Özbekistan’da 124 yıllık sinagogun yerine lüks site yapılmak isteniyor

Özbekistan Yahudileri 124 yıllık Taşkent Aşkenaz Sinagogu’nun yıkılıp yerine apartman kompleksi yapılmaması için mücadele ediyor.

Dünya
3 Ağustos 2020 Pazartesi

Rus-Yahudi kültürü yayın kuruluşu L’Chaim’in yazdığına göre, Taşkent’in inşaat şirketlerinden Absolute Business Trade (ABT) ile Yahudi cemaati arasında hukuki mücadele halen sürmekte.

ABT açtığı davada sinagogun bulunduğu yapının tüm hakları ile Golden House adlı şirket tarafından satın alındığını ve altındaki sinagogun halihazırda binada  kanunsuz bir şekilde yer işgal ettiğini belirtiyor. 

Hem ABT’nin hem de Golden House’ın sahibi olan Orient Group cemaate yaptığı teklifte sinagogun başka bir yere yeniden inşasını teklif etti. Ancak Yahudi cemaati, Taşkent Aşkenaz Sinagogunun ülkenin ilk aşkenaz sinagogu olarak tarihi öneme sahip olduğunu öne sürüp teklifi kabul etmedi. 

Belediye Eski Başkanı Rakhmonbek Usmanov görevdeyken verdiği bir sözde sinagogun asla yıkılmayacağını ve korunacağını belirtmişti. Ancak halihazırda Usmanov, Ulaştırma Bakanlığı Kara Yolları Müdürlüğüne atanmış durumda. 2018’den beri tarihi sinagog iki yangın tehlikesi atlatmış durumda. 

Yerli Yahudi halkın iddiasına göre, yangınların kaza olması da şüpheli.

 

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün