Mısır'dan Libya'da ateşkes girişimi

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne karşı savaşan Halife Hafter'le bir araya gelen Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, yeni bir ateşkes girişimi başlattıklarını açıkladı. Mısır'ın açıkladığı girişime Rusya da destek verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne karşı savaşan ülkenin doğusundaki Libya Ulusal Ordusu lideri general Halife Hafter ve Hafter'i destekleyen Tobruk’taki Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ile görüştü.

Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleşen toplantının ardından açıklama yapan Abdülfettah el Sisi, Libya'daki iç savaşın durması ve siyasi çözümü öngören bir ateşkes girişimi başlattıklarını söyledi.

Sisi, “Libya ile ilgili girişim, çatışmalara son vermeye yönelik olup yabancı militanların tahliyesi ve grupların silahsızlandırılması gibi koşullar içeriyor" dedi.

Sisi, girişimde üç bölgenin Başkanlık Konseyi’nde eşit olarak temsil edilmesi, Libya devlet kurumlarının birleştirilmesi ve anayasa beyannamesinin kabulü gibi maddelerin de öngörüldüğünü belirtti.

Mısır'ın Libya’da 8 Haziran sabah saat 06.00’dan itibaren silahların susmasını öngören anlaşmayı desteklediğini ifade eden Sisi, girişimin aynı zamanda tüm uluslararası çabalara saygı gösterilmesi, yabancı paralı askerlerin geri çekilmesi ve grupların silahsızlandırılması çağrısını da içerdiğini sözlerine ekledi.

Sisi, "Libya'daki taraflardan her birini, ülkedeki krize askeri çözüm düşünmeye devam etme niyetine karşı uyarıyoruz" diye konuştu.

BM: Libya'daki ateşkes görüşmeleri yeniden başlayacakBM: Libya'daki ateşkes görüşmeleri yeniden başlayacak

ORDU SÖZCÜSÜ: SAVAŞ SUÇLULARINI İZLEYECEK VAKTİMİZ YOK

BM tarafından tanınan ve Türkiye'nin askeri destek verdiği Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin Başkanlık Konseyi Üyesi ve Eğitim Bakanı Muhammed Ammari Zayid, sosyal medya hesabı aracılığıyla yaptığı açıklamada, "vatan toprağının tamamını kurtarmaya ve devlet otoritesini tahkim etmeye devam edeceklerini" belirtti.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı ordunun sözcüsü Albay Muhammed Kununu "Bizim savaş suçlularını (Hafter'i) televizyonda izleyecek zamanımız yok. Ordumuzun kahraman güçlerinin kaçan milislerin peşinden gidişini takip ediyoruz" şeklinde açıklama yaptı.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, 3 Haziran'da Trablus Uluslararası Havalimanı'nda, 4 Haziran'da ise başkent Trablus'un çevresinde kontrolü sağladıklarını ve Hafter'e bağlı güçlerin çekildiğini açıklamıştı.

Askeri zaferlerin anlamı: Libya, Suriye ve IrakAskeri zaferlerin anlamı: Libya, Suriye ve Irak

RUSYA'DAN ATEŞKES GİRİŞİMİNE DESTEK 

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Mısır'ın Libya’da ateşkes girişimini desteklediklerini söyledi.

"Bu girişimi bekliyorduk, hazırlandığını biliyorduk. Elbette Libya'daki çatışmaların en kısa sürede sona ermesine yönelik tüm önerileri destekliyoruz" diyen Bogdanov, "Mısır Cumhurbaşkanı'nın girişiminin ciddi bir siyasi sürecin başlangıcı için sağlam bir temel olduğu görüşündeyiz. Zaten girişimde de durum oldukça ayrıntılı bir şekilde belirtiliyor" ifadelerini kullandı.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin önerilerinin "uygulama açısından" incelenmesi gerektiğini belirten Bogdanov, "Bu nedenle girişimin hitap ettiği Libya içindeki güçlerden olumlu tepki alması çok önemli. Bu nedenle Trablus’ta Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin de, Devlet Yüksek Konseyi’nin de girişimin içeriğini dikkatle incelemelerini ve 8 Haziran saat 06.00’dan itibaren ateşkesin başlaması olan belgedeki en önemli maddenin yerine getirilmesini umuyoruz" dedi. (Kaynak: Sputnik-AA)

Ruslar Libya’da ne yapmaya çalışıyor?Ruslar Libya’da ne yapmaya çalışıyor?

Erdoğan: Libya ile Akdeniz'de arama ve sondaj dahil işbirliğimizi ilerleteceğizErdoğan: Libya ile Akdeniz'de arama ve sondaj dahil işbirliğimizi ilerleteceğiz