hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Hamilelikte diş ve diş eti sağlığını nasıl korursunuz?

    19.10.2020 Pazartesi | 11:13Son Güncelleme:

    Diş bakımınıza hamilelik sırasında biraz daha dikkat etmek zorundasınız. Hamilelik, dişleri kötü etkilemez fakat bakımsız dişler hamileliği etkiler. Literatürdeki çalışmaları incelediğimiz zaman diş ve dişeti hastalıklarının erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek riskini artırdığını görmekteyiz. Bundan dolayı hamileler ağız bakımlarına ekstra özen göstermeli ve beslenmelerine dikkat etmelidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yanlış bilgiler sizi yanıltmasın!

    Bir de halkımız arasında bazı yanlış bilgiler dolaşmaktadır. Örneğin, hamilelik esnasında bebeğin kalsiyum ihtiyacını annenin dişlerinden karşıladığı gibi bilgiler tamamen yanlıştır. Eğer anne gıdalarla yeterli kalsiyum alamazsa bebeğin gelişimi için gerekli olan miktar annenin kemiklerinden karşılanır. Hamilelerin dişlerinden kalsiyum çözünmesi gibi bir durum mümkün değildir.

    Hamilelik döneminde diş eti değişiklikleri

    Hamilelik sırasında ağız sağlığında bazı değişikliklerin olacağı bir gerçektir. Hamilelik esnasında östrojen ve progesteron hormon düzeylerinde artış görülmektedir. Bu artış dişler üzerinde plak birikimine sebep olmakta ve eğer plak uzaklaştırılmazsa diş eti iltihabı görülmektedir. Diş eti rahatsızlığı hamileliğin 2. ayında başlayıp, 8. ayında en üst seviyeye çıkmaktadır. 2. trimester dediğimiz 2. üç aylık dönemde hamile kadınlarımızı daha çok etkilemektedir. Dişeti hacim olarak artmış, hassas, kırmızı ve kanamalıdır. Eğer diş eti iltihabı hamilelikten önce zaten mevcutsa hamilelik sırasında şiddeti artabilir ve tedavi edilmezse daha da ileri diş eti problemlerine neden olabilir. Bazı durumlarda ise dişeti büyümelerinin irritasyonu sonucu iltihabi lezyonlar oluşabilmektedir. Bu iltihaplı şiş lezyonlar genellikle kendi haline bırakılmakla beraber, hastalarımıza rahatsızlık veriyorsa veya çiğneme, fırçalama ve diğer ağız bakımı işlemlerini yaparken rahatsızlık veriyorsa dişhekimi tarafından alınmalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hamilelikte diş ve diş eti problemlerinizi nasıl engelleyebilirisiniz?

    Her gün en az iki kez, mümkün olan durumlarda her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır. Tüm dişlerde diş ipliği ile temizlik işlemi yapılmalıdır. Dengeli beslenme ile birlikte C ve B12 vitamin destekleri de ağız sağlığının sürdürülmesi açısından önemlidir.

    Hamilelik planlıyorsanız dikkat edin

    Hamilelik planlanıyorsa veya hamile olunduğundan şüpheleniliyorsa diş hekimi ziyaret edilmelidir. Özellikle ilk 3 aylık dönemde temizlik yapılması oldukça faydalı olacaktır. İkinci 3 ayda da hormonal değişiklikler göz önüne alınarak ve ağız bakımının etkinliğinin değerlendirilmesi ile birlikte tekrar temizlik yapılması hamile hastalarımıza önerilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hamilelik sırasında şiddetli diş ağrısı yaşarsanız ne yapılmalı!

    Hamileliğin ilk ve son üç ayında dental tedavi tavsiye edilmemektedir. Herhangi bir diş tedavisi için en uygun zaman 4. ve 6. aylar arasıdır. Şiddetli ağrının eşlik ettiği acil durumlarda tedavi hamileliğin herhangi bir döneminde yapılabilir. Anestezi ve ilaç verilmesini gerektiren durumlarda kadın doğum uzmanı ile irtibat kurulması çok önemlidir. Bazı diş tedavileri de doğumdan sonraya bırakılmalıdır. Diğer bir önemli konu ise şiddetli diş ağrısı çeken hamile hastalarımızın bilinçli ilaç kullanımıdır. Hamilelik döneminde bilinçsiz ilaç kullanımından mutlaka kaçınılmalıdır. Hamilelikte kullanılan her türlü ilacın anne adayını takip eden doktorun kontrolünde kullanılması gerektiği unutulmamalıdır. Özellikle bu dönemde gelişigüzel antibiyotik kesinlikle kullanılmamalıdır.

    Hamile hastalarda röntgen çekimi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir diğer önemli konuda hamile hastalarımızda röntgen çekilmesidir. Diş hekimliğinde kullanılan röntgen makinalarında radyasyon çok düşük seviyede olmasına rağmen hamilelerde röntgen çekiminden kaçınılmalıdır. Zorunluluk yoksa bu işlem doğum sonrasına ertelenmelidir. Eğer acil bir tedavi için kesinlikle röntgen filmi çekilmesi gerekiyorsa, anneye özel koruyucu önlük giydirilmeli, hızlı film kullanarak ve düşük doz uygulaması yapılmalıdır. Şimdilik diyeceklerim size bu kadar. Tüm hastalarıma sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmelerini diliyorum. Yukarıda yazdıklarıma dikkat edilirse ağız ve diş sağlığı açısından sorunsuz bir hamilelik dönemi geçirebilirsiniz. Hepinize saygılarımı sunuyorum. Sağlıklı ve diş ağrısız bir hafta diliyorum.