Geri dön ve git

Sezen Aksu parçaları gibi bir yıl sanki bizleri bekliyor yine. 2021 şimdiden 2020´yi aratacak gibi. Tükeneceğiz parçasındaki gibi ağır ağır yanıyor pamuk ipliği dünya “…Ne hayallerle ümitlerle/ Mutlu olmaktı dileğimiz...”

Cüneyt DİRİCAN Ekonomi
13 Ocak 2021 Çarşamba

Trump ikinci kez azil sürecine girdi girecek derken ocak ayının ortasına geldik. Şimdiden hareketli, fıkır fıkır bir yıl olacak gibi. Zaten astrologlar da televizyonda demişti. Gerçi retro, büyük olaylar, ters açı, kavuşma, yükselen dışında ağızlarından bir tane bal damlamıyor ki. Ama bildiler mi bildiler. 6 Kasım’da olay var dediler çıktı. Gerçi 6 Kasım Georgia seçimleri ve protesto mitingi günler öncesinden belliydi. Bir şeylerin olacağını öngörmek için astrolog ya da falcı olmaya gerek var mıydı, tartışılır. Uzun zamandır zaten ABD kurumları arasındaki çatışma bilinen bir şeydi. Pentagon’un Biden ekibine geçişi yavaşlattığı haberi, FED ile ABD Hazinesi arasındaki itişme gibi örnekler yeni bir şey değildi. Küreselciler ile düz dünyacılar uzun zamandır itekleşiyorlar. Aşırı sağ yükselişte diye burada biz bile yazdık kaç kez. Fakat dünyayı uzaylılara karşı koruyabilen ABD’nin bir Kongre binasını koruyamaması da dikkat çekici, üç metre ötesinde protesto mitingi yapılırken. Tabuta son çiviyi çakmak adına bakalım bu fırsatı nasıl değerlendirecek kovboylar.

Güçler Ayrılığı Teknoloji Firmalarında İşlemiyor

2021 yılının ilk günlerinde gündem yine çok hızlı değişti. Aşı olmalı mı olmamalı mı sorunsalı bir anda WhatsApp’da kalmalı mı kalmamalı mı sorunsalına dönüştü sosyal medyada. Verilerimizi satarlar mı, bir sabah “Sabahın beşinde kapımız çaldığında bu sütçüden başkası olamaz diyebilecek miyiz” diyen mini Voltaire ve Rousseau’ların önünde yeni bir sorunsal daha var artık. İfade özgürlüğünün sayfa kapatarak kısıtlanmasına, AB’nin “chemin de fer” ülkeleri Fransa ve Almanya üst telden tepki verirken, ilginç bir şekilde Mises Institute de buna bir senatörün sebepsiz kapanan Facebook hesabı üzerinden tepki veriyordu, bugün ona yarın bize diyerek. Tabii burada kastedilen Uganda seçimlerinde politikacıların sayfalarına konan yasaklardı. Yoksa Özgürlük Heykelinin ülkesi değil kastedilen. Bu arada, Özgürlük Heykelinin belki de ait olduğu coğrafyaya artık iadesi talep edilebilir son gelişmelere bakılınca. Dijital ekonominin bu oligarşik nimetlerini uzun zamandır dile getiren bir Trump vardı. Dijital oligarşiyi AB liderleri dile getirdi, bu sayfadaki elçiye zeval olmaz. Aslında İstanbul Ekolünde yazmıştık. Kapitalizm ve emperyalizm ticari emperyalizme devşirecek Uzay Çağında diye. Bunlar öncüler sadece. Elon yarın Mars’ta bağımsızlık ilan ederse oraya kim müdahale edecek. ABD Uzay Ordusu mu? Son Capitol Hill olayında görüldü ki, Ulusal Muhafızlar burnunun dibine müdahale edemiyor. Uzun zamandır ABD’de Google, Facebook için tröst, seçimlere müdahale gibi davalar sürüyordu zaten. Ama konumuz bu değil. Konumuz Trump azil edilecek mi kalan süresinde.

Güç Bende Artık

Georgia seçimleri de hayırlısı ile bitti. Yukarıda güçler ayrılığından bahsederken mavi dalga Kongre, Senato, hükümette tulum çıkarmış durumda. Medya zaten mavi dalgayı uzun zamandır destekliyordu. Bu kadar büyük güçle sarsılan imajını düzeltmek için umarız yeni güç gösterilerine sahne olmaz dünya. Trump dünya savaşı çıkaracak denilirken, onun döneminde gündemden çıkan İran ve Kuzey Kore tekrar uranyum zenginleştirme çalışmalarına başladı. 20 Ocak yemin töreni ve sonrasında Paris İklim Anlaşması, Transpasifik Anlaşması, Meksika Duvarı ve göçmenler, NATO gibi başlıklarda tersine dönüşü bakalım Başkan önceliğine mi alacak? Aşılama, 2000 dolarlık yardım çekleri gibi icraat taahhütlerini tüm dünya yakın takip edecek. Malum önünde muhalefet dâhil olmak üzere hiçbir engel kalmadı artık. İyi oldu Trump ve tivitlerinden kurtuldu dünya bu arada. Sahi Telegram mı, Signal mi, BİP mi? UFO ile ilgili CIA dokümanları COVID-19 paketi nedeni ile altı ay içinde açıklanmak durumunda. 2021 sinyali veriyor, BİP.

Son Söz: Dünya ticaretini düzenlemek için Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Ticaret Odası var. Dünya teknolojilerini düzenlemek için bir örgüte ihtiyaç yok mu? Her ülke (şirket) kafasına göre mi takılacak? Yapay zekâ, robotik dâhil ileride Skynet olmasın diye bir küresel bir Dünya Teknoloji Örgütü gerekmez mi? Kaldı ki kripto paralar merkeziyetçi değil diye eleştiri ve engelleme alırken, merkeziyetçiliğe hızla giden Big Tech ve Social Media şirketlerini görmezden gelecek mi dünya liderleri.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün