ТОП Новини

24rodopi.com/Криминале

За опит да се придобие чуждо имущество чрез използване на неистински или преправен документ е образувано досъдебно производство в РУ-Момчилград, съобщиха от полицията.

По първоначални данни опитът за неправомерни действия е свързан с търг. По случая за срок до 24 часа в управлението е задържан 58-годишен.

Както 24rodopi.com първи писа, кърджалийски полицаи се появиха на търг за апетитни парцели в Момчилград след подаден сигнал. Един от предприемачите се готвел да манипулира резултата от наддаването на имот, твърди друг от състезателите.

24rodopi.com/Регион

56-годишна пешеходка била блъсната в Ардино от лек автомобил „Деу“, управляван от 70-годишен. 

Инцидентът станал малко след 9 часа сутринта в сряда, съобщиха от полицията.

В резултат на произшествието пострадалата е със счупване на палеца на крака. Оказана й е медицинска помощ. Тестовете за алкохол и наркотици на водача са с отрицателни резултати. Дежурна оперативна група от РУ-Ардино е извършила оглед на мястото на произшествието. Образувано е досъдебно производство.

Около 17 часа в сряда по пътя Кърджали-Айрово 49-годишен водач на лек автомобил „Опел“ загубил контрол над управлението, навлязъл в насрещната лента  и се блъснал в автобус „Опел“. Водачът на лекия автомобил е бил прегледан от екип на Спешна помощ и освободен. Направените тестове за алкохол са с отрицателни резултати. Произшествието е обработено по административен ред с акт по ЗДвП.

24rodopi.com/Криминале

Бързо производство е образувано в РУ-Ардино за управление на автомобил след употреба на алкохол, съобщиха от полицията.

Около 20 часа в сряда в района на село Чубрика полицейски служители извършили проверка на 58-годишен водач, който се придвижвал с лек автомобил „Сеат“. Тестът за алкохол с техническо средство отчел 2,07 промила.

Издаден е талон за медицинско изследване и е била взета кръвна проба за химически анализ. Водачът е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление.

Спипаха водач без „Гражданска“

Проверка за управление на нерегистрирано моторно превозно средство е започната в РУ-Момчилград, съобщиха от полицията.

Полицейски служители спрели лек автомобил „Ауди“ с 59-годишен водач. При направена справка станало ясно, че колата е със служебно прекратена регистрация на основание чл.143, ал.10 от ЗДвП заради липса на валидна застраховка „Гражданска отговорност“. Група „Охранителна полиция“ извършва проверката.

На снимката: Стандартна проверка на водач в Кърджали

 

 

24rodopi.com/Регион

Продължават неволите за шофьорите на пътя за село Кран.

„Републикански път по документи, но реалната картина е: Като след бомбардировка“, споделя Айдоан Мустафа. Местният жител ни изпраща видео след последния дъжд.

Както вече писахме, кметът на село Кран Мустафа Юсеин премести работното си място от кметството на открито. Неговият протест срещу лошото състояние на републиканската пътна мрежа до селото продължава.

Мустафа Юсеин и друг път е попадал в новините с нестандартните си инициативи за решаване на наболели проблеми. В две поредни години кметът на това село в община Кирково плати годишната си винетка с килограми стотинки. През 2022-ра беше събрал близо 1000 монети от по десет стотинки, а действията му бяха в знак на протест за състоянието на пътя Пашинци - Кран - Маказа.

Новата акция на Мустафа Юсеин отново е срещу Агенция „Пътна инфраструктура“.

От 12 години на съселяните му се налага да протестират, за да бъдат асфалтирани части от 17-километровия участък от републикански път, който „плаче“ за основен ремонт.

24rodopi.com/Общество

Община Кърджали ще открие процедура по финансово оздравяване.

Предложението е на кмета Ерол Мюмюн бе прието единодушно в Общинския съвет. Планът трябва да бъде изготвен до 25 май. Той ще премине през обществено обсъждане с гражданите на общината.

Припомняме, че бившият кмет на Кърджали Хасан Азис „завеща“ на новия общински кмет - Ерол Мюмюн, задължения в размер на 37 211 093 лева. Отделно поетите ангажименти за разходи – наличности (остатъци по сключени договори) възлизат на 68 895 000 лева.

 

24rodopi.com/Общество

Бус с меса и колбаси „кацна“ на разделителното „островче“ на булевард „Христо Ботев“ във „Възрожденци“.

Инцидентът стана преди минути, предаде репортер на 24rodopi.com.


Превозното средство, собственост на месокомбинат, е преминало през бордюра, храстите и разбило няколко метра предпазна ограда. Няма пострадали при произшествието. На място веднага пристигна екип на полицията. Възрастният водач бе тестван за алкохол. Все още не е ясна причината как шофорът е загубил контрол на прав участък.

Очаквайте подробности!

24rodopi.com/Общество

Спокойно в любимия за пазаруване Одрин. Малко българи, малко гърци, но пък обичайната екзотика из центъра на пограничния турски град.

Семейство застава в средата на пешеходната зона, пуска се музика и… танците започват. Усмивки по лицата в забързания ритъм на града.

24rodopi.com/Общество

Нова употреба за бутилките от лимонада и прочие безалкохолни напитки. Пълни с мляко, а клиенти никога не липсват. Два лева за литър, прясно издоено.

Десетки жени се запътват към работните си места с пълни чанти домашно мляко.

 

 

24rodopi.com/Общество

Наско Ментата и певицата Злати ще открият обновения ресторант „Стената“. Емблематичният комплекс вече е с нов стопанин и отваря врати на 1-ви май със специална програма за своите гости.


„Ще се запази основният специалитет - телешко сукалче на жар, а заведението ще се развие с различна музикална и развлекателна програма с известни гост изпълнители“, посочва предприемачът Кадир Мустафов.

Жива музика ще има всяка сряда, петък и събота, за която ще се погрижат талантите на Кърджали Мерт и Феникс бенд.



24rodopi.com/Общество/Темата+

Шофьор от Крумовград поиска 2000 лева обезщетение от Прокуратурата след грешен положителен тест за наркотици. Искът е за причинени вреди вследствие на воденото досъдебно производство срещу него.

Мъжът бил спрян за проверка през декември 2022-ра година в родопския град. Първият тест с „Драг чек“ дал невалиден резултат и последвал втори, който пък бил положителен за амфетамин. Водачът дал кръв и урина за изследване. Лабораторните резултати обаче станали ясни едва през октомври следващата година. Те били отрицателни за наркотици и други упойващи вещества. През ноември производството било спряно.

През всички тези месеци мъжът преживял стрес и смущение, настъпило сърцебиене и повишено артериално налягане, тревожност, раздразнение, понижена самооценка, чувства на срам, позор и обида… С тези мотиви той поиска обезщетение от Прокуратурата. Съдът в Крумовград обаче счете, че няма достатъчно доказателства за подобен вредоносен резултат и отхвърли иска.

Припомняме, че само преди дни 29-годишен мъж от Крумовград сигнализира за 24rodopi.com, че за втори път му отнемат шофьорската книжка след положителен тест за дрога, извършен в Крумовград. При първия случай той чакал 11 месеца, докато излязат резултатите от пробите на кръв и урина, които са отрицателни. През това време губи работата си, продава и бус с машини, с които извършва дейности в строителството. Само преди дни отново е проверен и тестът пак сочи наличие на наркотици в организма. Крумовградчанинът отново дава кръвни проби и сега чака резултатите в хода на образувано наказателно производство срещу него.

 

24rodopi.com/Регион

Улицата е „Младост“, но по нея се движи старостта.

Родопско село, което споделя съдбата на болшинството малки населени места. Младите ги няма, останаха само старците. И мъдростта на миналото.

„Животът бе друг едно време. Сега уж е по-лесно, повече пари има, ама не стигат. Останахме наборите. Беше тежко в мините, но бяхме млади“, казва 85-годишен мъж. Целият му трудов стаж е минал като миньор.

Единствена опора по улица „Младост“ е бастунчето.

 

24rodopi.com/Общество

Това е резултатът след премахването на металните гаражи. Собствениците масово започнаха да ги продават, но след разглобяването и премахването им, никой не се сеща да си почисти останките. Нека поне малко се засрамят и разкарат боклуците. Като наем за местата, който никога не са плащали“, споделя жител на квартал „Възрожденци“.

Както 24rodopi.com вече писа, голяма част от съоръженията през годините са ползвани за складове.

24rodopi.com/Политика

Един от най-влиятелните бизнесмени в Източните Родопи – Асен Альошев Палов, е номиниран за кандидатската листа на ДПС за народни представители. Това е новината от разширеното заседание на Областния съвет на ДПС, проведено тази вечер.

Предприемачът от Кирково има разностранен бизнес – от строителство до хотелиерство и ресторантьорство, и осигурява препитание на стотици семейства. От години е популярен и като деен изборджия на ДПС в област Кърджали. Активът смята, че той ще заеме избираемото място, което квотно в последните години се даваше на Павлин Кръстев.

Палов е собственик на популярния комплекс „Романтика“.

24rodopi.com/Общество

Храмът „Свети цар Борис“ в Момчилград.

„Дворът е като райска градина. И всичко това се дължи на съпругата на свещеника – Юлия. Посетете храма, за да се докоснете и насладите на всичко това, което е сътворено с помощта на Божията помощ! Благословени да бъдат Великденските празници!“, споделят миряни в родопския град.



24rodopi.com/Регион

Проверка за неиздължени издръжки е образувана в РУ-Кирково с разпореждане на Районна прокуратура, съобщиха от полицията.

31-годишна жителка на община Кирково не изплатила на двете си малолетни деца месечни вноски, определени по съдебен ред, като дължимата сума е 1800 лв. Група „Охранителна полиция“ работи по случая.

24rodopi.com/Култура

В Керимовата къща бе открита традиционната Великденска изложба, организирана от Дружество на художниците в Кърджали и Арт галерия "Дар“.  Тя включва 37 творби на 18 художници, изпълнени с разнообразна техника – акрил, масло, акварел, графика. Сред тях и тематични платна, свързани с Великден.

Освен десетките любители на изобразителното изкуство, гости на културното събитие бяха заместник-кметът на Кърджали Веселина Тихомирова и областният управител Никола Чанев. Тук бе и дебютантът сред семейството на художниците Ивайло Атанасов, който представи своя творба.

Изложбата ще продължи до 26 май.

Михаела Илиева/24rodopi.com/Регион

Общинското състезание на Младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ в Кирково традиционно се проведе на стадион „Керамична фабрика” в с. Подкова. Първенци в надпреварата са СУ „Отец Паисий“ с общо 1024 точки. Още два училищни отбора премериха сили - СУ „Христо Ботев“ с. Чорбаджийско, които се наредиха втори, и СУ „Никола Йонков Вапцаров“ с. Бенковски, които заеха трето място.

Всички участници бяха наградени от кмета на Кирково Шинаси  Сюлейман и Румен Стоянов - началник на РСПБЗН – Подкова, които изказаха благодарност към всички, съдействали за реализирането на състезанието.

Трите училищни тима се бориха в две дисциплини - "Бойно разгръщане на състезателна пътека" и "400 метра щафетно бягане с препятствия".

Участниците получиха купа, грамота, медали и награди, осигурени от кмета на общината.

Младите огнеборци от СУ „Отец Паисий” с. Кирково показаха, че са най-добрите и ще представят общината на Областното състезание, което ще се проведе на 22 май.

 

24rodopi.com/Образование

Поредни успехи постигнаха талантите на СУ „Владимир Димитров – Майстора“, този път в Стара Загора. Там се проведе за двадесет и четвърти път Националният детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче“. Той протече при много силна конкуренция с участници от музикалните училища, специализирани паралелки по музика и елитни музикални школи от цялата страна. В него взеха участие талантливите ученици от Кърджали.

Вокална група „Родопчанче“ за трети пореден път взе „Първа награда“. Рая Москова и Рая Хаджиева от 2 „а“ клас спечелиха златни медали, а Рая Митова – 3 „а“ и Михаела Муканова – 1 „а“  бронзови. Награда „Отлично представяне“ спечелиха Даниела Георгиева – 9 кл, Иванка Боянова – 9 кл, Мелиса Османова – 5 кл, Мейра Юсеин - 3 „а“, Симай Али - 2 „а“, Стефани Караилиева – 2 „а“, Рая Каменова – 2 „б“ и Красимира Георгиева – 1 „а“.

Успехите на младите майстори се дължат на техния талант, на труда и всеотдайността им. Техните постижения са доказателство за високото ниво на подготовка в СУ „Владимир Димитров – Майстора“.

24rodopi.com/Политика

Областната организация на ДПС в Кърджали предлага Елена Йончева да продължи работата си в Европейския парламент, но като представител на Движението. Номинацията бе направена тази вечер на разширено заседание на Областния съвет на ДПС.

40 са предложенията за кандидатската листа за Народното събрание на Движението в 9-и Кърджалийски многомандатен избирателен район. Местният актив предлага Делян Пеевски за водач на листата.

Един от предложените за евролистата се казва Антон Кутев, но това не е известният столичен политик, тръгнал също като Йончева от БСП, а младеж от Кирково.


24rodopi.com/Общество

„Човекът се свлече буквално на средата на улицата“, разказа за 24rodopi.com очевидец на смъртта на възрастния мъж, чието тяло бе открито днес в квартал „Байкал“.

Както 24rodopi.com първи писа, 92-годишен мъж почина малко преди 13 часа. На място веднага бяха изпратени екипи на Спешна помощ и полицията. Медиците обаче само констатирали смъртта на човека. Той се е намирал в района на сграда с лекарски кабинети в квартала. Най-вероятно се касае за сърдечен удар.

24rodopi.com/Спорт

Гордостта на кърджалийската боксова школа Ергюнал Сабри постигна победа на четвъртфиналите на Европейското първенство в Белград.

Оги надигра Хасан Маликов от Азербайджан. Българският национал компенсира с много бързи действия ръстовото предимство на съперника си и заслужи чист успех с 5:0 гласа, коментират от родната федерация по бокс. За Ергюнал това бе завръщане на международната сцена след операцията на ръката, която претърпя миналата година.

В четвъртък кърджалиецът ще се боксира в полуфинален двубой с руснака Едмонд Худоян.

Снимка: Българска федерация по бокс

24rodopi.com/Общество

След края на работния ден – работата продължава с водоструйки в ръце.

Опашки се извиха след 17.00 часа днес пред автомивките в Кърджали. Клетките на десетките автомивки се оказаха недостатъчни след калния дъжд късно вчера. Всички превозни средства в града са като след рали в пустинята.

Най-оборотни бяха обектите „Измий си сам“ във „Възрожденци“. Няма време за „вътрешно“. Мъже и жени показаха най-доброто от себе си, измивайки бързо превозните средства, за да освободят място на следващия…

24rodopi.com/Общество

Странен сигнал бе подаден днес на телефон 112 и кърджалийски полицаи се появиха на търг за апетитни парцели в Момчилград, предаде репортер на 24rodopi.com.

Един от предприемачите се готвел да манипулира резултатат от наддаването на имот, твърди друг от състезателите.

В момента се извършва полицейска проверка.

24rodopi.com/Общество

Труп на мъж е бил открит на улица в Кърджали, научи 24rodopi.com. Сигнал е бил подаден малко преди 13 часа днес.

На място веднага са били изпратени екипи на Спешна помощ и полицията. Медиците са констатирали смъртта на човека.

Става въпрос за 92-годишен кърджалиец. Той се е намирал в района на сграда с лекарски кабинети в квартал „Байкал“. На мъжа му е прилошало и се е свлякъл на земята, разказаха за 24rodopi.com очевидци.

24rodopi.com/Криминале

Попфолк звездата Глория, бивша жена на известния кърджалийски музикант Илия Загоров – Филето, е катастрофирала в Кресненското дефиле. За инцидента, станал на 23 април, разказа самата тя във фейсбук профила си.

"Приятели, спокойно, живи и здрави сме всички! Нека не се изопачава истината! Вчера, 23-ти април, претърпяхме инцидент на Кресненското дефиле - неадекватен възрастен човек с пътнически празен бус се вряза в нас почти челно, навлизайки в нашето платно! Сами виждате, че като по чудо няма пострадали и в двата автомобила! Каза, че е изгубил контрол над буса си!

Слава на Бог, че ни е опазил! Явно все още имаме мисии, които да изпълним!", написа певицата.

24rodopi.com/Спорт

Състезателката по тенис на „Юнак“ Сиделя Мулту се класира сред 16-те най-добри девойки до 17 години в оспорвания турнир за Световната купа по тенис (WTT Youth Contender), който се проведе в Люксембург.

Треньорът на „Юнак“ и на националния отбор Бейхан Емин отбеляза, че сред 16-те най-силни има само три състезателки от европейски държави, като една от тях е Сиделя Мутлу. Всички останали са от азиатските страни.

„Цялото състезание беше едно завладяващо преживяване. За мен е чест да бъда една от трите европейки, класирали се в първите 16, и с това да прославям родния си град. Доволна съм от представянето си и занапред ще се стремя към по-високи върхове. Благодаря на всички за подкрепата!“, заяви Сиделя Мутлу.

Гюнер ШЮКРИ, Ардино

24rodopi.com/Политика

Съвкупността от направените номинации, откритите симпатии на местния партиен актив, коментарите извън разширените заседания и, разбира се, морфичния резонанс, позволява да се моделира следната листа на ДПС в 9-и Кърджалийски Многомандатен избирателен район, Избори`2024:

1.Делян Пеевски;

2.Елван Гюркаш;

3.Байрам Байрам;

4.Сейфи Мехмедали/Муса Сеидахмед/алианин

5.Представител на помаците

24rodopi.com/Регион

2000 пенсионери в Неделино ще получат като дарение пакети с хранителни продукти на обща стойност над 70 000 лева. Изключитгелният жест е на родения в родопския град бизнесмен Веселин Георгиев.

Всеки пакет е с тегло 16 килограма и съдържа по два килограма ориз, сол, захар, боб, 3 литра олио, 5 килограма брашно.

Хранителните продукти вече са доставени в Община Неделино, а администрацията на кмета Боян Кехайов е ангажирана в раздаването на пакетите като партньор, спечелил доверието на дарителя и дадената гаранция, че всички храни ще стигнат до хората в списъците.


Това е поредният жест на Веселин Георгиев към неделинци. През 2018 година той осигури храни за всички пенсионери, а през 2019 година дари техника и консумативи за по 10 000 лева на двете детски градини в родопския град. Предприемачът пое и целогодишната издръжка на двама студенти, останали сираци, в размер на 6 хиляди лева. По инициатива на Георгиев бяха преведени и 15 хиляди лева за ремонт на църквата. Бизнесменът редовно осигурява средства за провеждане на националния фолклорен фестивал, факт са и други негови инициатива с благотвротителна цел.

„Пореден акт на милосърдие. Искрено благодарим за проявената човечност“, сподели кметът на Неделино Боян Кехайов.

Раздаването на пакетите стартира на 25 април в сградата на Туристическия информационен център.

24rodopi.com/Общество

Спокойно на границата с Турция. Слаб трафик в двете посоки в сряда сутринта, предаде репортер на 24rodopi.com.

