MacOS Big Sur'un öne çıkan özellikleri

Apple, WWDC 2020'de yeni işletim sistemi MacOS Big Sur'un tanıtımını gerçekleştirdi. MacOS Big Sur, tasarım alanında getirdiği önemli yeniliklerle dikkat çekti.
MacOS Big Sur'un öne çıkan özellikleri

Apple sizler için canlı olarak blogladığımız WWDC 2020 etkinliğinde, yeni macOS işletim sistemi Big Sur'u tanıttı. Big Sur ile ilgili tanıtım ilk olarak tasarım kısmından başladı. Çünkü macOS Big Sur en yenilikçi detaylar, işletim sisteminin tasarımında yapılan tasarım dokunuşları olmuş gibi gözüküyor.

Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla takip ettiğimiz etkinlikle ilgili tüm içerikleri WWDC 2020 etiketimizden takip edebilirsiniz.

Apple, tasarımda özellikle tanıdık ancak yenilikçi öğeler seçmeye çalışmış. Apple, macOS'in ikonlarını tamamen değiştiriyor ve Finder yani Apple'ın klasör gezginine yeni bir görünüm kazandırıyor. Aslına bakarsanız Apple uzun bir aradan sonra özellikle arayüze ve dosya gezginine bu kadar ciddi bir müdahalede bulunuyor diyebiliriz.

Dosyalarda fotoğraflarınızı izlemek istediğinizde, burada ciddi geliştirmeler yapılmış olduğunu görüyoruz. Artık klasörlerde fotoğraflarınıza bakarken oldukça şık ve kullanışlı bir tasarım bizi karşılayacak. Apple artık üst menüyü de transparan hale getiriyor. Bununla birlikte menüde önemli geliştirmeler de bizi bekliyor. Eklenen ufak bir ayarlar butonu, Mac'inize müdahale etmeniz gereken ses, uçak modu vb. durumlarda sizlere kısa yol sağlıyor. Bunun yanında buradaki kısayollar da sürükle bırak yapılarak üst menüye eklenebiliyor.

Apple, Bildirim Merkezi'nin de tasarımını yenilemiş. Bununla birlikte macOS Big Sur'da Mesajlar da kendini yenileyerek gelecek. Anlaşılan Apple, WhatsApp'a rakip olmaya kafasına koymuş. Çünkü iOS 14 ile birlikte gelen yenilikler, Apple'ın mesajlaşmaya verdiği önemi gösteriyor. Apple etkinlikte yenilenmiş Haritalar uygulamasını da tanıttı. 

Geliştiriciler için Mac Catalyst uygulaması da tanıtıldı. Mac Catalyst teknolojisi sayesinde geliştiriciler geliştirdikleri iPad uygulamalarını MacOS'e kolayca entegre edebiliyor ve yayınlanan iPad uygulamalarını, bir MacOS uygulaması haline getirebiliyor. Geliştiriciler adına aslında en büyük yenilik de buydu.

macOS Big Sur'un tanıtıldığı etkinlikte bir diğer yenilik olarak da Apple'ın internet tarayıcısı Safari'yi gösterdi. Safari ile ilgili olarak internet tarayıcısının hızı öne sürüldü. Safari'ye gelecek bir diğer özellik ise gizlilik ile ilgili oldu. Safari'ye eklenen bir buton ile birlikte artık sizi ziyaret ettiğiniz web sitelerinin hangi tracker'ları kullandığınızı görebileceksiniz.

Big Sur ismi nereden geliyor?

Apple işletim sistemlerine California ve çevresindeki doğal güzelliklerin ismini vermeye devam ediyor. Aslında Big Sur, California eyaletinde bulunan ve Pasifik okyanusu kıyısına paralel şekilde uzanan bir kıyı şeridi bölgeyi temsil ediyor. Ünlü Bixby köprüsünün de içerisinde bulunduğu bölge aniden yüksek dağlar sebebiyle çok fazla gelişememiş. Bu yüzden Amerika'nın denizi kıyısı olmasına rağmen gelişmeyen, dağlık, engebeli ve bu sebeple de doğal kalmayı başarmış bir görüntü sunuyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.