Avrupa sıraya girdi! Yunanistan'dan Türkiye itirafı

Türkiye'nin son aylarda Savunma Sanayisi'nde gerçekleştirdiği üst üste ataklar Avrupa'nın dikkati çekmiş ve İngiltere, Sırbistan ve Kazakistan; envanterine Bayraktar TB2 katmak için hamle yapmışlardı. Şimdi ise Yunanistan'dan büyük bir Türkiye itirafı geldi.

Avrupa sıraya girdi! Yunanistan'dan Türkiye itirafı
Avrupa sıraya girdi! Yunanistan'dan Türkiye itirafı
GİRİŞ 18.01.2021 15:16 GÜNCELLEME 18.01.2021 15:16
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin millî imkânlarla ürettiği İHA ve SİHA'larla ilgili Yunanistan'dan kritik bir açıklama yapıldı.

 

 “TÜRKİYE 40 YIL SONRA BÜYÜK SAVUNMA SANAYİİ OLUŞTURDU, GÜÇLENDİ”

Yunan Jeopolitik Güvenlik Uzmanı Filis, Türkiye’nin son yıllardaki savunma sanayiindeki gelişmesine dikkat çekerek, “40 yıl sonra Türkiye büyük bir savunma sanayisi oluşturdu. Türkler kendilerini güçlü hissediyor. Güçlendiler. Önceki yıllarda, bazı Yunan hükümetleri savunma sanayisini geliştirmek için hamleler yaptı. Ama hepsi dağıldı!” dedi.

 

GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE NE OLMUŞTU?

İngiltere, Sırbistan ve Kazakistan; envanterine Bayraktar TB2 katmak için harekete geçmişti. Daha önce altı adet Bayraktar TB2 satın alan Ukrayna ise deniz kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yeni Bayraktar SİHA'lar alacaklarını duyurmuştu. Ayrıca Fransa, Almanya, İspanya gibi ülkeler de Türk SİHA'larının kabiliyetlerine ilişkin dikkat çeken açıklamalar yapmıştı.

SON OLARAK BULGARİSTAN HAREKETE GEÇTİ

Libya'daki iç savaşta, TSK’nın Suriye ve Kuzey Irak’ta yürüttüğü operasyonlarda ve son olarak Karabağ’da ‘denge değiştirici’ unsur olarak sahneye çıkan yerli silah, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkenin takibinde. İngiltere, Sırbistan ve Kazakistan’ın envanterine Bayraktar TB2 katmak için harekete geçtiği belirtilirken son olarak Bulgaristan’ın da millî silahları envanterine katmak için girişimlerde bulunduğu öğrenilmişti.

Daha önce altı adet Bayraktar TB2 satın alan Ukrayna ise deniz kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yeni Bayraktar SİHA’lar alacaklarını duyurdu.

İLK DEFA BİR AB ÜLKESİ KULLANMIŞ OLACAK

Bulgaristan, altı adet Bayraktar TB2 almak için girişimlerini geçtiğimiz yıl başlatmış ancak Covid-19 salgını sebebiyle görüşmeler ertelenmişti. Bu yıl içinde Sofya’da yapılacak görüşmeler sonucunda Bulgaristan’a Bayraktar TB2 ihraç edilebileceği bildirdi. Bayraktar’ın Bulgaristan’a ihraç edilmesi hâlinde millî sistemler, ilk defa bir AB üyesi ülke tarafından kullanılmış olacak.

SAVAŞLARIN SEYRİNİ DEĞİŞTİRİYOR

Türk SİHA’ları ile ilgilenen bir diğer Avrupa ülkesi ise İngiltere. Dağlık Karabağ'da kullanılan Bayraktar’ın, savaşların seyrini değiştirecek kapasitede olduğunu ispatlamasının ardından İngiltere’nin bu sistemlerle yakından ilgilendiği belirtiliyor. Londra’nın ABD’li üretici General Atomics tarafından yapılan Protector’un yerine, hem düşük maliyetli hem de küçük boyutlu olduğu için Türkiye'den Bayraktar TB2 almak istediği ifade ediliyor.

KAZAKİSTAN’DAN 30-40 ADET SİPARİŞ

Türk SİHA’ları ile yakından ilgilenen bir diğer ülke ise Kazakistan. Kazakistan Savunma Bakanlığının 30-40 arasında Bayraktar TB2 sipariş etmek istediği belirtiliyor. Kazakistan Savunma Bakanlığından bir heyet, geçtiğimiz sene İHA ve tesislerinin incelenmesi esnasında 14’üncü İnsansız Uçak Sistemleri Üs Komutanlığını ziyaret etmişti.

Dağlık Karabağ savaşının kaderini belirleyen ve sahadaki diğer aktörleri şaşkına çeviren Türk üretimi silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) dünya çapında büyük yankı uyandırdı.

UKRAYNA İLE İŞBİRLİĞİ GELİŞİYOR

Konuyla ilgili açıklamalar bulunan Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Stratejik Endüstriler Bakanı Oleg Uruskiy, savunma alanında Türkiye-Ukrayna iş birliğini olumlu gördüğünü belirterek "Ukraynalı savunma şirketlerinin gelişimi için Türkiye'yle artan iş birliği itici güç olarak özellikle önemli." dedi. Uruskiy, savunma alanında Türkiye-Ukrayna iş birliğini olumlu gördüğünü belirterek "Bu iş birliği bir yandan bizim için iyi bir tecrübe, öte yandan karşılıklı fayda ve yarar temeline dayanıyor." ifadelerini kullandı.

İki ülke arasında bu alanda halihazırda imzalanmış pek çok anlaşma olduğunu hatırlatan Uruskiy, şunları kaydetti:

"Mesela Ukrayna şirketleri ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Delta Defence, BAYKAR ve daha pek çok Türk savunma şirketiyle aktif bir şekilde iş birliği yapıyor. Ukraynalı savunma şirketlerinin gelişimi için Türkiye'yle artan iş birliği itici güç olarak özellikle önemli. Bahsetmeden geçemeyeceğim bir husus da, kasım ayındaki ziyaret kapsamında başlıca Türk savunma şirketleriyle de bir toplantı gerçekleştirdik ve toplantıda stratejik iş birliğimiz kapsamında iki ülke arasında savunma alanında iş birliğinin geliştirilmesindeki büyük potansiyel vurgulandı"

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 38
  • Cengiz 48 3 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan bu gidişatla 3 e bölecekler fazla üstlerine gidersek. Karşımıza yeni elemanlar gelecek ama biz hepsini döveriz önemli değil..
    Cevapla
  • Aslan 3 yıl önce Şikayet Et
    Mecburen avrupaya dogru yayilacaz arazi ihtiyaci var
    Cevapla
  • Kamil 3 yıl önce Şikayet Et
    Yüzde yüz yerlileştirmediğimiz sürece gerçek ihracat rakamlarını göremeyebiliriz. Zira avrupalılar kıskançlıktan vida bile satmak istemiyor.
    Cevapla
  • Nihat A. 3 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan silahlanma için vereceği parayı naasıl ödeyecek? ülkesini batıracak ab ülkelerinin içinde en hıristiyan islam düşmanı sadece yunan olmuştur 5 yıl sonra adalarını satılığa çıkaracaklar not edin
    Cevapla
  • Bünyamin Öztürk 3 yıl önce Şikayet Et
    Selçuk abi, yav bize de bi 5-10 tane göndersen. Kapıda ödemeniz var mıydı?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle