hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Ağız kokusu sosyal yaşamınızı etkilemesin

    18.01.2021 Pazartesi | 09:52Son Güncelleme:

    Ağız kokusu kişileri oldukça rahatsız eden bir durumdur. Hepimiz hayatımızın belirli dönemlerinde bu hoşnutsuzluğu yaşamışızdır. Ağız kokusunun en önemli sebebi, genellikle kişinin ağız hijyenini yeteri kadar dikkat etmemesidir. Ağız hijyenine gerekli özeni gösterdiğiniz halde devam eden ve rahatsız edici bir koku varsa altta yatan neden mutlaka araştırılmalıdır. Sabahları yataktan kalktığımızda ağız kokusu olması fizyolojik olarak normal kabul edilmektedir. Bu durum akşam yediğimiz gıdaların diş aralarına girmesi ve dilde birikmesi sonucu olmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kesinlikle kalıcı bir ağız kokusu değildir ve dişlerimizi fırçalayıp ağız bakımımızı yaptıktan sonra geçecektir. Bazen herhangi bir ağız kokunuz olmamasına rağmen, ağzınız kokuyor gibi hissedebilirsiniz. Bu durumdan rahatsızlık duyuyorsanız hemen bir diş hekimine gözükebilir ve muayene olabilirsiniz. Bir başka ağız kokusu nedeni de diş ve diş eti hastalıklarıdır. Bu durumda diş hekiminiz ağız kokunuzun azalmasında en büyük yardımcınız olacaktır. Mide, burun eti ve üst solunum yollarına bağlı hastalıklarda ağız kokusuna neden olabilir. Bu durumda ise öncelikle altta yatan sebebin araştırılıp tedavi edilmesi gerekir.

    Ağız kokunuzun nedeni bunlar olabilir!

    Ağız kokusu, yediğiniz yiyecek türlerine ve diğer sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıklarına göre daha da kötüleştirilebilir. Günlük olarak dişlerinizi en az 2 kere fırçalamanız, diş ipi ve ağız gargarası kullanmanız ağız bakımınız ve sağlığınız açısından son derece önemlidir. Fırçalanmayan, diş ipi ve gargara kullanılmayan dişlerde gıda parçacıkları ağızda kalabilir. Dişlerin arasında kalan yemek artıkları, diş etlerinin çevresinde ve dilde bakteri üremesine neden olur ve bu durumda nefesin kötü kokmasına yol açar. Bu yüzden sadece diş fırçalamak yeterli olmamaktadır bunun yanında mutlaka ama mutlaka diş ipi kullanmalısınız. Diş ipine alışmanız biraz zor olabilir ama alıştıkça faydasını göreceksiniz. Ağzınızda takma dişler varsa bunlar da ağız kokusu sebebi olabilir. Kokuya neden olan bakteri ve yiyecek parçacıkları uygun şekilde temizlenmediğinde takma dişleriniz üzerinde birikmekte, bu da kötü kokuya neden olmaktadır. Yukarıda da anlattığım gibi ağızda kötü bir tat ve geçmeyen kalıcı koku diş eti hastalığının işareti olabilir. Eğer ağız kokunuz diş eti hastalığından kaynaklanıyorsa en kısa sürede diş hekiminize başvurun. Unutmayın ki diş eti problemlerinizi çözmezseniz ileride diş ve çene kemiğiniz büyük zarar alabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunların dışında çürük dişleriniz ve yarı sürmüş 20 yaş dişleriniz de ağız kokusu yapmaktadır. Bu durumda da diş hekiminiz acil olarak gereken en uygun tedavileri uygulayacaktır. Size başka bir tavsiyem de günlük su tüketim miktarını artırmanızdır. Bu sayede tükürük üretiminiz artarak ağız içi bakterilerin daha kolay temizlenmesi sağlanır.

    Bu hastalıklara da dikkat edin!

    Ağız dışında ağız kokusuna neden olan rahatsızlıkların başında solunum yolu ve sindirim sistemi rahatsızlıkları gelmektedir. Özellikle reflü rahatsızlığı olanlarda sıklıkla ağız kokusuna rastlanılmaktadır. Sinüzit, burun kaynaklı iltihaplar da geniz akıntısına yol açarak ağız kokusu yapabilmektedir. Eğer diş hekiminize gittiğiniz ve gerekli tedaviler yaptırdığınız halde ağız kokunuz geçmiyorsa mutlaka uzman bir doktora başvurmanızı tavsiye ederim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ağız kokusu kişileri oldukça rahatsız edebilen, sosyal hayatını etkileyebilen bir durumdur. Ama çözümsüz değildir. Yukarıda saydıklarımı uygular ve gerekli tedavilerinizi yaptırırsanız ağız kokusundan kurtulmanız mümkün olur. Hepinize sağlıklı ve diş ağrısız bir hafta dilerim.