepemize çökecektir.
    Cevapla
  • hunkartensi 3 yıl önce Şikayet Et
    taklitçiler baktılar artık uçak kullanacak pilot yok siha ya döndüler sabit roketler hedef araç kullanalım dediler belli ki destekçilerin dertleri masaya oturtmak UMH yi kayıplarının bir kısmını da olsa belki kurtarırız mantığı takındılar belli ki artık masa nın hükmünün kalmadığının farkında değiller ne zaman Bae Berlin ve Moskova da masalarda anlaşma yapılmasın diye çaba sarf etti o günden sonra ölen Libya lı insan sayısı çok var bunları nasıl unutturacaklar o insanlara tek çaresi artık Hafter in silah bırakması Hafter in vatan haini diye yargılanacağı kesin artık ihanet çok ağırdır halklar için
    Cevapla
  • Abdülhamit 3 yıl önce Şikayet Et
    Tekbir ÂLLAHUEKBER
    Cevapla
  • kadir 3 yıl önce Şikayet Et
    chp liler hemen atlar bu yalana hahha
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar
PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak İstanbul'da yakalandı