‘İnsanlığa karşı suç!’

Öyle bir zihniyet içine sürüklendik ki ne kadar yeşil alan varsa sorulmadan içine ‘dalınıyor’, kesiliyor, biçiliyor demek gerekiyor. Buna askeri alanlar da dahil edilmeye başlandı. Vatandaşlar Kazdağları, Istrancalar için mücadele sürdürürken, madenciler en önde yer alıyor; hele bunların en imtiyazlısı ‘altıncılar’... Anlaşıldığına göre sıra ‘Kelkit Havzası’na gelmiş.

Haberin Devamı

‘Göz dikilen’ alanı tanıyalım:

Tokat Reşadiye’ye bağlı Kuyucak, Yağşiyan, Demircili, Baydarlı ve Konak köyleri; Ordu Mesudiye ilçesine bağlı Derebaşı, Birebir, Mahmudiye, Güzle ve Abdili köyleri; Gölköy ilçesine bağlı Çatak, Çetilli köyleri, Düşek ve Uzunbara yaylaları, 5 asırdır pazar kurulan Selemen Yaylası, Delice Deresi ve Ordu Bolaman Çayı ya mahvolacak ya da bir şekilde maden çalışmalarından etkilenecek.

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Reşadiye’de yapılmak istenen maden arama projesini yargıya taşıdı. TÜPRAG Metal hakkında TCK madde 77 ‘insanlığa karşı suç’, TCK madde 185 ‘içme suyuna zehirli madde katma’, TCK 305. madde ‘temel milli yararlara karşı faaliyette bulunmak üzere yarar sağlama’, TCK madde 86-87. madde‘kasten yaralama’, TCK 257. madde ‘görevi kötüye kullanma’, ‘Orman Kanunu’na muhalefet’, TCK madde  181 ‘çevrenin kasten kirletilmesi’, ‘Çevre Kanunu’na muhalefet’ten suç duyurusunda bulundu.

Haberin Devamı

Suç duyurusuna CHP’den Metin Erçıktı, İYİ Parti’den Ayşegül Karabay, Kuyucak Köyü Muhtarı Zekai Koyuncu bölgede yaşayanların adına imza verdiler. Yağşiyan yöresinde 1970 hektar, Kuyucak yöresinde 1948 hektar olmak üzere 2 adet arama ruhsatı alınmış. Yaklaşık 40 bin dönümlük bir alanda siyanürle altın aranmak isteniyor. Milletvekili Durmaz “Bize 2000 dönüm diyorlar ama biz bu hikâyeleri ülkemizin farklı bölgelerinde dinledik. Arazinin büyüklüğüne bakar mısınız? İsterdik ki diğer partiler de bu davaya müdahil olsunlar!” dedi.

KELKİT HAVZASI ‘SON EKOLOJİK KALE’

KELKİT Havzası nedir? Avrupa Konseyi tarafından ilan edilen 1. derece sit alanıdır.

Kelkit Havzası, küresel iklim tehdidine karşı Anadolu’nun kalan son ekolojik kalesidir.

Bölgede maden değil, koyun yetiştiriciliği, yörenin güzelliği, endemik bitki çeşitliliği konuşulmalıdır.

Kuyucak köyü, Kurudere ve Tepedibi mevkileri 26.02.2015 tarihinde alınan 1986 ve 1987 sayılı kararlarla Avrupa Konseyi Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Envanteri ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edildiğini, ruhsat veren sorumlular tarafından bilinmiyor mu?

Haberin Devamı

Maden aramak için açılacak sondajlar, patlatmalar, hafriyatla oluşacak toprak dağlarının, Reşadiye’nin şifa kaynağı termal suyunun, yeraltı ve yerüstü sularının zehirleyeceği bizzat bilim insanları tarafından söylenmektedir. Kuzey Anadolu fay hattı bölgeden geçmektedir. Geçmişimizde yaşanmış acı bir deprem gerçeği vardır.

Siyanür işlemi sırasında altınla birlikte çözülen çinko, nikel, bakır, demir, arsenik gibi ağır metallerin de insan sağlığına ciddi zararları söz konusudur. Bu metallerin yeraltı ve yerüstü sularına ya da toprağa bulaşması, insanlara gıda ve su yoluyla geçmesi demektir.

