Heykeltıraş Özal sergi açıyor

Türkiye Cumhuriyeti’nin 8’nci Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve ailesi bir dönem oldukça göz önündeydi. Doğal olarak attıkları her adım kamu tarafından takip edilir, bilinirdi.

Haberin Devamı

O dönemden kalma bilgim, ailenin sanatla ilişkili olan tek kişisinin damatları baterist Asım Ekren olduğuydu.

Gama Art Gallery’de bugün açılacak olan Elif Özal Danışman’ın ‘Yeniden Doğuş/Farkındalık’ sergisi önce isim benzerliği nedeniyle ilgimi çekti.

Heykeltıraş Özal sergi açıyor

Şimdiye kadar duymamıştım aileden bir sanatçı çıktığını.

Turgut Özal’ın kardeşi Yusuf Özal’ın kızıymış.

Yurtiçinde ve yurtdışında birkaç karma sergiye katılmış. Biyografisi bu konuyu ciddiye aldığını gösteriyor:

“Alman bir annenin ve Türk bir babanın kızı olarak Ankara’da dünyaya gelen sanatçı, gençlik yıllarını ABD’de ve yetişkin yaşamının büyük bir bölümünü Belçika’da geçirdi. Heykel sanatına olan tutkusu hobi olarak yaptığı seramik ile başladı.

Haberin Devamı

Üniversite eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra, aynı üniversitede İngilizce öğretmeni olarak iş hayatına başladı. Daha sonra Belçika’ya yerleşerek ‘BLA, des Arts’da seramik okudu.

Çalışmalarına Michel Neuwels ile ‘Ecole de Sculpture Michal’ ve Isabelle de Bellefroid ile ‘Ecole Art et Ose’de devam etti. İnsan vücudunun doğal güzelliğini ve saflığını gösteren figüratif heykellere odaklanarak becerilerini geliştirdi. Son on yıldır, bu tutkuyla çalışmalarını sürdüren sanatçı Brüksel, İstanbul, Ankara, Londra ve Milano’da sergilere katıldı. Kendisi aynı zamanda UNESCO Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) üyesidir.”

Basın bülteninde bildirildiğine göre sanatçının bu akşamki sergi açılışına Ahmet Özal, İbrahim Özal, Efe Özal, Raif Dinçkök, Ünal Aysal, Erol Göker, Ahu Aysal, Cihat Kumuşoğlu, Serhan Gencer ve Bedri Baykam gibi isimler katılacakmış.

Özal ailesi siyasetten çekildi, sanat dünyasında adını duyurmaya devam edecek.

NÂZIM HİKMET NEDEN BEYAZ PANTOLON GİYERDİ?

TWİTTER’daki sosyal medya hesabından yeni bir paylaşım serisi başlatmış TÜYAP. ‘Yazarlar ve Eserleri Hakkında Bilinmeyenler’ başlığı altında. İlk paylaşım şöyle: “Balzac günde 50 bardağa yakın kahve içerdi.”

Haberin Devamı

Meraklısı bu tür bilgiye sahiptir ama bilmeyen için ilginçtir. Bilen için hatırlamak da güzel olur.

Heykeltıraş Özal sergi açıyor

İkinci paylaşım ise Nâzım Hikmet’le ilgiliydi: “Nâzım Hikmet ilham geldiğinde aklındakileri sözleri hemen beyaz pantolonuna not alıyormuş.

Türk edebiyatının en değerli şairlerinden Nâzım Hikmet’in en farklı özelliği devamlı beyaz pantolon giymesiydi. Ünlü şair pantolonunu fikirlerini not etmek için de kullanırdı.”

Büyük şairin yaşadıklarını düşününce bu bilgi size de biraz tuhaf gelmedi mi? Hayatının yaklaşık 15 yılını hapiste geçiren birinin sürekli beyaz pantolon giymesi...

Dostu Vâlâ Nurettin, ‘Bu Dünyadan Nâzım Geçti’ kitabında bir anekdot olarak veriyor bu bilgiyi. Adada yaptıkları bir yürüyüş sırasında aklına gelen dizeyi yazmak için kâğıt bulamayınca not etmiş o an üzerindeki beyaz pantolona. Oradan geliyor bu eksik bilgi...

Haberin Devamı

Hayatı Türkbükü sahilinde ve Alaçatı sokaklarında geçseydi belki...

AÇILIŞ ERTELENDİ, PROGRAM DEĞİŞMEDİ

CUMHURBAŞKANLIĞI Senfoni Orkestrası yeni konser salonu binasının tanıtım fotoğrafları ile çalışanlara verilen mini konser, tanıtım amaçlı paylaşılmış ve açılışın 29 Ekim’de yapılacağı duyurulmuştu.

Binadaki inşaat çalışmaları yetişmediği için son anda açılışın 3-4 Aralık tarihlerine ertelendiği açıklandı.

Açılış ertelendi ama asıl merak edilen, ünlü soprano Angela Ghorghiu’nun solist olarak katılıp katılmayacağı ve klasik müzik kanalı MEZZO ile yapılan anlaşmanın ne olacağıydı.

Heykeltıraş Özal sergi açıyor

Kültür Bakanlığı ve CSO yetkilileri inşaatı bitirmek için gösterdikleri gayreti aratmayacak şekilde sanatçı ve yayıncı kuruluşla görüşme mesaisi harcayıp yeni açılış tarihinde anlaşmışlar. Angela Ghorghiu dışında Güher-Süher Pekinel Kardeşler ve İdil Biret de açılış konserlerinin sanatçıları.

Haberin Devamı

Programının değişmemesinde kuşkusuz pandeminin de etkisi büyük. Bu sanatçıların programları bir yıl-iki yıl öncesinden bellidir. Dünya sahneleri kapalı olmasa aynı programı bir ay sonra gerçekleştirmek mümkün olmazdı.

 

Yazarın Tüm Yazıları