George Floyd’un ölümünün ardından Yahudi kuruluşlarının tepkileri: “Birlikte direniyoruz”

Sistemli ırkçılık ve polis şiddetini kınayan pek çok Yahudi organizasyonu, siyahi cemaat ile birlik içinde olduklarını ve protestolara katıldıklarını açıkladılar.

Dünya
3 Haziran 2020 Çarşamba

Çeşitli Yahudi grupları, geçtiğimiz hafta hareketsiz kalana dek, bir polis memurunun dizini bastırarak nefessiz bıraktığı George Floyd’un ölümü hakkında seslerini yükselterek öfkelerini dile getiriyor. Yahudi grupları ayrıca ABD’nin dört bir yanında gerçekleşen protesto gösterilerini de desteklediklerini açıkladı. 

Diğer yandan, Floyd’u öldüren polis memurunun, görevden alınarak ikinci derecede cinayetle suçlandığı bildirildi.   

ABD’de 130’dan fazla yerel grup ile çalışan Yahudi Halkla İlişkiler Konseyi (JCPA), Twitter’da polis tarafından öldürülen iki düzine siyahi erkek, kadın ve bir çocuğun bulunduğu bir fotoğrafı paylaşarak, “JCPA siyahi Amerikalıların güvenlik güçleri tarafından öldürülmelerini kınıyor. Birlik içindeyiz ve güvenlik güçleri ile ceza adaleti sisteminde yapılması gereken sistemli değişikliklerin gerçekleşmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Tüm gösteriler şiddetsiz olması gerektiği konusunda Temsilciler Meclisi üyesi Lewis’e katılıyoruz” diye yazdı.

İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (ADL) Başkanı Jonathan Greenblatt, George Floyd’un ölümünü ABD’de son yıllarda yaşanan ‘nefret suçları ve ırkçı cinayetlerdeki patlamaya’ bağlayarak, “Irkçı ve adil olmayan bir sistemin içinde, yine, bir kez daha acı ve çile çekmekte olan tüm siyahi cemaatle dayanışma içerisindeyiz. Eski polis memuru Derek Chauvin’in gözaltına alınmış olması önemli bir adım olsa da, yeterli değildir. Tüm ülkedeki Amerikalıları haklı olarak öfkeye boğan cep telefonu görüntüleri göz önüne alındığında, Bay Floyd’un ölümüne sebep olan, görevden alınmış diğer üç polis memurunun da sorumlu tutulmaları ve adalet sistemimizin izin verdiği en ağır ölçüde cezalandırılmaları gerekmektedir.

Hennepin Bölgesi Başsavcısı ve yerel dedektifleri ellerinden gelen her şeyi yaparak adaletin çarklarının sorunsuz döndüğünden emin olmalı. Her tür nefretle mücadele eden bir organizasyon olarak, bu vahşi ölümün tüm ABD’de patlama yaşayan ırkçı cinayetler ve nefret suçlarının devamı olduğunu biliyoruz. 1913 yılından beri adalet ve adil muamele için savaşan bir kuruluş olarak, korona virüsü pandemisinin gerek ekonomik sonuçlarının, gerekse sağlığa vurduğu darbenin siyahi cemaati orantısız derecede daha ağır etkilediğinin farkındayız. Kısaca sistemli adaletsizlik ve eşitsizlik, sistemli bir değişiklik gerektiriyor. Şimdi!” diye konuştu.

LGBTQ Yahudilerini savunan Keshet grubu da siyahi liderlerle dayanışma içinde olduklarını bildirerek, “Son iki gündür tüm Yahudi alemi Şavuot bayramını kutluyor. Bu bayram, Tevrat’ın Yahudilere verildiği günleri anma ve öğrenme fırsatı sunar. Talmud bizlere bir hayatı mahvedenin tüm evreni mahvettiğini söyler. Siyahi insanların katledilmesine yol açan sistematik ırkçılığın cezasız kalması dünyamızı mahvetmektedir. LGBTQ Yahudiler için eşitlik ve adalet şartlarının iyileştirilmesi için çalışırken aslında, tüm ırk ve etnik kökenden insanların güvenle yaşayabilecekleri bir dünya kurmayı istiyoruz. Siyah, kahverengi, transseksüel ve eşcinsel bireylerin onurlu yaşadıkları ve saygı gördükleri bir dünya... Keshet, erdem ve görüşleriyle adil ve eşit bir gelecek kurabilmekte büyük rolü olan tüm siyahi liderlerle dayanışma içindedir. Öfkemizi dile getirmeye ve adalet talep etmeye söz veriyoruz” şeklinde bir açıklama yaptılar. 

Ulusal Yahudi Kadınlar Konseyi (NCJW) Başkanı Sheila Katz da, “Sessiz kalmayacağız. Minnesota dahil ülke çapındaki cemaatlerde yüz binden fazla üyesi bulunan bir kuruluş olarak, George Floyd’un cinayetinden büyük üzüntü ve öfke içindeyiz. Bay Floyd dizleriyle onu yere bastıran polis memurları tarafından öldürülmüş olsa da altındaki asıl sebep sistematik bir ırkçılıktır. Bu kabul edilemez olduğu kadar, 2020 yılında halen ‘siyahi hayatlar değerlidir’ cümlesini tekrar tekrar, ısrarla söylememize sebep olduğundan dolayı yorucudur. Yapılacak kanuni reformlar, yerel faaliyetler ve NCJW üyelerine verilecek özel eğitimler sayesinde, iletişime geçtiğimiz her bir bireyin ülkemizi esir almış olan zehirli ırkçılık kültürü ile mücadele etmeye aktif olarak katılacağından emin olmayı hedefliyoruz. Şimdilik siyahi ve koyu tenli cemaatleri ile liderlerini desteklemek ve barışçıl, ırkçılık karşıtı cevapları vermelerine yardımcı olmak en önemli noktadır. Birlikte, George Floyd’un hatırasının iyilikle hatırlanmasını sağlayacağız” dedi.

 

**

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün