Got a TV Licence?

You need one to watch live TV on any channel or device, and BBC programmes on iPlayer. It’s the law.

Find out more
I don’t have a TV Licence.

Canlı anlatım

time_stated_uk

  1. İstanbul'da bir sağlık çalışanına koronavirüs aşısı yapılıyor

    e-Nabız; sağlık kuruluşlarından toplanan sağlık verilerine, vatandaşların ve sağlık profesyonellerinin internet ve mobil cihazlar üzerinden erişebilecekleri bir uygulama. Sağlık Bakanlığı, e-Nabız uygulamasına koronavirüs aşı durumu bilgilendirme özelliği ekledi. Buna göre vatandaşlar e-Nabız sistemi üzerinden aşı durumlarını öğrenebilecek.

    Daha fazla bilgi
    next
  2. catısma

    Azerbaycan ile Ermenistan arasında statüsü uyuşmazlık konusu olan Dağlık Karabağ bölgesinde 27 Eylül'de başlayan şiddetli çatışmalar devam ediyor. İki ülke arasındaki çatışmalarda bugün itibarıyla son durum ne? Taraflardan hangi açıklamalar geliyor?

    Daha fazla bilgi
    next
  3. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Azerbaycan'dan asker talebi gelirse Türkiye tereddüt etmez

    Fuat Oktay

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CNN Türk’te katıldığı canlı yayında sunucu Ahmet Hakan’ın Azerbaycan’ın asker talep etmesi durumunda Türkiye’nin bu talebi karşılayıp karşılamayacağı sorusuna şu yanıtı verdi:

    “Cumhurbaşkanımız bunu ilk günden açık bir şekilde ifade etti. Azerbaycan ve Türkiye arasında askeri anlaşmalar mevcuttur zaten. Askeri işbirliği anlaşmaları mevcuttur. Eğer ki beklemediğimiz bir gelişme yaşanırsa Ermenistan tarafından ve böyle bir davet gelirse Türkiye tereddüt etmez, Cumhurbaşkanımız hiç tereddüt etmez.”

  4. İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı Reuters'a konuşan yetkililerin 'Sokağa çıkma yasakları getirilebilir' iddiasını yalanladı

    İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Twitter hesabından "Bugün Reuters kaynaklı “Türkiye'de sokağa çıkma yasakları gelebilir” haberi tamamen asılsızdır. Daha önce de söylediğimiz gibi sahte genelgelere, isimsiz kaynaklara ve manipülatif haberlere itibar edilmemelidir" dedi.

    Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Türkiye’de koronavirüs vakalarının artması üzerine yeni önlemler alınabileceğini ve 'sokağa çıkma yasakları getirilebileceğini' söylemişti.

    View more on twitter
  5. 21 Ekim günlük koronavirüs tablosu: Günlük hasta sayısı 2.013, can kaybı 68

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 21 Ekim günlük koronavirüs tablosunu paylaşıp "Bugün 2.000’den fazla yeni tespit edilmiş hastamız var. Toplam ağır hasta sayımız 1.504. Sağlık çalışanlarımızın en çok emek çektiği hastalar ağır hastalarımız. Onların yükünü azaltmak tedbirlere birlikte uyarak mümkün. Mücadeleye destek verin" dedi.

    21 Ekim
    View more on twitter
  6. 'Yaşayan' İstanbul haritası

    2010 yılından bu yana "Fractal İstanbul" adını verdiği İllüstratif İstanbul haritaları üzerine çalışan çizer Tarık Tolunay, karantina sürecinde tamamladığı Eminönü, Tarihi Galata Köprüsü ve Karaköy'ü resmeden "Pandemi" adlı eserini geçtiğimiz haftalarda yayımladı. Tolunay, İstanbul'daki tarihi detayları ve şehrin günlük yaşamına dair ayrıntıları hikayelerle birleştirerek kendi yorumu ve figürleriyle haritalarına aktarıyor.

