Dağlık Karabağ: Ermenistan Başbakanı Paşinyan bölgede çok fazla kayıp verdiklerini söyledi, 'Ancak kontrol bizde' dedi

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan

Kaynak, Reuters

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ'daki Azerbaycan'la süren çatışmalarda çok fazla kayıp verdiklerini ancak kontrolün hala kendilerinde olduğunu söyledi.

Televizyondan halka seslenen Paşinyan, bölgede Azerilere de ağır kayıplar verdirdiklerini söyledi.

Paşinyan, "Vatanımızı savunan yiğitlerin yasını tutuyoruz" dedi.

Ermenistan Başbakanı dün Reuters haber ajansına verdiği röportajda ise Türkiye'yi "Dağlık Karabağ'da ateşkesi baltalamakla" suçlamıştı.

Türkiye'nin tavrındaki herhangi bir değişikliğin çatışmayı sonlandırabileceğini belirten Paşinyan, "Türkiye'nin pozisyonu değişmediği sürece, Azerbaycan'ın savaşmayı bırakmayacağına inanıyorum" demişti.

Paşinyan, ateşkes görüşmeleri öncesi Türkiye'nin açıkça Azerbaycan'ı savaşmaya devam etmesi yönünde teşvik ettiğini iddia etmiş, -Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ateşkes anlaşmasından sonra aradığı Azeri mevkidaşına, "çatışmayı hiçbir koşulda durdurmayın talimatı verdiğini" öne sürmüştü.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov

Kaynak, Getty Images

Fotoğraf altı yazısı, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov

Lavrov: Türkiye'nin Dağlık Karabağ'la ilgili tutumuna katılmıyoruz

Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, bugün yaptığı açıklamada, Moskova'nın Türkiye'nin Dağlık Karabağ sorunuyla ilgili tutumuna katılmadığını ve askeri bir çözümün kabul edilemez olduğunu söyledi.

Lavrov Rusya'da yerel radyolara verdiği bir röportajda, "Türkiye tarafından dile getirilen ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de defalarca ifade ettiği bu tutuma katılmıyoruz" dedi.

"Çatışmaya yönelik askeri bir çözümün olabileceğine dair bir görüşe katılmayacağımız sır değil" diyen Lavrov, bölgede temas hattına Rus askeri gözlemcileri göndermenin doğru olacağını, ancak kararın Azerbaycan ve Ermenistan'a bağlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Shoigu da Azerbaycan ve Ermenistan savunma bakanlarını telefonla arayarak, ülkeleri Cumartesi günü Moskova'nın arabuluculuğunu yaptığı insani ateşkes altında verilen "taahhütleri tam olarak yerine getirmeye" çağırdı.

Azerbaycan'ın Gence kentinde zarar görmüş bir otomobil.

Kaynak, EPA

Fotoğraf altı yazısı, Azerbaycan'ın Gence kentinde zarar görmüş bir otomobil.

Aliyev: Ermeniler doğal gaz hattını hedef alırsa, sonucu çok ağır olur

Bu arada Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Habertürk kanalına verdiği röportajda, Ermenistan'ın Azerbaycan'daki doğal gaz boru hatlarına saldırmaya çalışması halinde sonucun çok ağır olacağını söyledi.

Aliyev, Türkiye'nin dahli olmaksızın sorunun çözümünün mümkün olmadığını söyledi.

Bölgeye gönderilecek olası bir barış gücü için de yorum yapan Aliyev, "Barış güçlerinin terkibi ve bölgeye gönderilişi her iki ülkenin, Ermenistan ve Azerbaycan'ın onayı esasında olmalı. Bizim iznimiz olmaksızın her hangi ülke kendi barış güçlerini bizim toprağımıza gönderemez" diye konuştu.

Azerbaycan daha önce, çatışmalar sırasında sivil bölgeleri hedef almak için kullanıldığını iddia ettiği Ermenistan'a ait füze fırlatma sahalarını imha ettiğini açıklamıştı.

Ermenistan Savunma Bakanlığı ülke içindeki bazı bölgelerin hedef alındığını doğrulamıştı.

Dağlık Karabağ yetkilileri, bir Azeri Su-25 savaş uçağını düşürdüklerini öne sürmüş ancak Azerbaycan iddiayı yalanlamıştı.

3 Kasım'daki ABD seçimlerinde Demokratların Başkan adayı ve eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden

Kaynak, Reuters

Fotoğraf altı yazısı, Joe Biden

Biden, Trump'ı 'pasif kalmakla' suçladı

ABD 3 Kasım'da yapılacak seçimlerde Demokrat Parti'nin başkan adayı olan ve eski Başkan Yardımcısı Joe Biden ise "Dağlık Karabağ'da ateşkesin çöküşü" konusundaki endişelerini dile getirdi.

Trump yönetimini "büyük ölçüde pasif ve bağlantısız" olmakla suçlayan Biden, "Yönetim, diplomasiyi Moskova'ya devretmek yerine, sürece en üst düzeyde dahil olmalıdır" dedi.