Правят впечатление обаче щателните проверки от страна на турските митничари на български автомобили, които влизат в южната ни съседка.

„От игла до конец ни провериха“, споделя шофьор от България.


24rodopi.com/Общество

0,87 грама канабис за 20 лева. Сделка, извършена в Кърджали, а дилърът… влезе в съда.

33-годишен мъж бе изправен пред Темида за притежание и разпространение на наркотици.

Мъжът продал марихуана на друго лице в областния град, като деянието било извършено на 30 май м.г. През ноември пък бил задържан с дрога в себе си - 2,93 грама, като целта била и тя да бъде разпространена.

Мъжът сключи споразумение с прокуратурата и ще прекара 8 месеца в затвора при първоначален „общ“ режим. Той ще трябва да излежи и 6-месечна присъда по друго дело.

24rodopi.com/Общество/Темата+

„Малката фирма“ се опитва да прецака конкуренцията.

Продължението по темата „Курс с такси става 4 лева“. Оказва се, че от 142 са се изметнали от постигнатата договорка, сигнализираха за 24rodopi.com от другите фирми.

„Беше проведено събрание на ръководствата на трите фирми в града-142, 172 и 173. Обсъдихме цените, поскъпването на всичко, дори прегледът вече става 90 лева. Всички единодушно решихме цената на курса да се увеличи с 50 стотинки. Тази среща бе направена по искане на самите шофьори, които желаят увеличението да стане от месеци наред. В деня, в който то стана факт, разбираме, че от 142 са се отметнали от договорката и ще возят на старите цени. Това поведение на ръководството на фирмата не е за първи път. Явно е някаква тяхна стратегия. Разполагат с двойно по-малко автомобили и може би така се опитват да спечелят повече клиенти. Ние излизаме лошите, те-„народната фирма“. Постъпката им меко казано не е мъжка“, коментираха за 24rodopi.com представители на другите компании.

Темата остава отворена…

24rodopi.com/Общество

Полицейски служители от РУ-Кирково откриха около 17 часа във вторник тялото на 82-годишната жителка село Здравчец, обявена за общодържавно издирване, потвърдиха новината на 24rodopi.com от Областната дирекция на МВР.

Жители от района на село Дедец подали сигнал, че са забелязали в района жена, която отговаря на разпространеното описание. Полицаи обиколили посоченото място и намерили тялото на издирваната на остров в коритото на река Върбица в землището на село Дедец.

Шазие Мустафа от село Здравчец, в издирването на която се включиха освен полицейски служители от РУ-Кирково, горски работници и хора от местното население,  е извървяла около 7 км, след като напуснала дома си сутринта на 21 април. Дежурна оперативна група е извършила оглед, на място е бил и екип на Филиала на спешна помощ в село Бенковски. Няма данни за насилствена смърт. Тялото е транспортирано за аутопсия в Отделението по съдебна медицина в Кърджали. Образувано е досъдебно производство в РУ-Кирково.

24rodopi.com/Регион

Две са пътнотранспортните произшествия в Кърджалийско във вторник, съобщиха от полицията.

Около 13,20 часа 42-годишна с лек автомобил „Опел“ загубила контрол над управлението и се блъснала в дърво. Произшествието е станало между селата Паничково и Комунига, до разклона за село Йончово. Екип на Центъра за спешна помощ прегледал на място водачката. Служители на Пътна полиция направили тест за алкохол, резултатът е отрицателен. Съставен е акт по ЗДвП. Екип на РСПБЗН-Кърджали обезопасил катастрофиралия автомобил.

Малко след 17 часа на главния път за ГКПП „Маказа“, в землището на село Първица, 61-годишен водач на „Шкода“ загубил контрол над управлението, колата напуснала пътното платно, ударила се в мантинела и паднала в крайпътна ливада. Тестът на шофьора за алкохол с техническо средство е с отрицателен резултат. Произшествието е обработено по административен ред с акт по ЗДвП.

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.