Cambridge Üniversitesi'nin 5 milyon kişiyle yaptığı araştırma: Milenyum kuşağı, demokrasiden memnun olmayan ilk kuşak

Protesto gösterisinde göz altına alınan bir genç

Kaynak, AFP

İngiltere'de Cambridge Üniversitesi'nin yaptığı kapsamlı bir araştırmada, dünya genelindeki demokrasilerde yaşayan milenyum kuşağının, yönetim sistemlerinden geçmişteki tüm kuşaklardan daha çok memnuniyetsiz olduğu sonucuna varıldı.

İngiliz Times gazetesinde yayımlanan araştırma, "milenyum kuşağı" diye tarif edilen ve 1981-1996 yılları arasında doğmuş, şu anda 20'li ve 30'lı yaşlarını süren yaklaşık 5 milyon kişiyle yapıldı.

Çalışmaya göre milenyum kuşağı, demokratik kurumlara, anne-babaları, büyükanne ve babalarının aynı yaştayken duyduğundan daha az güven duyuyor.

Demokrasiye güvendeki çöküşün, özellikle İngiltere, ABD ve Avustralya'daki Anglo-Sakson Demokrasileri'nde görüldüğü ancak aynı yönde eğilimlerin Latin Amerika, sahra altı Afrika ülkeleri ve Güney Avrupa'da da söz konusu olduğu belirtiliyor.

Çalışmanın başyazarı, Cambridge Üniversitesi Demokrasinin Geleceği Vakfı'ndan Roberto Foa, "Bu, küresel düzeyde 20'li ve 30'lu yaşlarda, çoğunlukla demokrasiden memnun olmadığı bilinen ilk kuşak" dedi.

'Otokratik alternatifleri destekledikleri anlamına gelmiyor'

Çalışmada yer verilen 2,3 milyar kişinin yaşadığı ülkelerde 1,6 milyar kişi- yani her 10 kişiden 7'si- bir kuşaktan diğerine, demokratik kurumlardan tatminin azaldığı ülkelerde yaşıyor.

Dr. Fao, bunun seçmenlerin otokratik alternatifleri desteklediği anlamına gelmediğini, sistemlerinin kendi işlerine yaramamasından öfkeli olduklarını belirtti.

Rapora göre, büyüyen eşitsizlik nedeniyle genç İngilizler'de de demokrasiye destek azalıyor.

1973'te 30 yaşındaki İngilizlerin yüzde 54'ü demokrasiyi tatmin edici buluyordu.

1965 ve 1980 arasında doğan X kuşağında 1990 ve 2000 senelerinde demokrasiden memnuniyet yüzde 62'ye ulaşırken, milenyum kuşağında bu oran yüzde 48'e geriledi.