    Daha fazla bilgi
    next
  7. Hatice Kamer

    Diyarbakır

    Tahir Elçi

    Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin 28 Kasım 2015'te Sur ilçesinde yaptığı bir basın açıklamasından sonra silahlı çatışmada başından vurularak öldürülmesiyle ilgili dava bugün Diyarbakır'da başladı. Tahir Elçi'nin avukatlarının reddi hakim talebi üst mahkemede görülecek. Mahkeme, duruşmayı 3 Mart 2021 tarihine erteledi. Hatice Kamer'in haberi.

    Daha fazla bilgi
    next
  8. Hatice Kamer

    Diyarbakır

    Tahir Elçi

    28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır'ın Sur ilçesinde öldürülen Diyarbakır Barosu eski başkanı Tahir Elçi cinayeti davasının ilk duruşması Çarşamba günü Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başladı.

    Daha fazla bilgi
    next
  9. İbrahim Kalın: Güney Kafkasya'da barış ve istikrar Karabağ işgalden kurtulunca gelecektir

    Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Güney Kafkasya’ya barış ve istikrar ancak Karabağ işgalden kurtulunca gelecektir" dedi.

    View more on twitter
  10. Sağlık Bakanlığı’ndan ‘grip aşısı’ açıklaması: Sıralama risk gruplarına göre yapılacak

    e-nabız

    Sağlık Bakanlığı, Covid-19 salgını döneminde kamuoyunda çok tartışılan ve yoğun talep gören ‘grip aşısı’ ilgili açıklama yaptı.

    ‘Grip aşısı’ olarak bilinen influenza aşısının uygulanmasına ilişkin Bakanlık, “Belirlenen risk grupları ağırlık dereceğine göre sıralanacak kademeli bir şekilde aşı yapılması öngörülmüştür. İlgili aşı, hekimler tarafından sadece ‘Reçetem’ sistemi üzerinden yazılacaktır. Manuel yazılan reçeteler işleme alınmayacaktır” dedi.

    Bakanlık, geçmiş yıllarda olduğundan daha fazla influenza aşısı temin etmek üzere bağlantılarını sağladığını belirtip şu açıklamayı yaptı:

    “Ancak tüm dünyada üretim kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle belli bir zaman diliminde peyderpey temin edilmektedir. Bu nedenle belirlenen risk grupları ağırlık derecesine göre sıralanarak kademeli bir şekilde aşı yapılması öngörülmüştür.

    “Vatandaşlarımız risk durumlarını E-nabız sistemi üzerinden öğrenebileceklerdir. İlgili aşı, hekimler tarafından sadece ‘Reçetem’ sistemi üzerinden yazılacaktır.

    “Eczanenin ‘Reçetem’ sistemine reçeteyi girmesi ile İlaç Takip Sistemi’nde (İTS) aşı temin hakkı oluşturulacaktır.”

    E-Nabız sistemine nasıl girilir?

  11. Biden seçilirse ABD'nin Türkiye politikasının ne ölçüde değişebileceği konusunda farklı yorumlar var

    Reuters haber ajansı, Joe Biden'ın ABD Başkanı seçilmesi halinde, Türkiye'nin en büyük kayba uğrayacak ülke gibi göründüğü yorumunda bulundu. Ajans yorumuna gerekçe olarak, Demokrat Parti'nin başkan adayı olan eski ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın başkanlık seçimlerini kazanması halinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dış müdahaleleri ve Rusya ile yakınlaşmasına karşı daha sert bir çizgi izlemesinin beklenmesini yazdı.

    Daha fazla bilgi
    next
  12. İYİ Parti lideri Akşener: Mahkemede akla kara birbirinden ayrılacak

    Meral Akşener

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Yozgat'taki ziyaretleri sırasında basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

    Bir gazeteci Akşener'e, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ'ın disipline sevk edilmesinin söz konusu olup olmadığını ve İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu'yla ilgili sözlerini sordu.

