hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Sahte diş implantı nasıl anlaşılır?

    10.08.2020 Pazartesi | 10:40Son Güncelleme:

    Bu haftaki yazımda size dikkat etmeniz gereken bir konu hakkında bilgi vereceğim. Eğer diş eksikliğiniz varsa ve implant yaptırmayı düşünüyorsanız bu konuda uzmanlaşmış hekimlere başvurun ve mutlaka ağzınızda kullanılacak implant hakkında detaylı bilgiye ulaşın çünkü piyasada çok çeşitli sahte implantlar bulunmaktadır. Bundan dolayı hem implant yaptıracağınız ağız ve diş sağlığı merkezini dikkatli seçmeli, hem de bu işlemi uygulatacağınız hekiminize güvenmelisiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İmplant eksik dişlerin tedavisi için kullanılan ve çene kemiğinin içine yerleştirilen titanyumdan yapılmış vidalardır. Bu vidaların üzerine diş protezleri yerleştirilir.

    İmplantlar sayesinde yandaki dişlere zarar vermeden eksik dişlerimiz yerine getirilirken ağız sağlığımızın hem fonasyon, hem estetik hem de çiğneme açısından en iyi şekilde olması sağlanır. Ancak taklit, merdiven altı üretilmiş, patentsiz implantların içindeki titanyum maddesinin gereken değerde olmaması nedeniyle bir süre sonra implantın bağlantıları oynamaktadır.

    İmplantın üstüne gelen kesik diş şeklindeki parçayla iyi birleşmemesi arada açıklık kalmasına neden olmakta ve burada bakteri üremesi için uygun ortam oluşturmaktadır. Bunun sonucunda diş eti hastalıkları ve kemik erimesi başlamaktadır. Bu oldukça endişe verici bir durumdur. Sahte implantlar nedeniyle ağız sağlığınızın çok daha iyi olması için harcadığınız emekler boşa gitmiş olacak ve sağlıksız bir çene kemiğine sahip olup belki de çok daha ileri cerrahi işlemlerle karşı karşıya geleceksiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diş hekimleri sahte implantı anlayabilir mi?

    Diş hekimi olarak bizlerin gözümüzle taklit ya da orijinal implantı ayırabilmesi olası değil. Yanılmamak için bildiğimiz, güvendiğimiz firmalarla ve patentli ürünlerle çalışmayı tercih ediyoruz.

    Hastalarımız sahte implanta karşı nasıl önlem alabilirler?

    Ülkemize sahte implantların çoğu Uzak Doğu, Çin, Bulgaristan ve Malezya gibi ülkelerden kaçak yollarla getirilmektedir. Türkiye’ye giren bütün tıbbi malzemelerin, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Ulusal Bilgi Bankası’na kaydı olması gerekmektedir ve satıcı firmalar Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından verilen satış yetki belgesine sahip olmak zorundadır.

    Bu bankaya kaydı olmayan firmalar malzeme satamaz. Hastalar kullanılan ürünün sertifikası ve üretici marka hakkında bilgi almak hakkına sahiptir. İthal ürünün barkodu vardır ve gümrük kontrolünden geçerek yasal olarak ülkemize gelir. Bu barkodlar diş hekimleri ve firmalarda bulunur, hastalara da verilir. İmplant uygulaması yaptıracağınız diş kliniğine bu konu hakkında detaylı sorular sormak ve implantı yaptırdıktan sonra barkodunu hekiminizden istemek sizin hakkınızdır.

    Çok değerli hastalarım,

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Böyle problemlerle karşılaşmamak için yazımın başında da belirttiğim gibi güvendiğiniz, bildiğiniz ve bu konuda uzmanlaşmış diş hekimlerine başvurun. Sağlığınızı tehlikeye atmayın. Hepinize sağlıklı ve diş ağrısız bir hafta dilerim.