Reklam

 Department of Tourism and Commerce Marketing Dubai
Sponsorlu içerik/Reklam', Euronews editoryal ekibi değil; reklam veren tarafından kontrol edilen içerikler için kullanılır. Bu içerik ticari birimlerce üretilmiş olup Euronews editoryal kadroları ve gazetecilerin dahli yoktur. Finanse eden ortak; konular, içerikler ve nihai onay için Euronews ticari birimleriyle işbirliği içinde çalışır.
Reklam
Sponsorlu içerik/Reklam', Euronews editoryal ekibi değil; reklam veren tarafından kontrol edilen içerikler için kullanılır. Bu içerik ticari birimlerce üretilmiş olup Euronews editoryal kadroları ve gazetecilerin dahli yoktur. Finanse eden ortak; konular, içerikler ve nihai onay için Euronews ticari birimleriyle işbirliği içinde çalışır.
Department of Tourism and Commerce Marketing Dubai

Robot mutfak çalışanları mı geliyor? Nissan, Tesla'ya rakip mi oluyor? | Business Line

Robot mutfak çalışanları mı geliyor? Nissan, Tesla'ya rakip mi oluyor? | Business Line
©  euronews

Yapay zeka Covid-19 kısıtlamaları sonrası işleri yoluna koymaya nasıl yardımcı olabilir? Acaba yiyecek içecek sektöründe robotlar, insan elinin yerine geçebilecek mi? Peki, Nissan son elektrikli aracıyla, dünyanın en değerli otomobil üreticisi haline gelen Tesla ile arayı kapatabilecek mi?

Cevaplar Business Line'ın bu bölümünde...

REKLAM

Şirketler, Covid-19 sonrası dönemde yapay zekaya yöneliyor

Birleşik Arap Emirlikleri turistlere kapılarını açarken Dubai karantinadan bu yana ilk büyük konferansa ev sahipliği yapıyor: Her Şey Yapay Zeka (Artificial Intelligence Everything).

Euronews ekibinden Jane Witherspoon, o konferansa katıldı ve önde gelen iş insanlarıyla konuştu.

Jane Witherspoon, euronews: Son birkaç ayda müşteriler açısından nasıl bir değişiklik gördünüz? Müşteri deneyimi nasıl gelişiyor? Perakende dinamikleri neler? Yeni müşteriler yapay zeka kullanımını nasıl etkiliyor?

Majid al Futtaim Retail CEO'su Hani Weiss: "Kişiselleştirme daha iyi bir tüketime, müşterilerimiz için zamandan tasarruf edilmesine yardımcı oluyor ve bizim onların seçimlerine yardımcı olduğumuzdan emin olmamızı sağlıyor. Yapay zeka yoluyla ikameyi öne çıkarabiliyoruz. Böylelikle yapay zeka daha iyi, daha akıllı olmamızı ve müşteri ihtiyaçlarını karşılamamızı ve öngörmemizi sağlıyor.

REKLAM

Sayısı 37 binden fazla olan tüm çalışanlarımıza yapay zeka üzerine özel bir eğitim verdik. Hepsi eğitime katıldı. Hepsi verinin önemini anladı. Ön saftakiler, kasiyerler bile bunun müşterimize daha iyi ne getireceğini anladı."

euronews: Buradaki tüm işletmelerinizde değişmezlerden biri veri analizi. Gizlilik ve güvenlik gibi büyük bir sorun da bununla birlikte geliyor. Kişisel veriler söz konusu olduğunda gizlilik ve güvenliği nasıl sağlıyorsunuz?

Careem'in CEO'su ve kurucu ortağı Mudasir Sheikha: "Dijital bir işletme olarak veri, sahip olduğumuz en önemli şeylerden biri. Fabrikalarımız yok ncak veri, işlerimizi yönlendiren bir tür yakıt. Odaklandığımız 3 unsur var: İlki, işe alınabilecek ve bölgeye getirilebilecek en iyi güvenlik ekibine sahip olduğumuzdan emin olmak istiyoruz. İkincisi, bu, verileri güvence altına almak için kullanılan sistemler ve altyapıyla ilgili bir sorun. Verilerimizin çoğu, bu verilerin korunmasını sağlayan birçok güvenlik donanımı ve yazılımıyla birlikte bulutta saklanıyor. Son olarak, verilerin yönetilmesi için yapılan işlemlerin bir işlevi de güvenlik ve gizliliği sağlamak."

euronews: Pandemiden neler öğrendiniz ve işinize yapay zekayı uygularken en önemli refleksiniz nedir?

