hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Kumaş maskeler

    20.10.2020 Salı | 13:07Son Güncelleme:

    İçinde bulunduğumuz yıl en çok sarf edilen kelime maske. "Maske tak, maske çıkart, maskesiz dolaşma, maske bedava mı dağıtılsın, paralı mı olsun. Takmayana ceza verilsin mi..." Sadece Türkiye’de değil bütün dünyada pandemi sırasındaki ilk konu maske.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avustralya’nın Unsw Sydney Üniversitesi’nin bir kaç yıl önce SARS - CoV - 2 salgını döneminde virüse karşı yaptığı araştırmalarda kumaş maskelerin daha etkili olduğunu ancak her gün yıkanması gerektiğini duyurdu

    Ülkede özellikle hastanelerde sağlık çalışanlarının kumaş maske taktığını ve her gün yıkanmasının şart olduğunu belirten uzmanlar "Elle yıkamak gereğince temizleyip olası virüslerden arındırmıyor" uyarısında bulunarak nedenini şöyle anlatıyorlar "Maskelerin çok sıcak suyla yıkanması gerek. Bunu elle yapamayız ellerimiz yanar. Çamaşır makinasında ise 90- 95 derecede yıkamak çok daha etkili ve sağlıklı oluyor."

    Kumaş maskelerFotoğraf: UNSW University 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2015 yılında maskelerle ilgili ciddi bir araştırma yapan UNSW Üniversitesi Profesörü Raina MacIntyre normal maskelerin hastanelerde ve özellikle ameliyathanelerde bir kez kullanıldıktan sonra atıldığını ancak uzun ömürlü kumaş maskelerin daha koruyucu olduğundan tercih edildiğini belirterek şöyle konuştu: "Takılan her maskenin virüsten korurken mutlak bulaştığı varsayımını göz önünde tutarız. Bunun için kumaş maskelerin her seferinde yüksek derece sıcaklıkta yıkanması gerekir. En sağlıklısı ise çamaşır makinesidir. Covid -19 sırasında yaptığımız bir başka araştırmada kumaş olmayan maskelerle kumaş maskeler arasında belirgin bir fark gördük. Kumaş maskelerin en az iki kat daha koruyucu olduğunu saptadık."

    Anlaşılan daha bir süre birlikte yaşayacağımız pandemi döneminde kumaş maskelerin daha rağbet göreceği kesin. Zaten her geçen gün kumaş maskeyi tercih edenler çoğalıyor. İtalya’da kamu sektöründe kumaş maske kullanmak zorunlu hale getirildi. Sponsorlar fırsat kolluyor.

    Moda dünyası ise değişik tipte kumaş maskeleri tasarladı. e- ticarette satışlar patladı. Spor dünyası da öyle. Ama Raina MacIntyre’in önerisini hatırlatmakta yarar var: Kumaş maskeler her kullanıştan sonra mutlak çamaşır makinesinde yıkanmalı.

    Kumaş maskeler
    Fotoğraf: iStock