Aleksey Navalni: Rus muhalif liderden tutuklu yargılanma sonrası halka 'Sokaklara çıkın' çağrısı

Video altyazısı, Muhalif Rus siyasetçi Aleksey Navalni Rusya'ya dönüşünde tutuklandı

Almanya'dan ülkesine dönüşü sonrası Moskova'da tutuklanan Rus muhalif lider Aleksey Navalni, mahkemenin yargılamadan önce 30 gün tutuklu kalmasına karar vermesine tepki gösterdi. Navalni, halka "sokaklara çıkma" çağrısı yaptı.

Aleksey Navalni, YouTube'da yayımlanan videoda "Korkmayın, sokaklara çıkın. Benim için değil, kendiniz ve geleceğiniz için çıkın" dedi.

Navalni, tedavisi için gittiği Almanya'da, Rusya polisine bilgi vermeyerek şartlı tahliye koşullarını ihlal etmekle suçlanıyor.

Aleksey Navalni

Kaynak, Reuters

ABD ve Avrupa Birliği (AB), Navalni'nin serbest bırakılmasını istiyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Navalni'nin bir an önce koşulsuz serbest bırakılması çağrısında bulundu. Pompeo, Rusya'yı, "muhalifleri susturmaya çalışmakla" suçladı.

Pompeo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Kendisine güvenen siyasi liderler, rakiplerinden korkmaz; siyasi muhaliflere şiddet uygulamaz veya onları haksız yere tutuklamaz" dedi.

Twitter paylaşımını geçin, 1
Twitter içeriğine izin veriyor musunuz?

Bu makalede Twitter içeriği bulunmaktadır. Çerez ve diğer teknolojileri kullanıyor olabilirler, bilgisayarınıza herhangi bir şey yüklenmeden önce sizin rızanızı alırız. İzin vermeden önce çerez politikasını okumak ve gizlilik politikasına göz atmak isteyebilirsiniz. Bu içeriğe ulaşmak için lütfen "kabul et ve devam et" seçeneğine tıklayın.

Twitter paylaşımının sonu, 1

ABD'de Çarşamba günü başkanlık görevini devralacak Joe Biden'in Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da Navalni'nin tutuklanmasının sadece bir insan hakları ihlali olmadığını, sesini duyurmak isteyen Rus halkına hakaret anlamına geldiğini söyledi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile İtalya ve Fransa da, Navalni'nin serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

İngiltere de Navalni'nin tutuklanması nedeniyle derin kaygı duyduğunu duyurdu ve Kremlin'e, "Navalni'yi cezalandırmak yerine onu kimlerin zehirlediğini bulma" çağrısı yaptı.

Devlet Başkanı Vladimir Putin

Kaynak, EPA

Kremlin iddiaları reddediyor

44 yaşındaki Aleksey Navalni, geçen yıl Ağustos ayında Sibirya'daki bir iç hat uçuşu sırasında uçakta baygınlık geçirmişti.

Aleksey Navalni'nin Noviçok adlı maddeyle zehirlendiği ortaya çıkmıştı.

Kremlin, Navalni'nin, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle zehirlendiği iddialarını reddediyor.

Almanya'daki tedavisinin ardından Rusya'ya dönen Navalni, zimmetine para geçirmekten hüküm giymiş ve ertelenmiş hapis cezası almıştı.

Navalni ise hakkında siyasi nedenlerle soruşturma açıldığını savunuyor.

1px transparent line