Hani Weiss: "Çevrim içi siparişte inanılmaz bir artış yaşandı. Yüzde 300, yüzde 400 gibi bir artıştan bahsediyorum, Suudi Arabistan gibi bir ülkede yüzde 1000’e yakın bir artış yaşandı. Bu pandemi sürecinde öğrendiğimiz, salgın sırasında çevrim içini deneyen müşterilerin yüzde 28’inin daha önce hiçbir zaman herhangi bir çevrim içi platforma zaman erişmediğiydi."

Mudasir Sheikha: "Bakış açımız şu: Eğer insanların çevrim dışı dünyadan ihtiyaç duydukları hizmetlere ulaşabilmeleri için süper bir uygulamaya dönüşerek bu çevrim dışı – çevrim içi köprü haline gelebilirsek, aslında insanların daha verimli olmasına yardımcı olabiliriz. Toplumların daha üretken hale gelmesine ve ekonomik büyüme sağlamalarına yardımcı olabiliriz."

Gıda sektöründe otomasyona gidilebilir mi?

Pandemi, yapay zekada olduğu gibi diğer birçok sektörde de otomasyon kullanımını hızlandırıyor. Yiyecek ve içecek endüstrisi de bir istisna değil, talepte artış var. Ancak bazıları, insan eli sektörden gerçekten tamamen çekilecek mi yoksa bu sadece bir heves mi merak ediyor.

Covid-19 salgını mutfak becerilerine sahip robotlara olan talebi artırıyor. Bu eğilimin Covid-19’dan önce oluşmasına rağmen, bazıları bunun bir yenilikten gerekliliğe doğru evrildiğine inanıyor.

Chowbotics'in CEO'su Rick Wilmer, "Gıda otomasyonu kesinlikle geliyor. Covid bunu daha da hızlandıracak çünkü insanlar, yiyeceklerine insan müdahalesinden ve hastalığın bulaşmasından endişeleniyor. Dolayısıyla eğer insanları bir şekilde denklemden çıkarabilir ya da yerine robotları koyabilirseniz, insanlar daha güvende hissedecektir" şeklinde konuşuyor.

Robot şirketleri, insanların yerini almaya çalışmadıkları konusunda ısrarcı.

REKLAM

Pandemi sürecinde yararlı olsa da bazı uzmanlar, robotların uzun vadede yiyecek ve içecek sektöründe insanlarla rekabete girip giremeyeceği konusunda şüphe duyuyor.

Nissan, elektrikli araç üretiminde Tesla'ya meydan okuyor

Tesla temmuz ayında dünyanın en değerli otomobil üreticisi oldu. Rakipleri şirketteki inovasyon hızına ayak uydurmakta zorlandı. Tartışmalı CEO’su Elon Musk’a, değişken hisse fiyatına ve en çekici prototiplerinden bazılarını seri olarak üretememesine rağmen… Şimdi diğerlerinin yanında Nissan da en son elektrikli teklifleriyle Tesla’yı yakından takip ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki montaj fabrikasının 7 haftalık kapalı kalmasına rağmen elektrikli araba üreticisi Tesla, 2020’nin ikinci çeyreğinde 90 milyon euroluk sürpriz bir net kâr açıkladı.

Şirketin üst üste 4. pozitif çeyreğiydi ve bu, dünyanın en değerli araba üreticisi olarak Toyota’yı geride bıraktıktan sonra geldi. Ancak Tesla için rekabet yaklaşıyor.

Nissan 5.3 milyar euroluk zarara uğradığı ve eski CEO’su Carlos Ghosn’un, yolsuzluk iddiaları sonrası yetkililerden kaçarken görüldüğü bir yılda, yeni bir sayfa açmaya istekli. Ariya elektrikli spor amaçlı taşıtı Nissan için umut ışığı oldu.

Nissan yetkilisi Makoto Fukuda, "Rekabet açısından, evet, çok sayıda iyi elektrikli araç üreticisi var ancak bizim avantajımız 2010’da LEAF’i başlatmamız oldu. Bu, dünyanın ilk seri üretim elektrikli aracı. Dolayısıyla LEAF’ten gelen büyük bir müşteri tabanımız var ve LEAF müşterilerinden çok sayıda şey öğrenebiliriz" şeklinde konuşuyor.

"Crossover araçlar" ABD’nin son zamanlardaki otomobil satışlarının yüzde 40’ını oluşturuyor. Benzer fiyat etiketiyle Nissan Ariya'sıyla Tesla’nın Model Y pastasından pay almayı umuyor. En son elektrikli arabasının şirket için yeni bir çağ başlatıp başlatmayacağını zaman gösterecek.