    Akşener, İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu'nun Özdağ hakkında suç duyurusunda bulunduğunun hatırlatılması üzerine, "Buğra Bey kendisiyle ilgili iddia sahiplerinin hukuk yoluyla iddialarını ispatlamaları için bir fırsat tanıyor. Bu çok önemli bir şey. Şimdi iddia sahipleri gidecek, mahkemede ellerinde varsa bilgi, belge neyse onları bildirecekler. Mahkeme bir karar verecek, o zaman akla kara birbirinden ayrılacak" dedi.

    Akşener, bir gazetecinin bu konuyla ilgili bir tasarrufunun olup olmayacağı sorusunu İngilizce olarak "No comment (Yorum yok)" şeklinde espriyle yanıtladı.

    Ümit Özdağ'ın çıkışı İYİ Parti’de nasıl yorumlanıyor, ihracı gündeme gelebilir mi?

  13. Tahir Elçi davasında mahkeme, duruşmayı 3 Mart 2021'e erteledi

    Hatice Kamer

    BBC Türkçe, Diyarbakır

    Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi
    Image caption: Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi duruşma sonrası basın açıklaması yaptı.

    Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin 28 Kasım 2015'te Sur ilçesinde öldürülmesiyle ilgili dava bugün Diyarbakır'da başladı.

    Elçi ailesinin avukatları tarafından sunulan reddi hakim talebi karşısında, Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi duruşmayı 3 Mart 2021 tarihine erteledi.

    Mahkeme heyetinin kararına göre Tahir Elçi'nin avukatlarının reddi hakim talebi üst mahkemede görülecek.

    Elçi ailesinin avukatları söz alarak “Ceza yargılaması insan haklarını doğrudan ilgilendiren bir disiplindir. Biz sadece iddianamede adı geçen değil, gerçek anlamda suçluların, arka planda duranların tespitini istiyoruz" dedikleri aktarıldı.

    Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, duruşma sonrası basın açıklaması yaparak, mahkeme heyetine yönelik yazdığı bir dilekçeyi bugün vermek istediğini ancak veremediğini, bunu bir "nezaketsizlik" olarak gördüğünü söyledi.

    Elçi, mahkeme heyetine vermeyi planladığı dilekçesini duruşma sonrasında basına okudu.

    Türkan Elçi dilekçesinde, "Geçen beş yıl ölüm hakikatinin acısından hiçbir şey eksiltmezken, ne yazık ki ilgili makamların işlenen cinayetin faillerinin bulunması yönündeki isteksizliği, çeşitli kaygı ve saiklerle mağduriyete karşı kayıtsız kalması ve sessizliği yeğlemesi, umutlarımızın azalmasına neden olmuştur" ifadelerini kullandı.

    Tahir Elçi davası başladı: Sanıklar kim, iddianamede neler var? - BBC News Türkçe

  14. Reuters'a konuşan Türk yetkili: Covid-19 vaka sayısı belirti göstermeyenler de dahil edilirse açıklananın beş katı olabilir

    Istanbul

    Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Türkiye’de koronavirüs vakalarının artması üzerine yeni önlemler alınabileceğini söyledi.

    Kimliğini gizli tutmak isteyen üst düzey yetkili, Türkiye’deki toplam Covid-19 vaka sayılarının, belirti göstermeyenler de dahil edilirse, açıklananın beş katı olabileceğini söyledi.

    Türkiye’de Pazartesi günü, günlük vaka sayısının 2026 olduğu açıklandıktan sonra Reuters’a konuşan yetkili, “Son birkaç haftadaki sürece bakıldıktan sonra yeni önlemler yürürlüğe girebilir” dedi ve ay başında okulların kısmi kapanmasının etkisi incelendikten sonra durumun daha çok netleşeceğini ifade etti.

    Reuters’a konuşan bir diğer yetkili de Ankara’da vaka artış hızında azalma görülmesine rağmen, İstanbul gibi büyük şehirlerdeki artışın "zor durumda" bulunan ülke için risk oluşturduğunu belirtti.

