hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    Tekstil Mühendisliği bölümleri asgari ücrete kadar burs ve iş garantisi veriyor

    10.08.2020 Pazartesi | 13:09Son Güncelleme:

    Tekstil ve hazırgiyim sektörleri ülkemizin çok güçlü olduğu alanlar. Mevcut durumda, dünyanın en büyük 6’ncı, Avrupa’nın en büyük 3’üncü tedarikçisi konumundayız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pandemi sonrasında, Asya’ya olan talebin ülkemize yönelme olasılığının yükseleceği öngörülüyor. Artan üretim talebi doğal olarak insan kaynağına olan ihtiyacı da artıracak.

    Bu bağlamda, YÖK’ün Tekstil-Hazırgiyim İhracatçı Birlikleri ve Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TTSİS) iş birliğiyle 2019 yılında ‘başlattığı Tercihim Tekstil Mühendisliği’ projesinin yakın gelecekte çok daha önemli bir işlevi olacak. Burs ve iş imkanı sunan proje, sektöre nitelikli insan gücü sağlayarak, gençlerimize yeni iş alanları yaratacak. Ülkemize katma değer sağlayacak.

    Burs koşulları

    İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe’den aldığım bilgiye göre, “Tercihim Tekstil Mühendisliği’ projesi sayesinde, geçtiğimiz yıl Tekstil Mühendisliği bölümünde puanlar yaklaşık 100 puan artmış. Bölümün doluluk oranı yüzde 42’den 92’ye çıkmış. 9 üniversitenin kontenjanları da yüzde 100 dolmuş.

    İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe “Ülkemizin en büyük ikinci ihracatçı sektörleri olarak öğrencilerin okul hayatı boyunca sadece eğitimlerine odaklanmalarını ve olabilecek en donanımlı şekilde bölümlerinden mezun olmalarını arzu ediyoruz.’ diyerek, projeye katılım koşulları ile ilgili şu bilgileri paylaşıyor:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    • İlk 5 tercihinden biri Tekstil Mühendisliği olan ve sıralaması ilk 20 binde bulunan öğrencilere asgari ücret tutarında burs veriliyor. (Mevcut durumda asgariücret: 2.324,70 TL)

    • Sıralamada 20–50 bin arasındaki öğrenciler olanlar net asgari ücretin yüzde 70’i,

    • 50- 80 bin arasında olanlar ise net asgari ücretin yüzde 50’si tutarında karşılıksız burs imkânından yararlanıyor

    Staj ve iş garantisi

    Tekstil Mühendisliği bölümü 13 üniversitemizde var. İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Adıyaman Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi, Uşak Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi^nde toplam 462 öğrencilik bir kontenjan mevcut.

    Bursun yanısıra, staj ve iş imkanlarının olması da bölümü cazip kılıyor. İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz proje hakkında şu bilgiyi paylaşıyor:

    “Gençlerimizin bu sektör potansiyelinin farkına varması için projemizde öğrencilere üniversitede okurken staj imkanı sunuyor ve mezun olunca iş garantisi veriyoruz. Bu bölüme adım atacak öğrenciler tekstil ve hazırgiyim sektörlerinin tüm üretim aşamalarında veya işletmelerin üretim planlama, satış ve pazarlama bölümlerinde çalışma şansı bulabilir ya da diğer sektörlerle entegre çalışmalar gerçekleştirebilirler. Hem bu kadar farklı alanda çalışma fırsatı hem de bu denli istihdam fırsatı sunan sektörler olarak ‘Tercihim Tekstil Mühendisliği’ projesini yıllarca sürdürmeyi ve nitelikli iş gücü ihtiyacımızı karşılamayı hedefliyoruz.’

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından açıklanan bilgilere göre Türkiye’nin en hızlı iş bulunan meslekleri arasında birinci sırada yer alan Tekstil Mühendisliği bölümü için beşeri ve fiziki yatırımlar sürecek.