Tokat, Ordu, Samsun, Giresun, Sivas illerine bağlı bölgedeki ilçe insanlarının ürünlerinin 6 asırdır Selemen Yaylası’nda satıldığını, yörenin üniversite rektörleri, valiler, kaymakamlar bilmiyorlar mı?

Haberin Devamı

Vatandaşlar onun için “Topraklarımızın talan edilmesine izin vermeyeceğiz” diyorlar.

KARNE SİYASİ İSTİSMAR EDİLEMEZ!

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ’da öğrenci karnelerinin siyasi ranta dönüştürüldüğünü, 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu çiğnenerek karne notlarının ve veli adreslerinin AKP Tekirdağ İl Başkanı’na verilmesinin büyük bir suç olduğunu, sorumlular hakkında soruşturma açılması gerektiğini kaydetti.

Karneyi sadece MEB’in dağıtabileceğini vurgulayan Aygun, “AKP döneminde görmediğimiz şey kalmadı. Karne bile siyasi istismar aracına dönüştürülmüştür. Karne dağıtma işini AKP Tekirdağ İl Başkanı Mestan Özcan yapıyor. Karne notları kişisel veridir ve okul dışına çıkarılamaz. Veli adresleri paylaşılamaz. Alenen suç işlenmiştir” diye tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Aygun, Tekirdağ’daki Süleymanpaşa İHL Müdürü Abdullah Şenel tarafından karne notları ve veli adreslerinin Mestan Özcan’a verilmesinin devlet ciddiyeti ile bağdaşmadığını söyledi ve “Atatürk posteri ve bayrak asmayan bir okul müdürünün Tekirdağ’da ne işi vardır?” diye ekledi.

BİLİYOR MUSUNUZ?

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer’in elektrik, doğalgaz ve su faturalarına yansıtılan her türlü vergi ve fon tutarlarından, 2021 yılı sonuna kadar tüm abonelerin muaf tutulması için kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na verdiğini...

KARTAL Belediyesi’nin ‘Neyzen Tevfik Şiir (Hiciv) Yarışması’nda ‘Alacakaranlıkta Gölge Oyunu’ isimli eseri ile Yaşar Bayar’ın birincilik, ‘Döngü’ ile Damla Ağüzüm’ün ikincilik, ‘Ya Bir Tasma Ya Yular’ ile Kenan Şahbaz’ın üçüncülük ödülünü, Hakan İlhan’ın ise ‘Yer’den Yer’e’ isimli eseri ile Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldüğünü...

Haberin Devamı

ADD’nin ‘Atatürk Portresi’ proje tanıtım programının bugün 16.00-16.45 arasında Ankara Kent Konseyi Kabul Salonu’nda (Altındağ opera binası yanı) yapılacağını...

SARAY Belediye Başkanı Özgen Erkiş’in, yeni yapılmakta olan 781 metrekarelik parkta, Mustafa Kemal Atatürk’ün ve ilçenin 13 kahraman şehidinin siyah granit üzerine işlenmiş portrelerinin olduğu bir adet anıt bulunacağını açıkladığını...

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök’ün; Bakan Pakdemirli’ye, ülkemizin soğan ihtiyacının yüzde 36’sını karşılayan Polatlı’da, ekonomik kriz ve pandemi koşulları sebebiyle ürünlerinin yüzde 20’sini kaybeden soğan üreticilerinin zararlarının nasıl telafi edileceğini sorduğunu...

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in, geçmişte hızlı trenin Palu Ovası’ndan geçilmesinden sonra şimdi de verimli tarım arazilerinden raylı sistemin geçirileceğine ilişkin haberin üreticileri isyan eder hale getirdiğini belirterek, “Türkiye’nin en verimli tarım arazisine raylar döşenecek. Bu bölgede tarım da hayvancılık da bitecek. Türkiye buğday ithal etme noktasına işte bu politikalarla geldi. Verimli tarım topraklarını Alpu’da olduğu gibi yok ettikleri için geldi” dediğini...

 

Yazarın Tüm Yazıları