    Aynı yetkili, "sokağa çıkmanın tamamen yasaklanması, kısıtlanması" gibi önlemlerin de gündemde olmadığını ifade etti ve "Gündemdeki önlemler, restoranların ve bazı tesislerin belirli saatlerde kapatılması, gençlerin ve 65 yaş üstünün dışarı çıkabileceği saatlerin belirlenmesi, son adım olarak da hafta sonu sokağa çıkma yasakları" dedi.

    Kabinenin önlemler üzerinde çalıştığını söyleyen yetkili "Çok fazla beklemeden bazı adımların atıldığını göreceğiz" diye konuştu.

  15. James Gallagher

    Sağlık ve Bilim Muhabiri

    Vicky Bourne

    Uzmanlar, ileri yaş ve hastalığın ilk aşamasında görülen bir dizi semptomun "uzatmalı Covid" riskini artırdığını söylüyor. Londra'daki King's College'ta yapılan araştırma kadın, fazla kilolu ve astım hastası olmanın riski yükselttiğini gösteriyor.

    Daha fazla bilgi
    next
  16. Bir kısım müşteki vekillerinin mahkeme salonundan polis zoruyla çıkarılmasına dair ara karar verdi

    Hatice Kamer

    BBC Türkçe, Diyarbakır

    Diyarbakır

    Müşteki vekillerinin reddi hakim talep nedenlerini ileri sürmesi üzerine mahkeme, bir kısım müşteki vekillerinin mahkeme salonundan polis zoruyla çıkarılmasına dair ara karar verdi, ayrıca Türkan Elçi’nin uyarılmasına, aksi halde salondan çıkarılacağına dair ihtar ara kararı verildiği belirtildi.

    Diyarbakır Baro Başkanı, Cihan Aydın, Mahkeme başkanının söz alan avukatları duruşmadan atmakla tehdit ettiğini belirtti.

    Adliye Binası etrafında da güvenlik arttırıldı.

    Elçi ailesinin avukatları söz alarak “Ceza yargılaması insan haklarını doğrudan ilgilendiren bir disiplindir. Biz sadece iddianamede adı geçen değil, gerçek anlamda suçluların, arka planda duranların tespitini istiyoruz" dedikleri aktarıldı.

  17. Tahir Elçi davasını takip eden CHP Milletvekili Tanrıkulu: Buna duruşma demek mümkün değil

    Hatice Kamer

    BBC Türkçe, Diyarbakır

    Sezgin Tanrıkulu

    Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare önünde 2015 yılında yapılan bir basın açıklaması sırasında öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin faillerinin yargılandığı davanın ilk duruşması, Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

    Sanıkların SEGBİS ile duruşmaya katılmasının AYM kararlarına aykırı olduğunu savunan avukatlar itirazda bulundu.

    Duruşmayı takip eden CHP İstanbul Milletvekili Avukat Sezgin Tanrıkulu, BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, sanıkların mahkeme huzuruna getirilmemesine tepki gösterdi.

    Tanrıkulu, "Buna duruşma demek mümkün değil. Sanıklar yok. Yanı başımızda, Elazığ ve Malatya'dalar. Gelmemeleri için zorunlu bir neden yok ama getirilmediler. Avukatların 'Biz de orada olalım' talebi de yerine getirilmedi. Son derece özensiz, sanıkları koruyan ve cezasızlık yolu açan bir yargı anlayışı var içeride" ifadelerini kullandı.

    Tahir Elçi davası başladı: Sanıklar kim, iddianamede neler var? - BBC News Türkçe

  18. Avrupa'da Mart ve Haziran arasındaki ölüm sayısı, bir önceki yıla göre 168 bin daha fazla

    Yusuf Özkan

    Lahey, Hollanda

    Avrupa'da ölüm oranları.

    Avrupa İstatistik Bürosu'na (Eurostat) göre, Mart ve Haziran ayları arasında Avrupa Birliği (AB) sınırları içerisinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre ortalama 168 bin daha fazla ölüm meydana geldi.

    Ölenlerin yüzde 96'sı 70 yaş ve üzerindeki kişilerden oluşuyor.

