Nemocnice Písek se brání zvýšené agresivitě pacientů

PÍSEK - Včera 21:31

Několik desítek zdravotních sester a sanitářů písecké nemocnice má za sebou vzdělávací seminář k jednání v rizikových situacích. Učili se na něm, jak vhodně reagovat na agresivní chování pacientů nebo jejich doprovodu, které je v nemocnicích stále častější. A to zejména ve večerních a nočních hodinách, kdy ošetření v nemocnici vyhledá i řada lidí pod vlivem alkoholu nebo drog. Ti pak vedle nadávek a nevhodného chování napadají personál i fyzicky.


Z domova

Nemocnice Písek se brání zvýšené agresivitě pacientů

Včera 21:31Několik desítek zdravotních sester a sanitářů písecké nemocnice má za sebou vzdělávací seminář k jednání v rizikových situacích. Učili se na něm, jak vhodně reagovat na agresivní chování pacientů nebo jejich doprovodu, které je v nemocnicích stále častější. A to zejména ve večerních a nočních hodinách, kdy ošetření v nemocnici vyhledá i řada lidí pod vlivem alkoholu nebo drog. Ti pak vedle nadávek a nevhodného chování napadají personál i fyzicky.


Zrak diabetiků vyšetřují ve Strakonicích za pomoci umělé inteligence

Včera 21:30

Diabetologická ordinace Nemocnice Strakonice má nově k dispozici fundus kameru. Speciální zařízení, které se používá k vyšetření očního pozadí u pacientů, jimž byl diagnostikován diabetes mellitus, nebo-li cukrovka. Kamera pořizuje snímky očního pozadí a umělá inteligence následně vyhodnocuje stav pacientovy sítnice. „Diabetická retinopatie je cévní onemocnění sítnice oka, které může skončit závažnou poruchou zraku až slepotou,“ vysvětluje diabetoložka strakonické nemocnice Dana Fialkovičová.

Vyšetření gamakamerou pomáhá odhalit Parkinsonovu chorobu

Včera 21:27

Nově zavedené vyšetření na Oddělení nukleární medicíny strakonické nemocnice je schopné včas odhalit Parkinsonovu chorobu. Speciální vyšetření DaTSCAN umožňuje posoudit funkce určitých struktur centrálního nervového systému, které mohou být u některých onemocnění, včetně Parkinsonovy choroby, poškozeny. „Pacienta na vyšetření zpravidla pošle neurolog, a to na základě výskytu poměrně specifického spektra příznaků,“ upřesňuje primářka Oddělení nukleární medicíny Martina Hlinková.

Sport

Včera 21:21Hokejisté Banes Motoru České Budějovice prohráli dnes v sedmém čtvrtfinále extraligového play off v Třinci 0:2, celkově v sérii 3:4 a sezoně pro ně skončila.


Kriminalita

Kriminalisté vyšetřují úmrtí ženy a muže na Českobudějovicku. Zřejmě jde o vraždu a sebevraždu

01.12.2023 19:37Od čtvrtečního večera vyšetřují jihočeští kriminalisté úmrtí muže a ženy. Našli je před jejich domem v jedné z obcí na Českobudějovicku. Podle policie se mohlo jednat o vraždu a následnou sebevraždu.


Jihočeští kriminalisté vyšetřují s rakouskými kolegy vraždu ženy, kterou našel turista na hřbitově v

30.10.2023 14:12

Závažný zločin propojil o víkendu české a rakouské kriminalisty. Rakouští kriminalisté aktuálně pátrají po podezřelém muži. Ten je podezřelý z vraždy ženy.

V domě ve Frymburku našli dva mrtvé

28.09.2023 17:38

Smrt 59letého muže a o pět let mladší ženy v jednom z domů ve Frymburku na Českokrumlovsku vyšetřují od středečního večera jihočeští kriminalisté.

Ekonomika

Energetika láká, Temelín loni navštívilo 41 596 lidí

30.01.2024 20:22

Přesně 41 596 návštěvníků si loni prohlédlo Infocentrum Jaderné elektrárny Temelín. Historicky jde o třetí nejvyšší návštěvnost. V meziročním srovnání je to 6 396 návštěvníků více. Dalších 9 672 přivítala jihočeská jaderná elektrárna v rámci on-line prohlídek na dálku Virtuálně v elektrárně. Celkově si tak jadernou elektrárnu Temelín prohlédlo 51 268 lidí. Dokonce rekordní návštěvnost zaznamenal ČEZ na všech svých infocentrech. Reálně i virtuálně si je prohlédlo 280 998 lidí.

Jihočeský vodárenský svaz udržel cenu vody předané pod inflací

15.01.2024 16:09

Průměrná cena vody předané, kterou Jihočeský vodárenský svaz (JVS) vyrábí a prodává především městům a obcím, se v roce 2024 zvýšila o 5,3 procenta na 22,69 Kč/m3 bez DPH. Meziročně to je zdražení o 1,15 Kč za tisíc litrů.

Kultura

16.02.2024 20:19Jihočeská filharmonie je bezpochyby nejvýznamnějším jihočeským hudebním tělesem. Můžete ji vidět na její domovské scéně, na mnoha koncertech po celé České republice, nebo i v zahraničí. Tam přijíždí obvykle zahrát na pozvání různých organizací, ale také jako doprovodný orchestr známých umělců. To byl případ jejich lednové návštěvy Paříže, kde filharmonie doprovázela světoznámého hudebníka, skladatele a akordeonistu Richarda Galliana.


Společnost

Festival otevřených sklepů, 32 vinařství na Znojemsku nabídne 335 vín

21.09.2023 20:14

V pořadí již 32. Festival otevřených sklepů se uskuteční o víkendu 21. a 22. října v pěti vinařských obcích na Znojemsku. Tři čtvrtiny vstupenek z 2000 vydaných jsou vyprodány. V nabídce jsou i festivalové balíčky včetně ubytování. Obcemi Nový Šaldorf, Havraníky, Hnanice, Šatov a Chvalovice projíždí obousměrně kyvadlová doprava. Vše na www.otevrenesklepy.cz.

Sportovní areál Vltava v Českých Budějovicích se otevřel veřejnosti

12.07.2023 16:47

Kurty na plážový volejbal, workoutové, parkourové i dětské hřiště s čarodějovou dvouvěžovou pevností, pískovištěm, kolotočem, provazovou džunglí, houpadly i mlhovištěm, restaurace a další vybavení, to vše bylo postaveno v rekordním čase, za pouhých 55 dní, v oblíbené lokalitě u cyklostezky z Budějovic na Hlubokou nad Vltavou. Podle hejtmana Martina Kuby jde o jednu z vůbec nejrychleji realizovaných staveb v rámci naší republiky.

Zajímavosti

Sokolí pár hnízdící na vráteckém komíně má čtyři mláďata

06.05.2023 13:08

Českobudějovická populace chráněného sokola stěhovavého se rozrostla o čtyři mláďata. Včera to při jejich kroužkování potvrdil ornitolog Václav Beran, zoolog a výzkumný pracovník sdružení Alka Wildlife.