    Eurostat, aşırı ölüm oranlarının, koronavirüs salgınının Avrupa nüfusu üzerindeki etkilerininin değerlendirilmesi açısından önemli olduğunu vurguluyor.

    Yapılan incelemeye göre, Mart - Haziran arası dönemde en fazla ölümün meydana geldiği ülke İspanya oldu. İspanya'da 2016'dan 2019 yılına kadar olan ortalama ölüm rakamları karşılaştırıldığında, bu yılın Mart ve Haziran ayları arasında yaşanan ölümler iki kat daha fazla çıktı.

    İspanya'da, bu yıl Mart - Haziran arası, önceki yıllara göre 48 bin daha fazla kişi öldü.

    İtalya'da aynı dönemde ölenlerin sayısı 46 bin olarak belirlenirken, bunu 30 bin kişiyle Fransa, 10'ar bin kişiyle de Almanya ve Hollanda izledi.

    İspanya'da Segovia ve İtalya'da da Bergamo, can kayıplarının en fazla olduğu bölgeler olarak kaydedildi.

    En fazla ölüm Mart ayı sonu Nisan ayı başına denk gelen 14. haftada yaşandı. Bu haftada Avrupa genelinde 36 bin can kaybı meydana geldi.

    Avrupa genelinde Mart ve Haziran arasındaki toplam ölümlerin yüzde 96'sı, 70 yaş ve üzerindeki kişiler arasında görüldü. Bir başka deyişle, bu süreçte ölen toplam 168 bin kişiden 161 bini 70 yaş ve üzeri kişilerden oluştu.

    Her ülkede farklı test politikaları uygulandığı için, aşırı ölüm oranları, koronavirüs salgınının sonuçlarını tahmin etmenin en güvenilir yollarından biri olarak görülüyor.

  19. Milli Eğitim Bakanı Selçuk velilere seslendi: Çocukların kahvaltısını evde yapmasına özen gösterin

    Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okul kantinlerini "sürecin bir parçası olarak" açtıklarını belirterek velilerden çocuklarının kahvaltısını evde yaptırmaya özen göstermelerini istedi.

    View more on twitter

    Bakan Selçuk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Sevgili Velilerimiz, Sürecin bir parçası olarak okul kantinlerimiz açıldı ancak siz çocuklarımızın kahvaltısını evde sağlıklı ve düzenli olarak yapmalarına özen gösterin, lütfen. Bu önemin altını hep çizmiştik ama şu dönemde sağlıklı beslenme, bağışıklıkları için çok daha önemli” ifadelerini kullandı.

    Türkiye genelinde yüz yüze eğitim çeşitli kademelere öncelik verilerek başlatıldı.

    Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ortaokullarda 5 ve lisede 9. sınıflarda da yüz yüze eğitim faaliyetlerini 2 Kasım'da başlatacaklarını açıklamıştı.

  20. İzmir'de sahte içkiden ölenlerin sayısı 27'ye yükseldi

    Rakı

    İzmir'de, sahte içkiden zehirlendiği ifade edilen ve rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan bir kişi daha yaşamını yitirirken, kentte ölenlerin sayısı 27'ye çıktı.

    Sahte içkiden zehirlendiği şüphesiyle özel bir hastaneye başvuran 49 yaşındaki kişinin yoğun bakımdaki durumu giderek kötüleşti. Yapılan tüm müdahalelere rağmen 5 günlük yaşam mücadelesini kaybetti.

    Türkiye'de 9 Ekim'den bu yana sahte içki sebebiyle 60'tan fazla kişi yaşamını yitirdi. İstanbul, İzmir, Mersin, Aydın, Muğla, Kırıkkale, Trabzon ve Zonguldak'ta meydana gelen ölümlerde metil alkol zehirlenmesinden şüphelenildiği belirtiliyor.

    Sahte içki kaynaklı zehirlenmeler: Ölümlerin sebebi ne, evde alkollü içki üretenler ne diyor? - BBC News Türkçe